Sanatate

Rafila: România raportează 1% din cazurile externate ca fiind IAAM, media în UE e de 7%/ Avem cea mai proastă situație privind bacteriile multirezistente

Scris de 322

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a vorbit marți, într-o conferință de presă, despre situația infecțiilor asociate asistenței medicale.

Întrebat despre stadiul raportului privind infecțiile nosocomiale, cerut de premierul Nicolae Ciucă, după decesele înregistrate la Târgu Mureș și Cluj-Napoca, ministrul Sănătății a răspuns că raportul este finalizat.

“Este finalizat, noi aveam la dispoziție nu numai datele, ci și toate modificările legislative pe care le-am făcut în ultimul an. Cred că din acest punct de vedere, s-a reușit cea mai importantă evoluție din ultimii 5 -10 ani, am reușit să facem foarte multe lucruri care să ducă la controlul acestui fenomen”, a spus Rafila.

Ministrul a subliniat, însă, că “nu putem să pledăm pentru două lucruri care sunt contradictorii, care pot afecta serios credibilitatea sistemului sanitar”.

“România raportează, după o evoluție crescătoare, 1% din cazurile externate ca fiind IAAM, media la nivel european e de 7%. Noi am crescut de la 0,2 la 1, asta-i adevarul…. La nivelul Uniunii Europene sunt anual 37.000 de decese datorate infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM), iar numărul de decese atribuite parțial acestui fenomen este de 3 ori mai mare. România are cca 5% din populația UE, și dacă ar fi să extrapolăm, am vedea că și în România numărul de decese care ar putea fi atribuite IAAM în mod real ar fi probabil de cca 1.700 la nivelul unui an”, a precizat ministrul.

Rafila a afirmat că nu există nicio țară în lume fără astfel de infecții și că dacă există “opinii foarte vehemente că trebuie să facem totul pentru dispariția infecțiilor nosocomiale nu o să reușim”.

“Dacă se va crea o presiune publică – noi lucrăm ca ele să se poată descoperi, raporta, să putem lua măsuri, pentru că avem cea mai proastă situație privind bacteriile multirezistente care produc infecții invazive, pentru că avem cel mai ridicat consum de antibiotice în UE – trebuie să lucrăm să ținem acest fenomen sub control: să scădem treptat consumul de antibiotice, să facem screening-ul pacienților la internare, să-i separăm în spitale, să facem diagnosticul microbiologic în spitale. O să facem raportul pentru primul ministru dar vreau să înțeleagă toată lumea că nu putem să avem două lucruri opuse ca principiu: să avem o situație reală – să încurajăm raportarea și pe de altă parte să luăm măsuri pentru dispariția acestor infecții care nu pot fi eliminate nicăieri, iar dacă aceste lucruri care apar fac parte dintr-un scenariu legat de o de presiune pe autorități, va face imposibil proiectul la care lucrăm pentru rezolvarea acestei situații. Introducem o măsură stimulativă pentru cei care raportează aceste infecții și pierd puncte managerii care nu raportează infecțiile așa cum sunt în realitate”, a mai spus Rafila.ULTIMA ORĂ

 • Acum 35 mins Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 1 hour In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 1 hour In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 3 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 3 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
 • Acum 5 hours Politica
  În calendarul anului școlar viitor, vacanța de primăvară nu cuprinde nici Paștele Catolic, nici Paștele Ortodox. Păi, politicienii noştri serbează numai Paştele Cailor
 • Acum 6 hours Din oras
  Cel mai urmărit prezentator de evenimente: Alin Sălăjean, de departe cel mai popular din breaslă pe social media
 • Acum 6 hours Eveniment
  E LUNI, LUMEA SE GRĂBEȘTE LA SPITAL: Accident grav între Gilău și Căpușu Mare
 • Acum 7 hours Eveniment
  CLUJ: O minoră de 17 ani a decedat într-un accident grav la Bucea
 • Acum 19 hours Politica
  Nicolae Ciucă, în ședința PNL de la Vila Lac: ”Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”
 • Acum 20 hours Politica
  DOMN’ PROFESOR DE CONSECVENȚĂ: Ieri, Vasile dÎncu vroia privatizarea învățănântului gimnazial, azi vrea ”echitate” la admiterea în liceu și la probele de BAC
 • Acum 1 day Din oras
  Peisagistică cu barda în Parcul Farmec, gunoiae în loc de rațe pe Canalul Morii
 • Acum 1 day In vizor
  USAMV Cluj Napoca la încă o tură de judecată cu omul de afaceri din imobiliare Călin Buzoianu. Aceeași ”stațiune de cercetare experimentală”, bat-o vina!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE