Politica

Replici ca la grădiniță între președintele CJ Cluj și un consilier PSD. Tișe se simte exclus de Guvern în chestiunea Spitalului Regional și se dă lovit, după ce ani la rând nici el nu a făcut nimic

Un proiect de hotărâre referitor la un protocol de asociere între Consiliul Județean Cluj și Ministerul Sănătății, în vederea actualizării PUZ-ului, a fost votat, vineri, într-o ședință extraordinară, nu înainte ca Alin Tișe să se plângă că simte cum că este exclus Clujul de la acest proiect. După ce ani la rând, forul județean nu a făcut nimic în privința construirii Spitalului Regional, acum Tișe face pe victima.

Premierul Viorica Dăncilă și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe își dau contre prin declarații de presă, de câteva zile. După ce premierul i-a cerut să se implice în proiectul Spitalului Regional care are mari întârzieri, Tișe a convocat, vineri, o ședință extraordinară în cadrul căreia a fost votat un proiect de hotărâre referitor la un protocol de asociere dintre Consiliul Județean Cluj și Ministerul Sănătății. Documentul prevede actualizarea Planului Urbanistic Zonal pentru realizarea investiției în forma actualizată, pe terenul de 14 hectare. În ședința de CJ de luni, Tișe declara că terenul existent este suficient și este nevoie doar de actualizarea PUZ-ului, după ce Dăncilă afirmase la sfârșitul săptămânii trecute că la Cluj mai este nevoie de mai bine de 1 hectar de teren pentru realizarea proiectului Spitalului Regional.

Consiliul Județean va elabora și documentațiile tehnico-economice, pe baza datelor tehnice transmise de Ministerul Sănătății. Dacă Ministerul va asigura finanțarea, CJ Cluj va face și branșamentele, racordurile și drumurile de acces necesare în scopul bunei funcționări a obiectivului. Totodată, în perspectiva demarării efective a lucrărilor de construcție, Consiliul Județean va finaliza eliberarea amplasamentului de vegetația și construcțiile existente aflate în proprietatea privată a județului Cluj.

Proiectul de hotărâre de Consiliu Județean nu a fost votat fără să fie bifată și o ceartă între Alin Tișe și consilierul PSD, Remus Lăpușan. Tișe a prins momentul perfect să facă pe victima și să se plângă că județul Cluj nu primește suficientă atenție în cadrul proiectului construirii spitalelor de urgență din țară.

În continuare constat că doamna prim ministru tot nu înţelege. Am considerat prima dată că a fost o eroare, iar a afirmat că nu avem teren destul, ceea ce este o porcărie pentru că v-am spus că acum se doreşte un spital puţin mai mare, diferit cu un alt modul. Şi se doreşte aplicarea acelui modul în toată ţara. Am explicat şi mai explic, acel modul practic are teren suficient pentru că el este poziţionat în cele 14 hectare de teren. Modulul iniţial comunicat cu noi a necesitat un PUZ pe care l-am făcut acum un an, iar acum practic se solicită modificarea PUZ-ului pentru că modulul de spital propus de minister este mai mare decât modulul vechi. În esenţă, la sol avea spitalul, de exemplu, un hectar, acum are 2 hectare dar în acelaşi areal de 14 hectare. Nu se pune problema că nu este teren destul. Suntem în procedură de actualizare a PUZ-ului. Nu înţeleg de ce tot perseverează în a afirma că noi Clujul avem o problemă în sensul că nu ne ajunge terenul. Senzaţia mea este că aceste luări de poziţie numai împotriva Clujului cum că terenul nu e suficient, când de fapt avem cel mai mare teren din ţară, este să nu fie făcut făcut cu scopul de a scoate Clujul de pe această listă a celor spitale care urmează a fi făcute”, a spus Tişe.

Remus Lăpușan l-a asigurat de intențiile cele mai bune ale Guvernului Dăncilă referitoare la construirea Spitalului Regional Cluj. Cât se va ține de cuvânt Guvernul este însă greu de estimat.

“Domnule preşedinte, nu are cum să fie scos. E în acord cu Comisia Europeană. E semnat. La Craiova s-a cerut schimbarea locaţiei. Trebuie să aveţi încredere şi să nu fiţi supărat. Eu înţeleg că trebuie să facem şi puţină politică dar haideţi să vedem cum reuşim administrativ să rezolvăm situaţia”, a punctat Lăpușan.

Președintele CJ Cluj a insistat în continuare pe problema terenului insuficient despre care a vorbit Viorica Dăncilă la finalul săptămânii trecute.

Eu rămân la ideea că acest Guvern vrea să saboteze acest proiect pentru că altminteri nu-mi explic această insistenţă. În cazul Clujului nu e adevărat că nu avem teren suficient. Ce se va întâmpla dacă peste o lună iar schimbă Ministerul modulul?”, a declarat Tișe.

De la subiectul Spitalului Regional la chestiuni politice nu a fost decât un pas. Tișe a afirmat că Guvernul PSD este un dezastru. A urmat, bineînțeles replica lui Lăpușan care, ce putea să spună altceva, decât că Guvernul Boc a fost mai dezastru decât Guvernul PSD. Replici la nivel de grădiniță au urmat între cei doi pe tema guvernelor și a posibilității excluderii Spitalului Regional Cluj.

Domnule preşedinte, dacă intrăm în povestea asta. Domnul Boc a fost şi mai dezastruos ca prim ministru pentru că putea să înceapă atunci. Eraţi acolo”, a spus Lăpușan.

Tișe a mers în continuare pe ideea că Guvernul ar vrea să scoată Clujul de pe lista construirii spitalelor regionale.

“Fac apel la grupul PSD să transmită Guvernului ca nu cumva să saboteze judeţul Cluj pentru că dincolo de culoarea politică a celor care conduc judeţul, cred că interesul public trebuie să fie pe primul plan. Încercarea de a tot duce discuţia la Cluj că nu avem teren destul îmi este că se urmăreşte altceva. Şi nu poate fi alt scop, cred eu, dorinţa Guvernului PSD de a scoate de pe lista spitalelor acest spital”, a afirmat Tișe.

Lăpușan a prins apoi momentul să îi dea o lovitură sub centură lui Tișe cu privire la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor.

Unde să îl ducă? Că nu au decât aici la Cluj să îl facă. Să fim serioşi. Dacă vorbim de guvern dezastruos pot vorbi şi eu de probleme dezastruoase la Consiliul Judeţean. De la groapa de gunoi…fiecare cu dezastrul lor”, a afirmat Lăpușan.

Bineînțeles că Alin Tișe nu se consideră vinovat deloc de dezastrul de la CMID.  

“Situaţia de la groapa de gunoi am găsit-o aici când am venit. Firmele care au lucrat la Centrul de Deşeuri nu sunt firme pe care eu să le fi promovat. Revenind la spital, oricum bani nu sunt destuli, înţeleg că se doreşte doar 150 de milioane de euro să fie accesaţi care să fie împărţiţi în trei. La ora asta 50 de milioane nu ajută la nimic, cu aceşti bani nu poţi construi un spital”, a comentat președintele Consiliului Județean.

Proiectul de construire a Spitalului Regional Cluj datează din 2004, când președinte de Consiliu Județean era Marius Nicoară. Atunci, a fost identificat ca amplasament un teren în Câmpenești, dar în 2008, când Tișe a preluat mandatul de președinte de Consiliu Județean, a fost schimbată și locația, pe actualul teren din Florești. Nu s-a făcut nimic de atunci până acum, deși mereu Nicoară, Tișe, Uioreanu, Seplecan (toți președinți de CJ) au venit cu declarații și promisiuni care mai de care mai mărețe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *