Diete

Protectia impotriva virozelor respiratorii

Odata cu venirea frigului si apropierea iernii, pericolul infectiilor respiratorii creste, organismul avand nevoie de o protectie sporita prin evitarea spatiilor aglomerate si printr-un regim alimentar adecvat.

 

Virozele respiratorii sunt niste infectii localizate pe diferite portiuni ale aparatului respirator si sunt provocate de o serie de agenti patogeni cunoscuti sub numele de virusuri. Dupa natura virusurilor (sunt cunoscute peste 150 de specii) si dupa localizarea lor, afectiunile pe care le provoaca sunt etichetate cu denumirea de guturai, rinofaringita, traheobronsita, gripa, viroze paragripale, pneumonie virala etc. Fiecare din aceste afectiuni se prezinta sub forme variate, mergand de la cele usoare pana la altele cu potential ridicat de gravitate.

 

Cum se transmit?

Toate virozele respiratorii sunt contagioase. Pot fi transmise prin tuse, stranut sau chiar prin apropierea de un bolnav de viroza care vorbeste. Contagiunea se poate face mai ales in vehiculele de transport in comun, in marile magazine, in salile de spectacole, in birourile cu acces a publicului si in alte incaperi aglomerate.

 

Sunt situatii in care unele viroze respiratorii se declanseaza ca urmare a existentei unor rezervoare proprii de virusuri, ce se gasesc de vreme indelungata in stare de inactivitate in nas sau in gura, dar care isi exalteaza virulenta, devenind patogeni sub actiunea expunerii corpului la frig sau umezeala.

 

De la forme usoare la complicatii

Indiferent de forma sub care se manifesta virozele respiratorii, nimanui nu ii este permis sa gandeasca sau sa afirme, mai ales cand e vorba de copii mici, batrani sau suferinzi de afectiuni cronice, “n-are importanta, este doar un simplu guturai” sau “o simpla gripa”, sau o “simpla raceala”. Guturaiul sau gripa sunt, bineinteles, afectiuni usoare, fara grad de periculozitate in sine, dar, daca nu sunt ingrijite corespunzator, se pot complica prin asocieri bacteriene.

 

Cat priveste alte boli virale, ca traheobronsita sau pneumonia virotica, desigur ca atentia terapeutica trebuie sa fie mai mare. De multe ori, imbolnavirile cailor respiratorii se rezolva prin 2-3 comprimate de aspirina sau piramidon, ceaiuri calde de tei, 4-5 linguri de sirop expectorant, o baie fierbinte la picioare, cateva picaturi de rinofug sau fedrocaina in nas, gargara cu ceai de musetel sau cu apa calda cu sare.

 

Daca tulburarile nu cedeaza intr-o zi sau doua, solicitarea medicului ar trebui sa se faca neintarziat. In nici un caz nu se vor lua preparate antibiotice din proprie initiativa. Aceste produse sunt folosite numai cand medicul constata ca virozele respiratorii se complica prin supraadaugare de infectii bacteriene (angine, pneumonii bacteriene, otite, sinuzite etc.), protectia prin antibiotice fiind indicate si in cazul unor persoane cu afectiuni cornice care concomitent au contractat si o afectiune virala.

 

Pentru profilaxia virozelor respiratorii, in special cand cazurile se inmultesc, este bine sa se evite locurile agglomerate, mai ales de catre varstnici, copii si suferinzi de boli cardiovasculare, hepatice sau renale. Asanarea din timp a unor factori care favorizeaza aparitia virozelor respiratorii, ca rinite cronice, sinuzite, vegetatii adenoide, deviatii de sept, amigdale hipertrofiate etc., constituie, de asemenea o buna profilaxie a acestor afectiuni.

 

Dieta pentru prevenirea infectiilor

In topul substantelor care nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica in periada sezonului rece se afla vitaminele A, E si C, precum si microelementele seleniu si zinc, adevarati “combustibili” pentru sistemul imunitar.

 

Vitamina C este “vedeta” protectiei impotriva racelilor si infectiilor deoarece stimuleaza imunitatea si combate radicalii liberi. Cantitatile recomandate sunt 120 mg/ zi si se pot lua din citrice (lamai, portocale, grapefruit), patrunjel, kiwi etc.

 

Vitamina A (beta carotenul) este indispensabila pentru buna functionare a imunitatii. Cantitatile recomandate trebuie sa fie minimum 800-100 mg pe zi, din care o treime sub forma de betacaroten (aproximativ 100 g morcovi cruzi). Pe langa morcovi, vitamina A se mai gaseste in spanac, broccoli, rosii etc.

 

Zincul, supranumit si “ucicasul de virusi”, este un microelement a carei carenta poate duce la scaderea rezistentei in fata infectiilor. Este una dintre cele mai eficiente substante impotriva guturaiului. Doza zilnica recomandata este de 15-30 si se poate lua din scoici, din carnea de vaca, fasole etc.

 

Seleniul este un redutabil inamic al radicalilor liberi, carenta in organism provocand scaderea de rezistenta  impotriva infectiilor. Dozele recomandate zilnic sunt intre 70-80 mg si se pot lua din cerealele integrale, germenii de grau, drojdia de bere, usturoi, ceapa, ton, crustacee si scoici.

 

Probioticele sunt microorganisme vii, prezente in special in laptele nefiert si iaurtul fermentat. Exista peste 200 de specii de bacterii care proitejeaza impotriva infectiilor intestinale – prin refacerea florei bacteriene intestinale  – si stimuleaza sistemul imunitar.

 

Retete eficiente impotriva virozelor:

–    Cocteil la micul dejun: inainte de masa, 130 g de iaurt, amestecat cu o jumatate de portocala si un kiwi taiat in cuburi mici, la care se adauga o lingura de germeni de grau incoltit. Amestecul contine necesarul de vitamine C si E, precum si germenii probiotici.

 

–    Supa de pui de casa contine o cantitate mare de cisteina, un aminoacid foarte eficient pentru descongestionarea cailor respiratorii in caz de bronsita si sinuzita.

 

–    Salate (1): salata de varza verde, cruda, rasa (cam 200 g), amestecata cu o jumatate de ceapa rosie, taiata in felii subtiri si cateva fire de patrunjel, totul amestecat cu ulei de masline si otet natural de mere. O astfel de reteta contine din abundenta vitaminele C si E, necesare pentru stimularea imunitatii.

 

–    Salate (2): de asemenea, o salta de rosii taiate in felii subtiri, amestecate cu usturoi cat mai marunta – cel mai eficient antibiotic natural -, patrunjel verde si ulei de masline contine cantitatea necesara de vitamina A si licopen – un antioxidant protector al organismului.

 

–    Bauturi: o jumatate de pahar (125 mg) de suc natural de rosii – care contine betacaroten si licopen, amestecat cu sucul de la o jumatate de lamaie – care contine vitamina C.

 

Terapii cu uleiuri volatile

Inhalarea catorva picaturi de ulei volatile de busuioc, de eucalipt sau cedru amlioreaza simptomele guturaiului si descongestioneaza caile respiratorii. Uleiurile volatile au proprietati antiseptice, antiinflamatorii si antifebrile; fiind produse foarte concentrate, intr-o doza mica au un efect puternic. Substantele benefice din uleiuri ajung in organism prin caile respiratorii (inhalatii) sau prin piele (bai, masaje).

 

Experimentele clinice au aratat ca actiunea uleiurilor volatile este mai buna in cazul inhalatiilor. De aceea, in cazul virozelor respiratorii sunt recomandate cu precadere inhalatiile: cateva picaturi de ulei volatil intr-o batista sau in lampa de aromoterapie. De asemenea, putem sa punem cateva picaturi de ulei intr-un vas cu apa fierbinte, apoi ne acoperim capul cu un prosop si stam cateva minute deasupra aburilor.

 

Uleiul de busuioc se obtine prin distilare cu vapori de apa din inflorescentele plantei. El are proprietati antibacteriene, analgezice, antiinflamatoare, expectorante, fiind recomandat in viroze respiratorii, astm, bronsita, tuse convulsiva, in otite, sinuzite, dureri de cap. Se fac inhalatii, masaj sau bai aromatice (cateva picaturi de ulei adaugate in apa de baie). De asemenea se pot administra intern cate doua picaturi de ulei, de trei ori pe zi, intr-o lingurita cu miere, dupa mese.

 

Stimulent general, antiviral, antiinflamator, uleiul de eucalipt poate fi folosit extern pentru descongestionarea cailor respiratorii. Pentru reducerea febrei si calmarea durerilor musculare se face un masaj usor cu ulei de eucalipt, diluat intr-un ulei baza (de masline, de samburi de migdale). Daca viroza se manifesta prin accese de tuse, atunci putem lua cate doua picaturi de ulei intr-o lingurita cu miere, de trei ori pe zi. Uleiul de eucalipt este un expectorant puternic si un bun antitusiv. Proprietati asemanatoare are uleiul volatile de menta. Tonic general, expectorant antitermic, uleiul de menta sub forma de inhalatii sau masaje este un bun remediu in raceli, gripe si bronsite.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *