Din oras

Regulamentul pentru folosirea trotinetelor electrice, în dezbatere publică. Ce prevede documentul și unde poți trimite propuneri

La câteva săptămâni bune de la „invadarea” orașului de către trotinetele electrice, Primăria Cluj-Napoca a pus în dezbatere publică, un regulament pentru folosirea acestui mijloc de transport alternativ. Operatorii privați au adus trotinetele electrice în oraș deși administrația publică locală nu are până în prezent niciun regulament pentru folosirea lor.

Abia ieri a fost pus în dezbatere publică un regulament pentru acest mijloc de transport în comun, așa că va mai trece cel puțin o lună până la aprobarea documentului. Etapa consultării publice are loc în perioada 04-21 septembrie 2020. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: consultarepublica@ primariaclujnapoca.ro au pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.

Prin O.U.G. nr.13/2020 din 4 februarie 2020 de modificare și completare a OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, a fost reglementată circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice.

Regulamentul stabilește, inclusiv, o serie de obligații pentru operatorii de flote de trotinete electrice cu privire la asigurarea unor cerințe de calitate și siguranță în activitatea desfășurată, relația cu autoritatea publică locală și condițiile financiare. Regulamentul elaborat de către Primăria municipiului Cluj-Napoca este în concordanță regulamente similare din alte orașe europene, precum Paris și Bruxelles.

Potrivit propunerii de regulament, utilizatorii de trotinete electrice pot circula pe piste pentru biciclete, iar în lipsa acestora, pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

Amplasarea trotinetelor pe domeniul public este permisă doar cu aprobarea Serviciului de Siguranța Circulației din Primărie. Se interzice amplasarea acestora pe trotuare cu lățimea mai mică de doi metri; în zona stațiilor de transport în comun, pe toată lumgimea stației și 25 de metri înainte și după stație; pe aliniamentele clădirilor și gardurilor, în zona standurilor de taxi; în zona trecerii de pietoni, pe toată lungimea trecerii și 25 de metri înainte și după trecerea de pietoni; în parcările pentru autoturisme; pe spații verzi; în intersecții și la mai puțin de 10 metri de intersecții; în zona cceselor auto și pietonale; pe șantierele în lucru de pe domeniul public; pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane.

Regulamentul integral poate fi consultat AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *