Sanatate

Primele semne ale menopauzei la femei

Varsta la femei are anumite semne prevestitoare. E vorba in primul rand de degradarea treptata a capitalului de ovocite, o data cu trecerea anilor. Numarul ovocitelor, care vor produce mai tarziu ovulele, este predeterminat. La patru luni de la contraceptie, atinge nivelul maxim. La nastere nu mai raman decat doua milioane, apoi trei sute de mii intre 4 si 10 ani, cam doua sute de mii la pubertate si intre cinci si zece mii la 40 de ani. Acest proces ineluctabil nu este legat de numarul de sarcini si nici de cel al anilor in care ai luat pilule contraceptive. Disparitia ovocitelor este treptata  si in cele din urma totala. Spre deosebire de barbat, la care testiculele sunt in principiu inepuizabile pana la o varsta foarte inaintata.

Dupa 40-50 de ani, mecanismele biologice incep sa dea rateuri, care se precizeaza pe la 48 de ani. Ciclul menstrual o ia razna (la 48 % dintre femei). Uneori sangerarea este abundenta, alteori lipseste. Sindromul premenstrual se agraveaza (crestere in greutate, dureri de cap, sani umflati si durerosi etc.) Bufeurile, pana atunci inexistente, sunt simptomul cel mai neplacut. Unele femei (cam 12 %) nu au asa ceva. Totul merge foarte bine. Dar nu perfect, fiindca se duc la doctor cand au simtome “neclare”: o stare proasta, probleme profesionale, insomnii, un soi de depresie.

Simptomele amintite mai sus fac parte din ceea ce purta mai demult numele de premenopauza. Acum se foloseste termenul de “perimenopauza”, care acopera fenomenele din preajma menopauzei, adica o perioda de nesiguranta ce incepe o data cu ciclurile neregulate, cu un an-doi inainte de oprirea menstruatiei, si dureaza inca un an-doi, cateodata chiar mai mult, pana la incetarea ei definitiva.

Acest complex de simptome reflecta deficitul hormonal provocat de lipsa de progesteron, hormon secretat in cea de-a doua parte a ciclului, dupa ovulatie, care permite mucoasei uterine sa primeasca oul.

Tratamentul. Pentru restabilirea unui ciclu normal in perimenopauza, medicul recomanda un progestativ de 10-12 zile pe luna, care va regla ciclul si va reda femeii starea de confort. Numeroase femei cunosc acest tratament, bine tolerat, care permite atenuarea sindromului premenstrual, a durerilor provocate de ciclu si a durerilor de sani. Daca medicamentul nu are efect – ceea ce se intampla uneori -, va fi inlocuit cu altul. Teoretic, progestativele nu duc la cresterea in greutate, exceptand cazul in care tratamentul a fost prescris timp de 20 de zile pe luna din motive medicale (chist ovarian, fibrom uterin): atunci te poti ingrasa cu 2-3 kg. Nu se intampla asa cu toata lumea, pentru ca reactiile sunt individualizate. In aceste conditii, progestativele au si un rol contraceptiv.

Menopauza precoce. Se vorbeste despre menopauza precoce cand ea se instaleaza inainte de 40 de ani (4 % dintre femei): poate fi de origine genetica ori autoimuna; uneori e provocata prin metode medicale ori chirurgicale.

Cea de origine genetica este adeseea determinata de o anomalie cromozomica. Se poate produce, si inca destul de frecvent, chiar la 20 de ani. In acest caz, femeile au putine ovule sau chiar deloc si, din pacate, nu vor putea avea copii. Ar trebui sa fie beneficiare ale donarii de ovule, singurul mijloc care le va permite sa aiba un copil. Ca sa nu fie nevoite sa urmeze atat de devreme un tratament pentru menopauza, destul de greu de suportat din punct de vedere psihologic la o varsta atat de tanara, li se prescrie de obicei pilula contraceptiva clasica, pentru asigurarea unui aport hormonal indispensabil.

Menopauzele precoce “familiale” sunt diferite. Femeile din aceasta categorie nu prezinta anomalii cromozomice. In familia lor exista si alte femei la care menopauza a aparut devreme. In acest caz, mamele trebuie sa le spuna fiicelor  ca, daca vor un copil, este bine sa-l aiba cat mai repede.

Se mai intampla ca in organism sa se produca un fenomen de autodistrugere, provocand asa-zisa menopauza autoimuna, daca in circulatia sangelui se detecteaza anticorpi antiovarieni care impiedica functionarea normala a ovarelor. Fenomenul este destul de rar.

In sfarsit, acest tip de menopauza poate interveni in urma ablatiunii ovarelor (ovariectomie). Din fericire, operatia este mult mai rara decat in trecut, cand ovarele erau scoase o data cu chisturile. In zilele noastre, afectiunea se trateaza medical. De asemenea, este bine de stiut ca functionarea normala poate fi asigurata si de un singur ovar.

Iradiere sau chimioterapia pot duce si ele la o menopauza precoce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *