Din oras

Revolutie pe piata educativa a Clujului: un grup de fosti olimpici vor deschide un centru de meditatii

Elevii care vor avea nevoie de sprijin la matematica vor avea in curand la dispozitie LearnHouse, un centru in care vor preda cei mai buni din aceste domenii: Iulia-Elena Chiru si Lorand Parajdi, fosti olimpici la matematica, precum si Bianca Costin si Petru Trimbitas, fost olimpici la informatica.

Centrul urmeaza sa fie inaugurat in luna ianuarie a anului viitor. E un proiect la care cei patru tineri lucreaza intens de ceva vreme.

“Ideea cu centrul de meditatii a venit destul de recent si prin asta ma refer la ultimii ani. Mi se pare ca e o nevoie la noi de asta, imi amintesc de cand eram la liceu ca imi doream sa studiez la liceu in Bucuresti si sa iau meditatii de la niste fosti olimpici cu rezultate bune si mi se parea nedrept ca nu tuturor li se ofera aceasta sansa. La clasa e mai greu sa te adresezi tuturor, in primul rand pentru ca sunt foarte multi si cu nivele de cunostinte diferite. Ideea noastra e sa retusam ce nu au reusit elevii sa inteleaga la ore sau sa ii ajutam sa isi aduca aminte ce au invatat si sa faca noi conexiuni pentru a le putea folosi mai mult timp de acum incolo. Pe langa asta vrem sa-i incurajam sa-si dezvolte pasiunea”, a precizat Petru Trimbitas, fost olimpic la informatica, despre care Ziar de Cluj a scris ca avea de ales intre un stagiu de practica la Facebook si unul la Google.

Mai exact, cei implicati in sustinerea orelor sunt Lorand si Iulia pe matematica, iar Petru si Bianca pe informatica.

“Fiecare avem experienta cu lucratul cu elevii si avem rezultate bune pe domeniul pe care am ales sa predam. In acelasi timp, suntem voluntari la Societatea Hermes a studentilor de la Matematica si Informatica, iar Lorand si Iulia au fost implicati in numeroase proiecte in cadrul societatii, precum traininguri de educatie nonformala pentru studenti sau Saptamana Studentilor de la Matematica si Informatica”, a mai spus Petru, cel care este si initiatorul acestui proiect.

Orele vor fi cuplate cate doua, inca nu s-au stabilit date exacte, ramane ca cei implicati sa discuta si cu elevii si sa adapteze o solutie buna pentru toti.

O grupa va fi formata din 3-5 elevi si vom avea grupe de nivel incepator si avansat, iar pe langa acestea vor exista grupe separate de cate 10-15 elevi ”pentru a-i ajuta pe cei din ani terminali in pregatirea la bacalaureat”.

”Orele le vom preda noi, un grup de patru tineri studenti, dintre care doi vom fi pe matematica, iar doi pe informatica. Daca cererea va fi mare, cel mai probabil vom mai aduce oameni la fel de buni pentru a preda, astfel incat sa-i putem primi pe toti doritorii”, adauga fondatorul.

LearnHouse va fi specializat pe matematica si informatica.

”Dorim sa le abordam intr-un mod putin diferit si sa le explicam copiilor de unde provin si unde pot fi aplicate lucrurile invatate. De exemplu, in matematica, multe lucruri provin din geometrie. Cred ca a da exemple din viata reala cand explici ii ajuta pe elevi sa inteleaga mai bine si sa tina minte ce au invatat, facand conexiuni intre cele doua”, explica el.

Planurile celor patru studenti cu minti sclipitoare nu se opresc insa aici.

”Consider ca e nevoie de o astfel de initiativa nu doar la Cluj, ci peste tot in tara. O idee foarte buna mi se par centrele de excelenta sprijinite de Fundatia eMag care sunt organizate si la noi in universitate, cred ca e de o importanta vitala sa investim cat de mult in educatie pentru a putea progresa ca si natie”, subliniaza Petru Trimbitas.

Cum initiativa li se adreseaza elevilor de liceu, studentii au decis ca orele predate sa fie contra cost ”pentru a putea sa ne dedicam acestui proiect si sa nu fim nevoiti sa lucram doua joburi”.

”Cred ca faptul ca se plateste ii si impulsioneaza pe elevi sa fie mai dedicati si sa priveasca aceste ore cu seriozitate, ca o datorie fata de ei insisi sau fata de cei care ii sprijina sa participe. De asemenea, elevii fara posibilitati materiale vor putea beneficia gratuit deoarece ne dorim ca toti elevii sa aiba aceleasi sanse”, justifica tanarul.

Care sunt planurile de viitor pentru LearnHouse?

”In primul rand ne dorim sa ajungem la cat de multi elevi de liceu ca sa ii ajutam sa isi dezvolte gandirea logico-matematica si sa obtina rezultate bune. In al doilea rand ne dorim sa punem matematica si informatica intr-o noua lumina aratand aplicabilitatea acestora. In viitor ne dorim sa ajungem si la elevii mai mici, dar si la persoanele care au terminat facultatea. Pe langa asta ne dorim sa organizam si tabere si workshop-uri pe masura ce lumea va auzi de noi”, conchide Trimbitas.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *