Analiza

Revistele universitatilor clujene, lipsite de viata si de aplomb

Aproape toate marile universitati din Cluj-Napoca au cate o publicatie care isi propune sa reflecte viata institutiei. Fara mare atractivitate, cele mai multe par sa functioneze dupa aceeasi reteta a ratarii: sunt redactate de oamenii din birourile de comunicare si par doar pretexte pentru ca acestia sa isi justifice salariile. Unele sunt ilustrate obsesiv cu fotografia rectorului momentului, altele au articole lesinate si “combina” noutatile cu comunicatele de presa, in timp ce alte “ziare” redau pareri despre domeniul in care semnatarii, cadre universitare, activeaza.

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) are o publicatie care se numeste Newsletter USAMV. Cel mai recent numar de pe site dateaza din decembrie 2015 si are pe prima pagina un articol numit “Prestigiu national. USAMV Cluj-Napoca premiata la Gala Edumanager.ro”. Este ilustata cu o imagine suprinsa in care fostul rector Doru Pamfil primeste distinctia. Pe un sfert de pagina este redata diploma. Pagina a doua reda “Structura Senatul nou ales”, apoi, pe urmatoarea pagina, fostul rector a acordat un interviu in calitate de academician.

Sunt descrise in urmatoarele pagini evenimente precum Agritechnica 2015 sau “Workshop in domeniul metodelor alternative de testare si inaugurarea Centrului Roman pentru Metode Alternative de Testare Metode (ROCAM). Se regasesc aici si scrieri ale unor studenti, cum ar fi ”Impresiile unui student boboc”, semnat de doua fete. 

Pentru inceput, fetele emit o constatare: „Clujul este un oras fermecator din toate punctele de vedere”. 

“Viata de student implica o viata sociala activa, ceea ce ma duce cu gandul la CAMIN, o cladire buclucasa, as spune”, se arata in articol.

“Ca boboc insa, facultatea e cea care te marcheaza cel mai puternic”, a descoperit una dintre semnatare. 

Alte subiecte abordate in acest numar al publicatiei sunt aditivii sau biotehnologia. 

Fostul rector Pamfil apare si pe prima pagina a numarului din noiembrie, dedicat implinirii a 145 de ani de USAMV. Se regasesc si aici articole de mare angajament precum “Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca Continuitate si Excelenta in Cercetare la Simpozionul International “Perspective ale Agriculturii Mileniului III””, “Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Dacian Ciolos. Momente pline de invataminte pentru viitori absolventi ai universitatii” sau “Noul an universitar la Agronomie”, din nou cu poza fostului rector. 

In alte numere se regastesc ale asemenea materiale, cum ar fi descrierea ale unor activitati cu fotografii in care studentele iau pozitii fotogenice pe ogoarele patriei. 

Publicatia Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB), NewsUBB este realizata de Directia de Comunicare si Relatii Publice, dupa cum se vede inca de la prima accesare.

“Directia Comunicare si Relatii Publice are ca misiune principala stabilirea si mentinerea relatiei de comunicare intre universitate si mass media, in vederea informarii publicului cu privire la programele si evenimentele educationale, stiintifice si de cercetare care se desfasoara in cadrul institutiei. Pentru indeplinirea acestei misiuni, Directia Comunicare si Relatii Publice coopereaza permanent cu facultatile, institutele si centrele UBB”, se explica din capul locului.

 Exista rubrici ca “Noutati”, “Comunicate de presa”, “Doctor Honoris Causa” sau Audio&Video (pagina goala). Noutatile sunt cam aceleasi cu cele transmise presei prin communicate. 

Una dintre stiri anunta ca “Gabriela Szabo, fosta atleta, campioana olimpica si multipla campioana mondiala, a participat sambata, 06 februarie 2016, la o intalnire alaturi de  acad. prof.univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, prof. dr. Vasile Bogdan, decanul Facultatii de Educatie Fizica si Sport si Conf. Dr. Leon Gombos”. Nu sunt mentionate, insa, nici scopul, nici concluziile vizitei. 

Cea mai recenta postare este o stire foarte simpla despre lansarea romanului “Solenoid” al lui Mircea Cartarescu. 

Rubrica dedicata premiilor DHC este o insiruire de stiri care anunta datele ceremoniilor, fara o descriere a lor, desi toate au avut deja loc. 

Exista si o sectiune “Profesorul saptamanii”, in care sunt prezentate sec cadre didactice ale institutiei. 

La Profil de student se regasesc povesti ale unor tineri care studiaza in universitate, cele mai multe scrise naiv, fara fir epic si substanta. Autorii sustin ca vorbesc despre niste studenti speciali, insa nu se intelege de ce sunt asa. De pilda, unul din articole vorbeste despre o studenta care “face parte din acea categorie de studenti care vin din mediul rural si doresc sa-si demonstreze ca pot sa lupte de la egal la egal in orice competitie” si a ajuns sefa de promotie. 

“Gabriela este foarte recunoscatoare familiei pentru tot sprijinul acordat pe parcursul anilor universitari si crede ca fara ajutorul celor apropiati nu ar fi ajuns azi unde este. Ea isi descrie familia in felul urmator: „de la mama am invatat sa lupt, de la bunica sa-i tin pe cei dragi aproape, iar de la bunicul am moștenit dragostea fata de carti”.

 “In timpul liber, Gabrielei ii place sa gateasca si sa calatoreasca, iar visul ei este acela de a face lumea mai buna”, este concluzia articolului. 

Exista si o rubrica numita Calendar UBB, cu un tabel gol, fara butoane active. 

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca are o pagina de Newsletter la care se pare ca s-a renuntat, pentru ca cea mai recenta postare dateaza din 2013. Primul articol se numeste “Martie, luna femeii” si este semnat de Mirela Botan, purtatorul de cuvant al institutiei. Se regaseau aici stiri despre ProInvent, Targul Universitaria sau BattleLab Robotica 2013. Cele mai vii materiale erau cele scrise de studenti, despre burse, sesiune si Zilele Arhitecturii. Tot la UTCN se regasesc reviste de specialitate in diverse domenii. 

Universitatea de Medicina si Farmacie UMF “Iuliu Hatieganu” are o revista numita “Clujul Medical”, descrisa drept “publicatia stiintifica a UMF, cu “o indelungata si prestigioasa traditie”. 

“Cu o aparitie de 4 numere pe an, revista publica articole originale, de cercetare clinica sau fundamentala, cazuri clinice, sinteze din literatura, referate privind standardizarea, tutoriale, scrisori catre editor, recenzii de carti, anunturi privind evenimente profesionale, precum si alte materiale la aprecierea comitetului editorial”, se arata aici. 

Exista si un Newsletter UMF. Este publicat pe site doar numarul din ianuarie 2015, cu un cuvant inainte semnat de decanul Anca Buzoianu. 

“Ne aflam intr-un loc in care prezentul va invata mereu din trecut si de la viitor. Am ales sa incep cuvantul meu, vorbindu-va despre scopul nostru maret, ca sa ne amintim mereu ca atat in cazul muncii noastre la patul bolnavului, cat si a celei cu studentii,activitatea noastră este mai importanta decat noi”, a scris ea.

Este descrisa in limbaj de lemn participarea universitatii la Zilele Fracofone, a fost publicat un Ghid de elaborare a lucrarii de licenta, un articol despre “invatarea prin rezolvare de probleme” precum si Noutati in activitatea didactica desfasurata la Disciplina Medicina de familie.

Academia de Muzica Gheorghe Dima realizeaza publicatia Intermezzo, condusa de Virgil Mihaiu si avand intre semnatari cadre didactice ale institutiei. Editorialul celui mai recent numar, datand din iulie-octombrie 2014, are ca tema “Necesara solidaritate intre centrele muzicale ale tarii” si este semnat de redactorul-sef. Exista o rubrica de aniversari, al carei erou este Cornel Taranu, una de Evenimente Estivale, de Jazz, precum si Festivaluri sau Educatie muzicala. 

 

Universitatea de Arte si Design nu are o publicatie periodica. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *