Diete

Regimul alimentar in artrita reumatoida

Artrita reumatoida este ceea ce se numeste o boala “autoimuna” –  sistemul imunitar produce un raspuns imun impotriva propriilor tesuturi, cauzand inflamare si tesut bolnav.

In cazul artritei reumatoide, partea afectata a corpului este tesutul care inconjoara incheietura, cunoscuta ca “Synovium”. De obicei, boala apare la maturitate sau la varsta mijlocie, dar poate aparea uneori si in copilarie. Artrita reumatoida afecteaza 2-3 procente din populatie si 75 % dintre suferinzi sunt femei.

Cauza artritei reumatoide este necunoscuta, dar exista dovezi cum ca ar fi provocate de alimente consumate.

Simptome. Artrita reumatoida este caracterizata de inflamarea incheieturilor de la maini, de la picioare, a incheieturilor mainii a a altor incheieturi ale corpului. Incheieturile devin umflate si intepenite si se pot deforma in timp. Persoanele afectate pot avea si o stare generala proasta. Boala apare in valuri, perioade dureroase, alternand cu perioade in care suferinzii nu au nici un simptom.

Alimente de evitat. Evitati alimentele care tind sa produca inflamatie. Exista anumite alimente pe care le consumam zilnic, care par sa initieze procesul ce produce inflamarea in corp, cum ar fi carnea rosie, zaharul si cafeaua. Evitarea sau chiar eliminarea acestor alimente poate ajuta la reducerea simptomelor artritei reumatoide.

Evitati alimentele la care sunteti sensibili. La unele persoane, activitatea sistemului imunitar care cauzeaza artrita reumatoida pare sa fie provocata de anumite alimente. Se considera ca alimentele partial digerate scapa in sange, provocand reactia celulelor imune.

Vinovatii obisnuiti in cazul acestor reactii includ graul, porumbul, lactatele si citricele. Multe persoane afectate de artrita reumatoida au descoperit ca identificarea si eliminarea alimentelor problema din regimul alimentar poate duce la imbunatatiri semnificative ale simptomelor.

Alimente naturale antiimflamatorii. In timp ce unele alimente tind sa incurajeze inflamatii in corp, altele au un efect invers. Grasimile sanatoase, cunoscute si sub numele de acizi grasi esentiali, din regimul alimentar, sunt metabolizate in corp, in substante care au proprietati naturale antiinflamatorii.

Alimentele bogate in aceste grasimi sanatoase includ pestii uleiosi cum ar fi scrumbia, somonul si pastravul, uleiul de masline si semintele de dovleac, de floarea soarelui si de susan, si sunt recomandate pentru regimul dvs. alimentar.

Un aliment care reduce inflamatia pe cale naturala este ghimbirul. Poate fi adaugat la prajeli sau la alte mancaruri, sau poate fi luat ca “ceai” sau ca infuzie. Acestea se prepara prin scufundarea unei radacini de ghimbir in apa fierbinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *