In vizor

Problema gunoaielor din judetul Cluj, la mana consilierilor din Feleacu. De la inceputul anului pretul la depozitarea deseurilor s-a triplat

De mai bine de o luna Consiliul Judetean Cluj este tinut in sah de catre administratia comunei Feleacu. Alesii locali ai comunei Feleacu impun institutiei judetene sa achizitioneze o suprafata de 64 de hectare desi Consiliul Judetean Cluj nu are nevoie decat de doua hectare de teren pentru a deschide, in cadrul Centrului de Management Integrat al Deseurilor, o rampa temporara pentru depozitarea resturilor menajere din judet. In comunele limitrofe de la inceputul anului pretul pentru transportul si depozitarea gunoaielor s-a triplat. Locuitorii nu pot suporta cresterea pretului fapt ce a dus ca in unele localitati sa se dispuna stoparea ridicarii gunoaielor.

Presedintele interimar al Consiliului Judetean Cluj, Vakar Istvan, a afirmat ca primii pasi in vederea deschiderii unei rampe temporare de depozitare a gunoaielor in cadrul CMID au fost facuti de catre institutia pe care o conduce. Consiliul Judetean a apelat la serviciile unui evaluator autorizat pentru a putea achizitiona cele doua hectare de teren depe raza comunei Feleacu necesare depozitarii resturilor menajere din judet.

 “Dupa 11 zile ne-au dat un raspuns prin care ne indica niste pasi de urmat, iar noi am facut deja primul pas. Am demarat procedura de contractatare a serviciilor unui evaluator. In tot acest timp vor face si cei de la Feleac o evaluare. Este o problema foarte mare cu oportunitatea achizitionarii terenului intreg de 64 de hectare. Ei impun sa cumparam toata suprafata. Pentru aceasta platforma temporara de care avem nevoie urgenta sunt necesare doar doua hectare. Purtam acest ping-pong de mai mult de o luna, iar noi, Consiliul Judetean pentru a autoriza acea rampa temporara avem nevoie de acordul lor. Nu ne-au dat acordul, ne tin in sah cu probema aceasta a cumpararii intregii suprafete”, a afirmat Vakar Istvan, presedintele interimar al Consiliului Judetean Cluj.

Consilierii locali din Feleacu nu vor sa isi dea acordul pentru deschiderea unei rampe temporare pe cele doua hectare conditionand ca, intreaga suprafata de teren, sa fie achizitionata de Consiliul Judetean. In conditiile in care consilierii locali din Feleacu si-ar da acordul pentru infiintarea rampei temporare pe cele 2 hectare de teren necesare situatia deseurilor din judet ar putea fi deblocata intr-o saptamana.

 “In acest an vom achizitiona cele doua hectare, iar restul in vederea oportunitatii in urmatorii ani. Cele doua hectare in cauza sunt necesare intregului judet. Deblocarea situatiei gunoaielor din judet ar putea fi rezolvata prin aprobarea de catre comuna Feleacu a acelei platforme temporare. Ar debloca situatia deseurilor intr-o saptamana. De doua luni ei nu ne dau acordul ca sa putem depune actele sa autorizam rampa temporara” , a precizat Vakar Istvan.

Situatia este una neplacuta pentru locuitorii din comunele judetului pentru ca preturile impuse de catre Salprest Rampa au inceput sa creasca in mod constant. Vakar Istvan a gasit, in cazul in care jocul de sah va continua si dupa luna iunie a acestui an, doua posibile locatii pentru depozitarea temporara a gunoaielor pana la finalizarea Centrului de Management Integrat al Deseurilor. Este vorba de un teren de un hectar din comuna Mociu si o parte din rampa de deseuri toxice din comuna Moldovenesti.

“Avem o oferta de la comuna Mociu prin care ne pun la dispozitia Consiliului Judetean spre folosinta un hectar, si mai mult daca e nevoie, pentru depozitarea temporara a deseurilor. Problema acelui teren este ca nu se afla intr-o arie care are in momentul de fata aviz de mediu. Dar in timp o pot obtine. Mai avem o varianta in Moldovenesti unde este depozitul pentru deseuri periculoase. E la cheie. O parte este ocupata cu acele deseuri periculoase, dar este o celula la standarde de mediu europene de mai mult de un hectar,  pe care o vom putea utiliza daca firma privata care gestioneaza acea rampa va fi de acord”, a declarat Vakar Istvan.

Preturile impuse in prezent de catre Salprest Rampa S.A. a facut ca in judet, in mai multe comune, ridicarea gunoaielor sa fie stopata. Un exemplu il constituie si comuna Mociu unde pentru ridicarea si depozitarea gunoaielor locatarii plateau un pret de 3 lei. In cateva luni pretul pentru serviciile de depozitare a deseurilor s-a triplat.

 “La ora actuala sunt probleme deosebit de grave cu transportul gunoiului menajer. De la noi in comuna in prezent nu se mai transporta gunoiul menajer datorita faptului ca Salprest a marit pretul la depozit la descarcare. De la 1 ianuarie pana acum de la 3-4 lei de persoana s-a ajuns al 9,6 lei ceea ce cetatenii nu pot plati. Locuitorii nu pot plati, poate ca pana la 5 lei pe luna de persoana ar fi cat de cat acceptabil, dar aproape 10 lei cat este in prezent, este enorm de mult vis a vis de veniturile oamenilor din comuna”, a declarat Horvath Marton primarul comunei Mociu.

Primarul comunei Mociu considera ca monopolul pentru depozitarea deseurilor menajere detinut de catre Salprest Rampa este in defavoarea cetatenilor din judet. Pentru a sparge monopolul, Horvath Marton a demarat procedura de autorizare a unei rampe temporare pe raza comunei Mociu.

“Fiind numai un singur depozit in judetul Cluj vedeti unde am ajuns. La niste tampenii si niste aberatii care nu sunt de acceptat. Pentru asta ne-am gandit sa incercam sa cerem autorizatia pentru o rampa temporara pana se termina centrul metropolitan de la Cluj. Salprest Rampa e o societate privata inteleg si nu comentez e vorba de un teren privat  dar unde e concurenta? Cresterea preturilor de la 7 lei la 20 de lei si acum, daca bine retin, este 96 de lei metrul cub sau tona la descarcat. Daca sunt singuri in judet impun pretul. Eu am propus in cadrul sedintei zonei metropolitane sa se faca mai multe rampe temporare in judet tocmai pentru a nu fi preturi mari. A ajuns gunoiul menajer problema numarul unu in judet si nu inteleg de ce atat de greu si nu se gaseste o solutie”, a afirmat Horvath Marton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *