Editorial

Proiect de amplasare in zonele publice din Cluj a 150 de defibrilatoare semiautomate pentru victimele stopului cardio-respirator

Gabriel Cotabita a facut un stop cardio-respirator dupa ce a alergat 15 minute pe banda intr-o sala de sport. Cunoasteti incidentul. Daca exista un defibrilator automat acolo, poate ca astazi lucrurile stateau altfel in cazul sau. Dar minutele trecute pana la sosirea SMURD au fost esentiale si au contribuit la degradarea starii sale.

Ca om de afaceri, am inlemnit cand am vazut stirea cu Cotabita. Si eu am o sala de sport, GIMMY, unde oricand se poate intampla asa ceva. Si ma bucur ca nu s-a intamplat pana acum. Dar nu voi mai astepta si foarte curand voi cumpara unul. Gimmy va fi prima sala de sport din Cluj cu defibrilator semiautomat.

Stop cardio-respirator poti face si tu. Si eu. Si mama ta, si tatal tau, chiar si copilul tau. De la stres, de la fumat. De la un pumn in cap luat intr-o bataie. De la un soc, de la un accident de masina. De la nervii unei dimineti petrecute la ghiseu la coada la impozite.

Proiectul meu de cetatean care candideaza independent in 2016 la Consiliul Local Cluj sustine cumpararea si instalarea a 150 de defibrilatoare semiautomate care sa fie amplasate dupa cum urmeaza:

 

 – 75 de bucati pe 75 de masini al Politiei Municipiului Cluj-Napoca. Asta pentru ca politistii nostri ajung in 90 la suta din cazuri mai repede la accidente decat ambulantele. Un defibrilator pe care un politist responsabil sa il manevreze rapid poate face diferenta intre viata si moarte.

– 75 de bucati in zone aglomerate si institutii publice cu trafic mare din municipiu, astfel incat, daca se intampla vreunui clujean sa intre in stop sa poata fi salvat.

Avem nevoie ca, in Noul Cluj, la care visez si visam cu totii, sa investim in siguranta inimilor noastre.

 

 

Majoritatea deceselor – pe strada, la locul de munca, la job

 

Stopul cardio-respirator reprezinta principala cauza de deces in lume la ora actuala, numai in Europa inregistrandu-se anual peste 700.000 de decese din cauza acestuia – un stop la 40 de secunde. Cele mai multe decese au loc in afara sistemului medical – acasa, la locul de munca, pe strada, in mijloace de transport in comun, pe terenurile de sport, etc. Sansele de supravietuire ale victimelor unui stop cardiac cresc considerabil daca, in apropierea lor, se afla defibrilator automat de acces public. 

Prin defibrilarea precoce, sansele de supravietuire ale victimelor unui stop cardiorespirator cresc foarte mult.

Cum timpul de raspuns al serviciilor de urgenta depaseste de multe ori cele 10 minute vitale pentru supravietuirea victimei, majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, dar si Statele Unite ale Americii, au dezvoltat ample programe de amplasare a defibrilatoarelor in locuri aglomerate sau in locatii cu risc ridicat de aparitie a stopului cardiorespirator.

 

Usor de folosit. De catre oricine

 

Marile companii producatoare de defibrilatoare si-au concentrat  eforturile pentru dezvoltarea unor defibrilatoare care sa fie extrem de usor de folosit de catre personal fara pregatire medicala. La momentul actual, defibrilatoarele semiautomate externe au meniuri foarte simple, cu comenzi vocale in limba romana, de exemplu. Practic, pentru utilizarea unui defibrilator semiautomat extern, persoana care il foloseste trebuie doar sa il porneasca de la butonul ON/OFF si sa asculte indicatiile vocale pe care i le da defibrilatorul. 

 

Avantaje: pretul foarte mic si durata lunga de viata a aparatelor

 

Odata instalate, aparatele pot functiona ani de zile foarte bine. Singurele componente ce trebuie schimbate dupa un anumit numar de ani, DACA aparatul nu este utilizat sunt electrozii de defibrilare si acumulatorul. 

Iar pretul este unul mai mult decat accesibil. Costul unui defibrilator semiautomat este de circa 1500 de euro.

Astfel, la un calcul simplu, pentru Cluj-Napoca, ar fi necesara suma de 225.000 de euro pentru cele 150 de defibrilatoare semiautomate care vor creste considerabil sansele de supravietuire ale victimelor stopului cardiorespirator produs in afara unei unitati medicale.

Adica un milion de lei. Un milion de lei dintr-un miliard de lei cat avem bugetul noi la Cluj mi se pare putin, fiindca eu cred ca o viata salvata valoreaza mai mult ca orice suma de bani.

In 2014, Emil Boc si Consiliul Local au dat bisericilor peste un million si jumatate de lei, bani pentru popii corupti care au fost bagati in mozaicuri si ziduri. Cu mai putini bani alocati, pe proiectul meu, putem salva vieti.

 

Si o hotarare de Consiliu Local…

 

… daca voi ajunge independent in Consiliul Local Cluj ma voi bate sa obtin o hotarare prin care toate cladirile cu regim de inaltime medie si mare (mall-uri, cladiri de birouri, etc.) sa fie obligate sa achizitioneze cate un defibrilator. 

In marile aglomeratii urbane, trebuie sa existe aceasta minune tehnica. Dar si in noile cladiri ce se vor ridica la Cluj-Napoca.

 

Un exemplu. Ca sa vedem cum arata si ce face un defibrilator

 

Am ales si un exemplu de defibrilator (HeartSine PAD 500P) cum e cel din imagine. Are un meniu extrem de simplu si inca un mare avantaj: este singurul de pe piata din Romania care are intregrata functia numita CPR Feedback (pe langa functia principala de defibrilator, ele monitorizeaza si resuscitarea cardiopulmonara, dand indicatii vocale, in limba romana, cand manevrele se fac gresit, sau dicteaza ritmul in care se fac compresiile toracice). Pe langa aceste avantaje majore, acest exemplu de aparat are 10 ani garantie pentru defibrilator si 5 ani garantie pentru pachetul format din baterie si electrozi de defibrilare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *