Anchete

RAADPP, cuibusor de angajari de cumetrie si vendete in famiglie

Mircea Avram a avut un prim mandat dezastruos la Regia Autooma de Adminsitrare a Domeniului Public si Privat. Dupa alegerile din 2012 acesta nu a avut demnitatea de a demisiona desi a fost acuzat de organizarea unor licitatii ciudate si a plecat pe usa din dos. Sa nu ramana pe “drumuri”, la cate servicii a facut pentru PDL, Alin Tise s-a zbatut sa il puna in CA-ul RAADPP pentru ca rebuia sa fie acolo cineva care sa acopere mizeria a patru ani de mandat portocaliu, sa blocheze anchetele si sa stearga urmele. Auditurile comandate de noul director al RAADPP au aratat dezastrul lasat in urma in Regie. In prezent RAADPP s-a transformat in directie subordnata Consiliului Judetean Cluj fapt ce a determinat o scadere drastica a salariilor angajatilor in timp ce prejudiciul creat Regiei nu a fost recuperat de la cei care au condus institutia.

Mircea Avram a condus RAADPP Cluj in perioada in care presedintele CJ Cluj a fost Alin Tise. Acelasi Avram a fost repus in functie in anul 2014, la sefia celei mai banoase regii subordonate Consiliului Judetean Cluj. RAADPP gestiona toti banii destinati intretinerii drumurilor judetene.

Inainte de a fi reinstaurat in functia de director al regiei, numele lui Avram aparut in mai multe articole, din care reise ca acesta ar fi cumparat, in mandatul sau de director, o serie de obiecte de care regia nu ar fi avut nevoie, precum aparate foto si laptop-uri foarte scumpe. In timp ce era sef la RAADPP Cluj, Avram a coordonat si un site de stiri, dar in acelasi timp si-a pastrat si mandatul de membru in CA-ul acestei regii. Tot in perioada directoratului lui Mircea Avram s-au organizat licitatii pentru sare de deszapezire, pe un an, in cuantum de 12.000 tone, cand in mod normal, in perioada 2008-2012 s-au folosit, in total, doar opt tone de sare. Adica doua tone de sare pe sezon. 

Auditul intern privind dosarele de personal ale angajatilor Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Privat a Judetului Cluj, realizat in perioada in care directorul regiei a fost Mircea Avram, a scos la iveala o serie de nereguli girate de acesta. Mame care si-au angajat fiicele pe posturi de economist, concursuri organizate cu dedicatie pentru anumite persoane sau chiar falsificarea notelor de la concurs sau diverse licitatii ciudate sunt cateva dintre concluziile auditului. 

Astfel, printre neregulile constatate se mai numara faptul ca, in fiecare an, a fost depasita organigrama aprobata de Consiliul Judetean Cluj. Spre exemplu, daca in 2011 organigrama regiei era de 83 de posturi, in realitate au fost 85 de angajati. Si mai convenabil a fost faptul ca auditorii nu au putut lua declaratii de la sefa de personal, deoarece aceasta si-a depus, intre timp, dosarul de pensionare. Cele mai multe incalcari ale legii s-au constatat la organizarea unir concursuri pentru ocuparea diferitor functii din cadrul RAADPP Cluj. Majoritatea concursurilor nu au fost anuntate, asa cum prevede legea.

“Situatiile financiare intocmite la finele anilor 2008 și 2010, nu reflecta realitatea, deoarece entitatea verificata nu a inregistrat in evidentele contabile, suma de 4.108.993,74 lei, reprezentand obligatii de plata fata de terti, aferente lucrarilor de modernizare/reabilitare drumuri judetene, certificate prin situatii de lucrari acceptate la plata de catre compartminetul de specialitate, prin dirigintii de santier”, s-a artat in raportul de audit intern.

Dupa ce au fost facute publice rezultatee  auditului  nu s-au mai luat si masuri deoarece s-a realizat marea impacare dintre PDL si PNL care si-au unit famigliile politice. Asa ca Mircea Avram a fost repus in functie si s-a pus sa faca ceea ce stia mai bine: razbunari, angajari inutile ale neamurilor si a membrilor de partid, acoperirea urmelor. A numit toate acestea reorganizare. Toti cei implicati in audituri trebuiau sa fie pusi la colt sau dati afara, iar sinecuristii PDL-PNL trebuiau sa ajunga sefi.

Raportul a aratat ca ilegalitatile erau girate chiar de catre directorul regiei.

“Subiectele pentru ocuparea posturilor scoase la concurs poarta acelasi numar de inregistrare cu cele de la concursul din 28 ianuarie 2009, dar este taiat peste data si completat cu semnatura domnului director general Mircea Avram la data de 27 mai 2009”. Cu alte cuvinte, cei din comisia de evaluare nu s-au mai obosit sa rescrie subiectele si sa incerce sa ascunda, astfel, faptul ca intregul proces de concurs a fost aranjat.

Acelasi audit arata ca notele unor concurenti au fost “umflate” din pix.

„Lucrarea scrisa a domnului Pop Istvan Zsolt a fost notate de catre fiecare membru al comisiei cu nota 9.00, dar in procesul verbal pivind rezultatele obtinute apare nota 9,60”. Apoi, auditorii au constatat ca acesta nu avea pregatirea necesara petru postul ocupat in cadrul regiei.

In acelasi raport de audit, se arata ca in dosarul de personal al lui Mircea Avram, numit presedinte al Consiliului de Administratie si director general al RAADPP in 29 octombrie 2008, acesta “nu are diploma de absolvire a vreunei facultati, nu are cazier judiciar, adeverinta medicala sau alte documente prevazute de art. 8 din HG nr. 500/2001”.

Asa ca prin manevre ilegale toti angajatii de la audit comandat de inlocuitorul lui Mircea Avram la sefia RAADPP au fost dati afara cand acesta a revenit la conucere iar directoarea adjuncta si directoarea economica au fost silite sa plece. Masurile ilegale au fost girate chiar de catre presedintele CA, Gavrila Iuga. Ulterior,directoarele concediate au dat regia in judecata si au castigat. Astfel directoarea tehnica a castigat pe fond, la Tribunalul Cluj, in dosarul 102/117/2015 – in 01.10.2015. A castigat si apelul de la Curtea de apel Cluj, acelasi numar de dosar – in 03.02.2016.Directoarea economica a castigat pe fond, la tribunalul Cluj, in dosarul 6408/117/2014 – in 12.10.2015. Apelul a fost declarat in 07.03.2015. 

Directoarea tehnica a primit salariul si toate dreturile salariale cuvenite pe un an si jumatate. O parte prin executare silita a RAADPP si cealalta de la CJ. Cine e vinovat de pierderea acestor bani? De ce nu au platit din buzunarele lor personale abuzul facut? Dar de ce nu se sesizeaza organele competente ale statului sa ancheteze aceste abuzuri? Directoarea economica cel mai probabil ca va primi despagubiri similare.

Platile s-au facut si se vor face din bugetul Consiliului Judetean Cluj, din taxele si impozitele cetatenilor. Sa ne spuna actualul presedinte liberal Marius Manzat ce demersuri a facut pentru recuperarea daunelor de la vinovatii Maniu Prorocu Alexandra, Mircea Avram omul numit de Alin Tise, Marian Adrian Calin ruda cu acelasi fost presedinte de CJ Alin Tise. Ce masuri disciplinare a luat impotriva celor care au incalcat legea cu buna stiinta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *