Din oras

Reacție la comparația lui Daea dintre arderea porcilor într-o fermă și asasinatele de la Auschwitz – Președintele Comunității Evreilor din Cluj: "Nu îmi găsesc cuvintele”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a făcut câteva declarații total deplasate, care demonstrează clar că individul nu are proprietatea cuvintelor pe care le azvârle în spațiul public, inconștiența acestui guvern de măscărici. Acesta a comparat modul în care sunt arși porcii infectați de pesta porcină de la o fermă, cu modul în care evreii erau asasinați și arși în lagărul de exterminare de la Auscwitz:

„Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente, singura metodă este sacrificarea. Porcii se incinerează, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz. Efective de porci care se asomează, trec în partea cealaltă şi se pun pe foc, o fac medicii veterinari care sunt la limita rezistenţei, să stai cu 2000-3000 de porci care trebuie sacrificaţi zilnic”, a spus ministrul.

Ziar de Cluj a solicitat președintelui Comunității Evreilor din Cluj, Robert Schwartz, un punct de vedere. Robert Schwartz a declarat, pentru Ziar de Cluj, că Auschwitz nu trebuie să mai fie termen de comparație în zilele noastre.

„Sunt de acord cu toate observațiile apărute în presa în legătură cu această declarație incalificabilă și inadmisibilă, care dă semn că domnul ministru nu are habar de istorie, de Holocaust și de Aushwitz. Este foarte păcat, că așa de pripit și fără a gândi, cineva poate să ajungă să spună aceste lucruri. Cu toate că este o nefericită scăpare aceasta este incalificabilă.  

Nu îmi găsesc cuvintele. Cele declarate de Daea se apropie de afirmațiile lui Dan Șova. Văd că unii miniștrii nu știu ce înseamnă Auschwitz, Al doilea Război Mondial și masacrarea a sute de mii de oamenii nevinovați”, a declarat președintele Comunității Evreilor din Cluj, Robert Schwartz.

Totodată, deputatul Silviu Vexler (cel care a votat cot-la-cot cu PSD pentru Legile Justiției), membru al Federației Comunităților Evreiști din România a condamnat, la rândul său, afirmațiile făcute de Petre Daea.

„Am văzut acum câteva minute afirmația total greșită și de neînțeles a domnului Petre Daea – ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, prin care a comparat situația dintr-o fermă cu cea care a existat în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.

Nu pot fi făcute comparații cu tragediile inimaginabile care au avut loc în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau și cu asasinarea în masă a milioane de oameni nevinovați de către un regim criminal”, a declarat deputatul Silviu Vexler.

În cele din urmă, Petre Daea a revenit asupra declarației și și-a cerut scuze. Scuze care dovedesc că habar nu are de ce anume i se reproșează.

„Îmi declar respectul pentru toți membrii comunității evreiești și fac precizarea că am vrut să prezint situația deosebit de grea cu care se confruntă în această perioadă crescătorii de porci din cauza pestei porcine africane. În sufletul meu este foarte multă durere, am vrut doar să descriu momentele îngrozitoare cu care se confruntă atât fermierii noștri, cât și cei care gestionează această criză. Doamne ferește, nu am jignit pe nimeni în viața mea, îmi iubesc semenii, am exprimat doar durerea sufletească și sper să fiu înțeles!”, a afirmat ministrul Agriculturii și dezvoltării rurale, conform unui comunicat emis joi.

Scuzele sunt de un grotesc extrem. Să compari durerea pe care o resimt oamenii pentru exterminarea și arderea altor oameni, cu ceea ce simt fermierii că li se ard porcii, demonstrează o lipsă totală de înțelegere, de cultură politică și istorică, imbecilitatea nocivă a acestui personaj.

Scuzele sunt un gest mic, pe măsura personajului! Pe măsura partidului care-l ține în funcție.

Istoric cu lipsă de respect pentru istorie

În 2012, Romani CRISS și Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea AntiSemitismului în România au depus o plângere penală împotriva senatorului Dan Sova, pentru afirmațiile acestuia cu privire la Holocaust. În plângerea penală, depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, se susține ca a fost încălcat articolul 6 din OUG 31/2002 privind interzicerea negării Holocaustului, care se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea unor drepturi.

Mai mult, în 2010 Parchetul General a închis dosarul în care fostul primar al Constanței, Radu Mazare, era cercetat după ce a defilat îmbracat într-o uniformă cu însemne naziste la o prezentare de moda ce a avut loc la Mamaia. Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului a transmis în iulie 2009, o sesizare Procurorului General al României, Laura Codruța Kovesi în acest caz, pentru încalcarea Legii 107/2006.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *