In vizor

Protestele au ajuns și prin comune, nu pentru legile justiției, ci pentru drumuri

După ce chiar ieri Ziar de Cluj relata despre starea jalnică a drumului dintre localitățile Pâglișa și Panticeu, care după vreo 8 ani de ”reparații” arată de parc-ar fi rupt din anii ʻ70, iată că locuitorii comunei Săndulești, din județul Cluj, au trecut la acțiuni concrete și au luat atitudine față de nepăsarea cu care îi tratează Consiliul Juudețean Cluj. Câteva zeci de persoane au protestat față de starea proastă a DJ 103G, nemulțumiți de faptul că Alin Tișe anunță pe pagina oficială a Consiliului Județean tot felul de lucrări de reparații, care ”au intrat în linie dreaptă” – formula preferată a lui Păunel Tișe – dar, de fapt, un drum cu o însemnătate turistică imensă este marcat de nepăsare.

CITEȘTE ȘI: Cum își bate joc Consiliul Județean de locuitorii din sate și mimează reparațiile drumurilor – FOTO

Mai mulți protestatari, locuitori ai comunei Săndulești, au ameninţat cu blocarea unui drum judeţean de piatră și au cerut ca acesta să fie asfaltat, deoarece atunci când plouă, autocarele cu turişti sunt scoase din noroi doar cu ajutorul tractoarelor.

Primarul comunei Sănduleşti, Călin Fărgaciu, a afirmat că piatra de pe drum este spălată de ploi şi se formează noroi, iar spațiul devine pur și simplu impracticabil:

„Este dezastru, se formează şanţuri. Am fost nevoiţi chiar să scoatem cu tractoarele autocare cu turişti străini care erau împotmolite. Vara când e cald şi trec maşini se formează praf care intră în casele oamenilor.

Este un drum de mare importanţă turistică pentru judeţul Cluj, iar oamenii din comună nu mai au răbdare. 

O soluţie ar fi ca porţiunea de 800 de m din intravilanul comunei să fie atribuiţi comunei, iar Consiliul Judeţean Cluj să ne asigure finanţarea ca să putem să îl asfaltăm noi, iar atfel se va asigura confortul necesar locuitorilor şi turiştilor. Este o soluţie tehnică uşoară, care poate debloca situaţia”, a conchis Călin Fărgaciu.

Aproximativ 50 de persoane din localitatea Sănduleşti au protestat, vineri, în faţa primăriei din localitate, faţă de un drum turistic neasfaltat şi ameninţă că îl vor bloca dacă autorităţile nu vor rezolva problema.

„La iniţiativa mai multor cetăţeni din comuna Sănduleşti am organizat un protest în faţa primăriei, peste 50 de persoane, care să fie un semnal de alarmă pentru CJ Cluj că şi locuitorii din Sănduleşti aparţin judeţului Cluj.

Suntem într-o zonă strategică, între Cheile Turzii, Cheile Tureniului şi Salina Turda, iar la sfârşit de săptămână trec turişti cu GPS, este drumul cel mai scurt, se creează inconvenienţe pentru locuitori. Drumul este neasfaltat, vara e praf, când plouă toată piatra de pe drum este spălată şi adusă în şanţuri”, a declarat organizatorul protestului, Marius Sin.

“După 27 ani de democrație, drumul județean 103 spre Cheile Turzii, arată la fel, cu mult praf şi bolovani. Şi, deşi nu e asfalt, şoferii merg cu viteză, în urma lor sătenii devin invizibili. Când plouă drumul se transformă în fluviu. Traficul e intens în special în weekend, generează praf și poluare sonoră, e lipsit de marcaje (mai greu noaptea și pe ploaie) cu probleme mari pe margine (să zicem așa, acostamentul distruge mult din terasament), cu destule gropi și cratere. Ne aflăm la coada unui clasament privind starea drumurilor realizat de Forumul Economic Mondial, mai jos ca state din Africa, precum Zimbabwe, Ciad sau Sierra Leone… mulțumiri clasei politice, promisiuni doar la 4 ani … Stop dezvoltare, Stop turism… Stop România….”, a notat o localnică pe rețeaua de socializare Facebook. 

Dacă luăm în considerare operativitatea cu care au fost soluționate alte așa-zise proiecte prioritare, coordonate de Consiliul Județean Cluj, precum Centrul de Management Integrat al Deșeurilor sau lucrările continue de întreținere a DJ 107R Băişoara – Muntele Băişorii – Staţiunea Muntele Băişorii, atunci situația devine clară:

locuitorii comunei Săndulești vor fi nevoiți să țină piept și pe mai departe valului de turiști care vin ză viziteze județul Cluj. 

Bine că vin, să aibă și revistele de profil ce raporta: Clujul – în topul orașelor cu cei mai mulți turiști, cafenele și baruri, dar este și județul cu drumuri plombate de promisiuni, cu trafic blocat și cu toalete publice lipsă.

CITEȘTE ȘI: Aflăm, dintr-o știre de înalt angajament jurnalistic, că s-au finalizat marcajele rutiere pe DJ 107R. După doi ani după ce, concomitent cu demararea lucrărilor de modernizare, se mai aruncau în gropile de pe acest drum niște bani pentru reabilitare!

Impresia ca suntem cei mai buni. Cum se minte Clujul pe el insusi, cu largul nostru concurs

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *