Din oras

Rareş Bogdan, realizatorul emisiunii “Jocuri de Putere”, atac dur la adresa TVR în cazul Diana Apahidean: "Mă şochează reacţia colegilor jurnalişti din TVR Cluj"

Cazul Dianei Apahidean, jurnalista TVR Cluj împotriva căreia “colegii”de redacţie i-au făcut plângere la Comisia de Etică şi Disciplină a instituţiei, stârneşte reacţii vehemente şi totodată de critică la adresa modului de funcţionare a televiziunii publice. Realizatorul emisiunii “Jocuri de Putere”, Rareş Bogdan cataloghează televiziunea publică un mamut care nu este capabil să informeze corect cetăţenii datorită  influenţei pe care o au oamenii politici în realizarea jurnalelor de ştiri. 

În opinia lui Rareş Bogdan, televiziunile private din România fac o mai bună informare a cetăţenilor decât TVR-ul, deşi nu au atât de mult personal. Influenţa partidelor este, fără niciun dubiu, principala problemă a politicii edioriale a televiziunii publice.

“E o situaţie complet nedreaptă în care televiziunea naţională este avantajată şi, din păcate uită, de foarte multe ori, caracterul naţional din ceea ce înseamnă această televiziune. Sigur că numele ei este televiziune publică, dar este televiziune naţională publică pentru că primeşte finanţare de la statul român. Noi toţi plătim taxa radio tv care înseamnă finanţare pentru televiziunea publică şi ei, din televiziunea publică, ar trebui să se gândească mai serios la caracterul lor de educare a oamenilor şi de informare. Ei, din păcate au ratat şi pe educaţie şi pe informaţie până la această oră. Legat de multitudinea de probleme şi numărul de oameni din TVR am o mare problemă. Pentru că Realitatea TV cu Antena 3, cu Digi 24, B1 TV şi Romania TV, toate aceste 5 televiziuni la un loc, nu au atâta personal ca televiziunea publică. Eu cred că cele 5 televiziuni fac mult mai mult pentru informarea românilor decât o face TVR-ul pe cele 3 canale pus staţiile regionale.

Realizatorul emisiunii Jocuri de putere a ţinut să amintească faptul că este inadmisibil ca, pe postul naţional să nu fie difuzată nicio ştire cu privire la gestul ambasadorului SUA Hans Klemm de a se fotografia cu steagul secuiesc.  

“Pe lângă asta, jurnalismul, eu cel puţin aşa am învăţat, e o chestiune care nu poate să ocolească niciun fel de subiect. În primii ani ai facultăţii existau profesori veniţi din Statele Unite, din Anglia şi din Franţa. Toţi ne explicau să nu ocololim niciodată niciun subiect. Oricât de dificilă ar fi o întrebare sau un subiect să îl abordăm în cadrul materialelor pe care le facem în presa scrisă sau presa audio-vizuală. Faptul că Diana Apahidean a atins un subiect, a prezentat o situaţie în care o formaţie de rock dorea să şocheze, este dreptul ei de a informa publicul că, au fost prezentate imaginile care au fost difuzate în piaţa publică a oraşului ca fiind o ştire şi era o ştire. Mi se pare o chestiune care, în niciun caz nu trebuia să aducă la o asemenea reacţie. Atâta timp cât, nu întelegem că independenţa jurnalistică poate fi unica soluţie pentru relansarea TVR şi pentru credibilizarea ei, nu avem nicio şansă. Cel mai bun exemplu este un subiect care a  inflamat opinia publică, dar extrem de civilizat tratat de toată presa, indiferent de zona în care se mişcă, subiectul ambasadorulul Klemm şi a fotografiei făcută de acesta în Secuime cu steagul secuiesc. La televiziunea publică nu a fost tratat deloc. Inadmisibil asa ceva”, a declarat Rareş Bogdan.. 

Despre gestul angajaţilor studioului teritorial TVR Cluj de a-şi pârî colega la Comisia de Etică şi disciplină, Rareş Bogdan a declarat că este şocat de lipsa solidarităţii de breaslă şi a arătat că de fapt ceea ce s-a întâmplat la TVR Cluj este o stare unitar întâlnită la nivelul televiziunii publice. Totodată Rareş Bogdan a explicat cum funcţionează simpatiile politice în cadrul redacţiilor TVR.  

“Pe mine nu mă şochează neapărat reacţia unui partid politic la astfel de cazuri (Diana Apahidean- n.a.) în speţă UDMR, de acolo mă aştept la reacţii absurde. Mă şochează reacţia colegilor jurnalişti din TVR Cluj, care au semnat o astfel de petiţie. În loc să sprijine demersul jurnalistic, ei au ales să excudă omul care a atins un subiect extrem de sensibil. Mi se pare hilar şi cel puţin ciudat, dar perfect în concordanţă cu modul în care, din păcate, se pregăteşte actul jurnalistic în televiziunea publică de mulţi, mulţi ani. Eu pot să spun am informaţii extrem de multe pentru că, după ce în urmă cu 4 ani de zile era cât pe ce să ajung la televiziunea publică, primesc în continuare foarte multe informaţii. La fiecare schimbare de Guvern cineva are impresia că schimbă televiziunea şi între candidaţi aş fi şi eu. Eu nu am să mă duc niciodată la televiziunea publică, pot să mă duc să realizez emisiuni probabil, dar niciodată în postul de management aşa că am dreptul să vorbesc  extrem de direct si extrem de clar. Nu doar la nivelul studiourilor teritoriale, ci şi la nivelul Bucureştiului sunt astfel de cazuri în care, exact după modelul Consiliului de Administraţie, unde sunt reprezentanţi ai partidelor, dacă redactorul şef e apropiat de PSD, redactorul adjunct e apropiat de PNL, editorul obigatoriu un reprezentant al UDMR şi al minorităţilor, care are grijă ca nu cumva să existe discriminare, dar în realitate încearcă să promoveze reprezentanţii UDMR, uitându-i pe toţi ceilalţi, ca şi cum nu ar exista alte minorităţi în România. Există situaţii de o hilaritate absolut totală în care se ceartă şi îşi fac auto cenzură jurnaliştii pentru a nu deranja un şef de redacţie sau un director editorial sau un producător general. Imi scapă numele producătorului general venit de la Constanţa care cred că şi astăzi e productor general al TVR, deşi este într-un dosar de corupţie a lui Nicuşor Constantinescu. Cristian Zgabercea era omul de casă oficial al lui Nicuşor Constantinescu. Să nu mai vorbesc de faptul că este cvasi cunoscută  reaţia pe care de-a lungul timpului a avut-o Claudiu Lucaci, redactorul şef al TVR, cu PSD. E de notorietate relaţia pe care a avut-o fostul director al televiziunii publice înainte de Stelian Tănase cel care era un apropiat aproape oficial al PDL şi lui Traian Băsescu. Asta este cea mai mare problemă a televiziunii publice”, a afirmat Rareş Bogdan. 

Rareş Bogdan a ţinut să salute demersurile procurorilor DNA care investighează contractele de achiziţii încheiate de Televiziunea Română din 2005 până în 2015 şi, datoriile cumulate de TVR, datorii ce depăşesc 150 de milioane de euro. 

“Salut iniţiativa DNA. Eu am cerut public de peste 3 ani de zile intervenţia Parchetelor, a Parchetului General, a Parchetului de pe lângă municipiul Bucureşti, a Agenţiei Naţionale Anticorupţie, oricui, dar o instituţie de control şi cu caracter penal, pentru că acolo s-au scurs extrem de mulţi bani. În timp ce televiziunile private supravieţuiesc prin inserţii ale acţionarilor sau prin vânzare de publicitate şi supravieţuiesc toate, cu mare greutate, TVR s-a lăfăit în bugete extrem de mari, ani şi ani la rând. Nu a fost în stare să îşi asume rolul de informare şi de educare a publicului românesc. Mai mult, a pierdut transmisia unor competiţii sportive esenţiale pentru informarea publică tot din neatenţie sau din lipsa banilor. Acolo s-au făcut bani enorm de mulţi, doar o parte din dezvăluiri le-a facut Oana Stănciulescu şi ne-am îngrozit. Am văzut ce se poate cumpăra la televiziunea publică. Noi folosim 18 persoane la transmii  extrem de complicate cu 5-7-9 camere, 18 persoane e toată echipa pe care o deplasăm. TVR-ul nu deplasează niciodata mai puţin de 45 de persoane. La o transmisiune de 3-4 ore folosesc de la 60 la 80 de persoane. E absolut inadmisibil. Sigur că o fac pe banii mei, pe banii tăi şi, pe banii cititorilor Ziar de Cluj şi, pe banii clujenilor şi, ai românilor că nu o fac pe banii lor. La TVR este unul care îţi bagă casca în ureche, unul care te pictează pe faţă, unul care îşi aranjează părul, unul care te duce până la studio, unul care îţi mişcă foile. Nu se poate aşa ceva. Televiziunea publică din Cehia sau din Polonia a ajuns să folosească camere care sunt ghidate din telecomandă, tocmai pentru a nu mai exista atâţi oameni la cameră. La TVR în jurul unui studio şi a unei transmisii de o ora sunt 60 de persoane”, a incheiat Rareş Bogdan. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *