Reportaj

Remus, tanarul care nu si-a uitat fratii din orfelinat

Exista copii, in Cluj, care nu stiu ce inseamna imbratisarea si iubirea unei mame. Traiesc printre straini, nu din vina lor, si incearca sa viseze cat mai putin, de teama ca nu cumva cineva sa le fure bucuria. Unii isi doresc o bicicleta, o chitara sau un catel, altii doresc sa cante la pian, sa danseze sau sa mearga la teatru. Dar cei mai multi dintre ei isi doresc o familie adevarata. Trebuie sa ii cunosti ca sa ii intelegi, sa simti, cu adevarat, acea dorinta arzatoare de a fi alaturi de cineva drag macar de Paste sau de Craciun. Iar Remus Rostas ii intelege pe acesti copii. Astazi are 30 de ani, dar isi aminteste perfect cum era sa ai 5, 6 sau 7 anisori si sa-ti petreci sarbatorile singur, in orfelinate. Asa ca, de cativa ani, a inceput sa organizeze evenimente pentru copiii care traiesc aceeasi viata care l-a crescut si pe el. Pentru ca orfanii sa nu se mai simta singuri, Remus se da peste cap sa ii invite la un concert, la un eveniment special, doar pentru ei, de Paste.

Nu am avut o viata foarte buna”, spune el, fara sa clipeasca. A ajuns in orfelinat inca dinainte sa implineasca un an. Parintii lui nu l-au vrut din start, asa ca l-au abandonat in spital pe vremea cand inca nu era destul de puternic si trebuia tinut in incubator. Avea doar cateva zile si deja era singur. S-a obisnuit asa, chiar daca a fost nevoit sa-si schimbe “caminul” de multe ori. A trecut prin orfelinatele din Gherla, Gilau si Jucu inainte de a implini varsta majoratului, cand a fost nevoit sa se descurce pe cont propriu.  

Am fost si la gradinita, si la scoala, am facut scoala de canto, mi-a placut foarte mult sa cant muzica populara. De mic am fost pasionat de muzica, iar acum sunt interpret de muzica populara si usoara”, spune el, multumit.

Pe maica-sa a cunoscut-o abia de curand, iar de taica-so n-a dat nici pana in ziua de azi. Dar a aflat ca mai are patru frati, ca parintii lui n-au ramas niciodata impreuna si ca restul familiei sale locuieste intr-un sat, langa Cluj. Pentru el, “impreuna” inseamna altceva acum. De sapte ani, Remus organizeaza concerte pentru copiii care au aceeasi soarta cu el. De Craciun, Paste sau de Ziua Copilului, el se asigura ca micutii din orfelinate au pe cineva alaturi, care se straduieste sa le aduca un zambet pe buze.

Stiu ce inseamna sa cresti fara parinti, fara mama. Si vad, in continuare, cazuri in care copiii sunt abandonati de parinti prin orfelinate. Mie mi-e mila, am un suflet, de la Dumnezeu fiecare are cate un suflet. Si m-am tot gandit sa fac ceva pentru ei, sa le cant, sa le organizez un spectacol, sa gasesc oameni cu suflet care sa ma ajute sa le dau niste cadouri”, povesteste el.

Maine, inainte de sarbatoarea Pastelui, Remus a organizat, pentru 120 de copii institutionalizati din Cluj, un concert special. Va urca el insusi pe scena, alaturi de alti interpreti, si le va canta muzica de toate genurile. In plus, a pregatit si cate un pachetel pentru fiecare copil, un cadou din partea sponsorilor pe care s-a chinuit sa ii convinga sa doneze cate ceva.

Copiii se bucura si ma stiu deja. Asta asteapta un copil, o ciocolata, o atentie. Stiu si eu cum am crescut si stiu cum ne bucuram de fiecare data cand veneau masini straine la orfelinat. Tot timpul mergeam in fata lor, sa vedem ce ne dau. Ne atasam de oameni si ii iubeam”, povesteste acesta.

Concertul “Zambete de Paste”, va avea loc maine, de la ora 15:00, la Biblioteca Judeteana Octavian Goga. Alaturi de Remus, o mana de tineri inimosi s-au straduit ca evenimentul sa fie o adevarata placere pentru copilasi, pentru ca “imi place ce fac si vreau sa ajut”, dupa cum spune chiar tanarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *