Autoritățile din Cluj-Napoca au considerat că profesorii ar trebui să fie vaccinați cu prioritate, astfel încât școlile să înceapă în siguranță. Din păcate nu aceasta este și directiva de la nivel național. Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, a anunțat ieri că profesorii nu vor avea prioritate la vaccinare.
S-a ajuns în această situație deoarece România ar avea un deficit de 117.000 de doze de vaccin, astfel că toți angajații din domeniile esențiale, inclusiv profesorii vor fi reprogramați.
„Avem un deficit de doze de 117.000 generat în mare parte pentru că într-o săptămână am recepționat cu 53% mai puține doze decât trebuia, adică cu peste 90.000 mai puțin. Soluția noastră: începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale, adică 35.000 de persoane”, a anunțat Gheorghiță.
Profesorii vor putea avea prioritatea doar când vor veni alte doze de vaccin, însă deocamdată statul român nu are un calendar al livrărilor. În al 12-lea ceas, statul român a realizat că trebuie prioritizate categoriile incluse în etapa a doua și a decis să acorde prioritate bolnavilor cronici și persoanelor peste 65 de ani.
„Avem opțiunea ca din 7 februarie să începem vaccinarea cadelor didactice, dar am avut de ales între a amâna persoane peste 65 de ani și cu boli cronice sau persoanele din activități esențiale. Vaccinarea personalului din învățământ depinde de momentul la care celelalte vaccinuri vor fi aprobate. Dar deschiderea școlilor nu e condiționată de vaccinare. E o decizie care depinde de situația epidemiologică. Când vom avea un calendar de livrare de la Moderna și AstraZeneca… Nu putem spune acum o dată concretă pentru deschiderea altor centre de vaccinare”, a mai declarat Gheorghiță.
La nivelul județului Cluj, subprefectul Irina Muntean declara că vor fi amenajate cinci centre de vaccinare dedicate exclusiv profesorilor, ea considerând că vaccinarea acestora poate contribui la deschiderea școlilor în siguranță.
„Dacă începe școala din data de 8 și cadrele didactice se întorc față în față cu elevii, atunci să avem o măsură de protecție în plus, astfel încât să avem o cursivitate în procesul de învățare. Au fost discuții că unele cadre didactice nu au reușit să se programeze. Acesta a fost condierentul pentru care a existat o linie dedicată etapei a doua, astfel încât să începem școlile”, a declarat Irina Muntean la EBS Radio.
Centrele vor funcționa în Cluj-Napoca, la Școala „Iuliu Hațieganu” și la Colegiul de Transporturi.
Puțin peste 50% dintre profesorii clujeni și-au manifestat dorința de a se vaccina, procentul fiind comparabil cu cel de la nivel național. Acesta este unul dintre motivele pentru care mai muți părinți au cerut să aibă posibilitatea să aleagă dacă își trimit sau nu copiii la școală. Ei sunt speriați că acești se vor îmbolnăvi și vor da virusul persoanelor cu risc din familiile lor.
La Cluj-Napoca cel mai probabil școala nu va începe pentru toată lumea. În acest moment, rata incidenței cazurilor de COVID este de 4,1 iar pentru deschiderea școlilor această cifră trebuie să scadă sub 3%. Dacă municipiul rămâne în zona roșie, se vor redeschide grădinițele și școlile doar pentru elevii din clasele primare. Iar dacă ajunge în scenariul galben (între 1 și 3), vor merge la școală și elevii din clasele terminale.