PORTRET

Raluca Buta, povestea pasiunii unei tinere dansatoare

Scris de 2,476

Raluca Buta e o tânără dansatoare, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” și membră a trupei Jump In. De mică respiră muzica și dansul, a început de la 3 ani cu gimnastica ritmică, apoi a continuat cu dansurile de societate și s-a format astfel încât acum inspiră din toți porii grație și feminitate. După ce a trecut prin mai multe stiluri de dans în orașul natal, Bistrița, s-a decis să vină la Cluj, unde, din clasa a X-a, își desăvârșește finețea mișcărilor la un liceu ce pregătește artiști pentru marile scene. 

Raluca intenționează să își transforme pasiunea în carieră, să urmeze mai departe studiile în regie și pedagogie coregrafică, iar pe viitor să își deschidă propriul studio de dans și să predea la rândul ei noțiunile de istoria baletului și dans contemporan, pe care acum și le însușește. O persoană veselă și plină de energie, ce nu se teme să facă sacrificii pentru a-și atinge visurile, Raluca e o dansatoare ce pune suflet în tot ceea ce face:

„Dansul e mai mult decât sincron pe muzică. Trebuie să exprimi ceva când dansezi, asta te face dansator! Trebuie să ai o cultură destul de bine dezvoltată în dans și nu e destul să studiezi un singur stil de dans pe parcursul vieții. Ca să te perfecționezi, trebuie să știi să te joci cu stilurile”, consideră aceasta.

A venit singură la Cluj pentru a-și transforma pasiunea în profesie

După doi ani de gimnastică ritmică la Bistrița și după 7 ani de dansuri de societate, urmate de street dance, după mai multe discuții cu părinții care nu erau de acord ca fiica lor să devină o dansatoare profesionistă, Raluca a venit singură la Cluj pentru cele două zile de probe în urma cărora a fost admisă la Liceul de Coregrafie. La Bistrița învăța la un liceu cu profil mate-info, iar părinții ar fi vrut ca ea să continue pe această linie sau să dea la Medicină.

Deși în orașul natal nu făcuse balet, profesorii de la Cluj au decis că Raluca are calitățile necesare pentru a fi admisă la liceu și a intrat în grupa de balet cu fete cu un an mai mari decât ea.

Deși muzica i-a plăcut de mică și dansurile de societate le-a început de foarte devreme, Raluca le-a practicat doar ca pe un hobby, până când, după aproape 5 ani de antrenament, a realizat că acesta este drumul pe care își dorește să îl urmeze în viață:

„După aproximativ 5 ani de dansuri sportive, părinții mei nu m-au lăsat să merg într-un cantonament, știind că nu îmi prea dau interesul pentru dans. Și atunci am văzut că mă supără foarte tare ideea că nu merg și mi-am dat seama că asta este pasiunea mea. Apoi, m-am decis să vin la Cluj.

După ce am primit rezultatele de la examenul de admitere, mi-am sunat părinții să-i anunț că am intrat și tata m-a întrebat dacă eu chiar cred că o să mă lase. M-am supărat foarte tare și abia după câteva ore m-a sunat înapoi să îmi spună că mă lasă, pentru că am reușit să vin la Cluj să îmi dau probele fără susținerea lor, și am putut să fac asta pe picioarele mele. Ei considerau că sunt prea mică și că încă nu am maturitatea necesară să stau fără ei, dar în timp le-am demonstrat că pot și acum am toată susținerea lor, din toate punctele de vedere.”

Jump In, mai mult decât o trupă, o familie

La 3 luni după ce a ajuns în Cluj, Raluca a aflat printr-un prieten de clubul de dans Jump In, unde a început să facă street dance. După alte două luni s-a înscris și la cursul de dans contemporan cu Alina Ciceo:

„Am hotărât să intru și dacă îmi place să rămân, și astfel am descoperit cât de mult îmi place dansul contemporan. Alina Ciceo are un spirit artistic extraordinar, știe să te facă să înțelegi cât de ușor poate să fie dacă ai răbdare și lucrezi tehnic.

În scurt timp am intrat în concursurile în care era implicată trupa, am avut antrenamente aproape zilnic, am reușit să mă integrez foarte repede și să descopăr că trupa aceasta e mai mult decât o trupă, e o familie, în care poți să intri, dar nu mai poți să ieși.”

Un program de pregătire de peste 12 ore pe zi

Ca elevă a Liceului de Coregrafie și membră a trupei Jump In, Raluca a început un program draconic de pregătire, de dimineața până seara. Dimineața, la școală, are studiile de balet, apoi ore de cultură generală, urmate de dans contemporan și după-masa repetiții cu trupa Jump In. Aproape zilnic, programul ei începe la ora 9 și se termină noaptea, la 22. A avut rezultate remarcabile, locul I la festivalurile naționale, dar nu fără mari sacrificii:

„Programul de pregătire ține foarte mult de concursurile pe care le avem sau de evenimentele la care trebuie să participăm. Ca dansator trebuie să fii tot timpul disponibil să-ți sacrifici timpul liber sau nopțile de somn, inclusiv ieșirile cu prietenii sau statul cu familia de sărbători. Prietenii nu acceptă ideea lipsei tale de timp și sunt foarte puțini cei care rămân lângă tine, de obicei cei din domeniu, pentru că ei te înțeleg.

Concurența este mare și la Jump In vin numai cei ce sunt dedicați și tragem toți pentru aceeași satisfacție, pentru trupă, nu individual. Asta ne face uniți și oricât de multe ar fi orele de antrenament, trec cu drag și spor și se văd rezultatele, când ești înconjurat de prieteni și de oameni care te ajută.”

Eleganța unei balerine

Chiar dacă statutul de dansatoare presupune multă muncă și renunțări personale, satisfacțiile echilibrează eforturile depuse:

„Câștigi o ținută, ai o altă eleganță ca balerină, ai diferite opțiuni și ești invitată să participi la prezentări de modă sau ca model pentru machiaj, pentru hair styliști. În plus, dansul te face să fii un om disciplinat, punctual.”

Nici oportunitățile de carieră nu lipsesc, pentru cei ce se dedică acestui domeniu. Raluca intenționează să continue pregătirea ei pe dans contemporan, să urmeze studii de regie și pedagogie coregrafică. Pe viitor vrea să își deschidă propriul studio de dans și, după terminarea Conservatorului, să predea, într-o școală de profil, istoria baletului și dans contemporan sau balet. Dansatoarea e hotărâtă să își atingă țelurile, să facă tot ce e nevoie pentru asta:

„Pot fi o persoană nehotărâtă, atâta timp cât nu e vorba de dans. Dar, în general, sunt ambițioasă și îmi ating scopurile, oricât timp ar dura și oricâte sacrificii s-ar cere”, conchide Raluca Buta.ULTIMA ORĂ

 • Acum 33 mins FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 46 mins Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 5 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 5 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 6 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 6 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 7 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 7 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 8 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 8 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
 • Acum 20 hours Politica
  Csoma Botond, în gura ”șoșoacei” și a ”romașcanului”. S-a umflat rânza patrihoților în ședința solemnă din Parlament de Ziua Națională
 • Acum 21 hours Politica
  AVANGARDE CU CE CRED ROMÂNII: 41% sunt de părere că România va fi admisă; Corupția din vămi și poliție este motiv de îngrijorare pentru țările membre, spun 56% dintre români; 46% cred că ar fi corect ca România să intre singură în Schengen, decuplată de Bulgaria; Cine ar trebui să demisioneze în caz de eșec?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE