Politica

Reacții la revocarea Laurei Codruța Kovesi: De la “cam mult i-a luat” la “n-a avut ce face” și “e primul semn de normalitate”. INTERESANT: Cei din PSD nu sunt prea fericiți. Ce comentarii au politicienii din Cluj

Reacțiile, la cald, ale lumii politice naționale și locale nu au întârziat să apară după decizia din această dimineață a președinteului Klaus Iohannis de revocare a Laurei Codruța Kovesi. Unii au spus că decizia este târzie, alții au rămas muți, iar alții au considerat că președintele nu a făcut bine că și-a pus purtătorul de cuvânt să anunțe decizia.

PSD-iștii din Cluj fie nu au vrut să comenteze, fie nu au putut fi contactați. Doar Horia Nasra a comentat decizia lui Iohannis.

Este o decizie târzie, dar corectă. Faptul că luat decizia târziu este un mare semn de întrebare pentru că decizia Curții Constituționale era coerentă și sper ca în viitorul apropiat, președintele Klaus Iohannis să realizeze importanța funcției pe care o deține și să nu se mai lanseze în atacuri politice. Sper ca în următorii doi ani să demonstreze că nu este un Traian Băsescu 2”, a afirmat Horia Nasra, președintele PSD Cluj.

Deocamdată nu vreau să comentez, am o problemă personală acum și nu am urmărit îndeaproape știrea. Doar am primit o notificare că a fost revocată”, a precizat senatorul PSD, Vasile Ilea.

Liberalii cred că așa se intră în normalitate și sunt de părere că președintele știe cele mai bine de ce a luat această decizie.

“În sfârșit intrăm în normalitate. Să vedem care va fi reacția și ce se va întâmpla în viitor. Este un prim pas spre limpezirea apelor în politică. Să sperăm că vor exista mai multe porți de negociere a deciziilor care au efect asupra întregii națiuni. Acesta este un moment în care putem spera spre o cvasinormalitate”, a spus Florin Stamatian, deputat PNL.

E o decizie pe care cu siguranță a luat-o având toate datele și sfătuindu-se cu consilierii săi. Neavând toate datele, nu pot comenta. Nu cred că decizia de astăzi a președintelui va influența mediul politic în  vreun fel. Prea mult s-a insistat pe Kovesi, s-a încercat să se personalizeze o instituție. DNA sigur își va face treaba și de aici înainte”, a declarat Adrian Oros, deputat PNL.

USR-iștii din Cluj sunt dezamăgiți de faptul că Iohannis nu a ieșit chiar el în public să facă anunțul revocării și consideră că în acest fel își va pierde o parte din susținători.

Din păcate președintele se dovedește a fi rece, cinic și prin necomunicarea lui de astăzi, pentru că nu el a avut curajul de a da această veste, ne comunică ceva. E mai importantă cariera lui politică decât încrederea celor 6 milioane de oameni care i-au dat votul. Sunt voci care îmi spun: tu ești un om rațional, nu trebuie să stea o instituție într-o singură persoană. Eu nu îmi întorc vorba, dar președintele ar fi trebuit să găsească o soluție ca doamna Kovesi, ca simbol al luptei anticorupție să îl sprijine înainte de decizia Curții Constituționale, să facă o mutare importantă ca să mai aibă mecanisme de numire a unui nou procuror șef. Din păcate, prin decizia Curții Constituționale și prin lipsa de reacție a președintelui în aceste luni la atacurile PSD și prin tăcerea ciudată în momente cheie, el a devenit un element pur decorativ. Acesta este motivul pentru care din punctul meu de vedere, președintele își pierde multă susținere, din păcate și mulți din USR vor declara dezamăgirea, și nu pentru revocarea Laurei Codruța Kovesi, ci mai degrabă pentru că nu a anunțat imediat un referendum pe Justiție.
Mă declar dezamăgit, nu neapărat de faptul că președintele în care am investit încredere, pune în aplicare o decizie a CC, aceasta e normal într-un stat de drept, din păcate nu și-a asumat să comunice cu alegătorii, să spună motivele, ce are de gând mai departe. Această lipsă de asumare a lui are o simbolistică extrem de proastă în fața unui popor care este disperat, când un grup infracțional a acaparat statul”, a comentat Emanuel Ungureanu, deputat USR.

Avem de lucru în continuare, să schimbăm lucrurile în țară, să nu mai avem instituții care să depindă de semnătura unor condamnați penal definitiv. Eu nu am de gând să renunț la luptă, la fel și toți oamenii cu care m-am văzut în ultimele zile, să strângem semnături pentru campania Fără Penali, să luptăm pentru ape, păduri, Roșia Montană, autostrăzi, spitale, școli. Va fi influențat mediul politic de această decizie, cetățenii vor înțelege că avem nevoie de oameni noi în politică, de o schimbare de mentalitate în politică”, a afirmat Mihai Goțiu, senator USR.

Cum să sesizezi CCR ca președinte dacă tu însuți nu îi respecți deciziile? Președintele a fost nevoit să o demită pe Kovesi, dar asta nu înseamnă că nu poate să joace o carte importantă pe viitor, căci e nevoie de un nou procuror șef cât mai independent în raport cu actuala putere, dar și cu opoziția. Mai mult, lupta anti-corupție trebuie îmbunătățită astfel încât să țintească atât oamenii politici, cât și legăturile lor cu marile companii care îi corup”, a declarat Adrian Dohotaru, deputat USR.

Președintele Comisiei parlamentare pentru legile Justiției, deputatul Florin Iordache, a declarat luni, pentru Mediafax, că președintelui Klaus Iohannis ”i-a luat cam mult timp să citească”, dar a catalogat drept un ”semn de normalitate” decizia privind revocarea Codruței Kovesi.

”Nu a avut un dialog cu noi. I-a luat cam mult președintelui să citească, dar e un semn de normalitate faptul că președintele, care e garantul respectării Constituției, a respectat această decizie a Curții Constituționale”, a spus Florin Iordache.

Fostul șef al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat luni că președintele Klaus Iohannis „a făcut ceea ce era obligat să facă” prin semnarea decretului de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA.

„Nu exista altă soluție, o decizie o respecți sau nu o respecți”, a spus acesta, într-o intervenție telefonică la Digi 24. În opinia sa, „nu se termină lupta anticorupție aici” iar „cine se bucură (de această decizie) se bucură degeaba” deoarece lupta anticorupție „este prea susținută de societate și de partenerii externi ca să se oprească aici”.

„Îmi pare rău pentru Laura Codruța Kovesi, merita să-și ducă mandatul până la capăt”, a adăugat Zegrean, care a notat însă că „dacă nici deciziile justiției nu se respectă lucrurile se încurcă rău de tot”.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a comentat luni, la Antena3, decizia lui Iohannis, care a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

Nu Iohannis a revocat-o astăzi pe dna Codruța Kovesi, ci sistemul. Sistemul a făcut niște calcule legate de suspendare. Că nu vine Iohannis brusc după 31 de zile și respectă el Constituția. Nu, pur și simplu, sistemul a făcut niște calcule și și-a dat seama că o dată cu suspendarea lui pierde aproape tot. Dacă vine Tăriceanu președinte interimar și ne schimbă pe toți prin decret?(…) Nu mai bine sacrificăm noi un om (…) și atunci au luat o decizie.”, a spus Codrin Ștefănescu.

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat, luni, după anunțul privind revocarea Codruței Kovesi de la șefia DNA, că ”sentimental președintele nu ar fi vrut să ia această decizie niciodată”, dar că ”nu a acționat dl. Klaus Iohannis, ci președintele” care a dovedit că respectă statul de drept.

”Este o decizie normală. Dincolo de partizanatele politice și de interesele electorale, președintele a dovedit că știe să respecte statul de drept, care începe cu respectarea Consituției și a deciziilor Curții Constituționale. Bănuiesc că, sentimental, președintele nu ar fi vrut să ia această decizie niciodată, date fiind relațiile cu DNA și, în special, cu dna Kovesi, dar nu a acționat dl. Klaus Iohannis, ci președintele. Cred că asta l-a determinat să nu anunțe personal această decizie, ci să o facă prin intermediul purtătorului de cuvânt”, a declarat pentru MEDIAFAX președintele Consiliului Național al ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai.

Ce urmează, după revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi: cheia este la Tudorel Toader

Din momentul revocării șefei DNA, președintele Klaus Iohannis nu mai controlează viitoarea numire. Potrivit Constituției, ministrul Justiției, Tudorel Toader, urmează să facă o propunere. Toate rapoartele MCV au recomandat o procedură transparentă de selecție, cu stabilirea unor criterii profesionale. Este de așteptat prin urmare ca ministrul justiției să anunțe înscrierea la concurs pentru postul de șef al DNA, o procedură care ar putea dura una sau două săptămâni de la momentul anunțului.

După selectarea unui candidat, ministrul justiției trimite propunerea la Consiliul Superior al Magistraturii pentru aviz. CSM publică proiectul de management al candidatului iar potrivit cutumei, secția de procurori stabilește printr-o hotărâre calendarul avizării, care este de regulă de 15 zile. Rămâne de văzut dacă secția de procurori se va putea reuni undeva în prima jumătate a lunii august, având în vedere că este perioada vacanțelor.

În tot cazul, noua propunere nu va putea ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis mai devreme de prima jumătate a lunii august. Nu este clar dacă, în lumina ultimelor decizii ale CCR privind revocarea, președintele poate refuza propunerea de numire. Potrivit unor interpretări, pe principiul simetriei, dacaă președintele este obligat să revoce la propunerea ministrului justiției, atunci nu poate refuza nici propunerea de numire.

Rămâne de văzut și pe cine va desemna procurorul general la interimatul DNA. Poate numi unul din adjuncți, pe cineva din afara instituției, un procuror din Parchetul General sau o poate desemna interimar chiar pe Kovesi.

Apar primele informații, pe surse, privind înlocuitorul Laurei Codruța Kovesi în fruntea DNA. Conform România Tv, funcția de șef al DNA îi va reveni lui Marius Iocob, adjunct al DNA. Sunt destui care vorbesc si de procurorul Marius Bulancea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *