Considerata infractiune pana la intrarea in vigoare a noului Cod Penal, cersetoria a devenit, la fel ca si prostitutia, o simpla contraventie. Cu toate acestea, chiar si inainte de 1 februarie 2014, cersetoria nu era pedepsita cu inchisoarea, chiar daca articolul 326 din legea penala prevedea acest lucru. In Cluj-Napoca, cersetorii pot fi zariti peste tot prin oras, chiar daca primarul Emil Boc se incapataneaza sa nu-i vada si spune ca municipiul nu se confrunta cu o problema in ceea ce priveste cersetoria. La sfarsitul lunii ianuarie, politia a identificat 1.129 pe strazile orasului. Acum, odata cu incalzirea vremii, numarul lor a crescut si va mai creste, direct proportional cu gradele din termometru. E doar o chestiune de timp pana cand terasele din centrul orasului vor fi impanzite de cersetori, de la cei mai mici dintre ei, pana la batrani.
Aici intervine Politia Locala, care e insarcinata sa ii adune de pe strazi si sa ii trimita, pentru ca majoritatea dintre ei nu sunt din Cluj-Napoca, inapoi in satele si orasele de unde au venit. Cersetorii se intorc, insa, de fiecare data. Actiunile Politiei Locale, singulare, au dovedit deja de cativa ani ca nu au un efect foarte mare asupra cersetorilor, fenomenul nu poate fi combatut astfel.
Ziar de Cluj a stat de vorba cu cativa consilieri locali, pe care i-a intrebat care sunt planurile municipalitatii pentru stoparea fenomenului de cersetorie in oras. Unii dintre ei se bazeaza in continuare pe fortele Politiei Locale, altii au gandit déjà strategii simple, dar cu impact.
Sa fie Sectie de Politie la Gara
Consilierul local PNL Ioan Bildea sustine ca cersetoria in Cluj-Napoca poate fi stopata prin infiintarea unei sectii de politie permanenta in zona garii, poarta de intrare in oras a majoritatii cersetorilor.
“Ei vin in oras cu trenul, pentru ca majoritatea nu sunt din Cluj-Napoca. Cei mai multi dintre cersetori actioneaza in jurul garii si autogarii. O sectie de politie in zona e necesara”, explica Bildea.
Mai mult, acesta spune ca planuieste o actiune de constientizare a cetatenilor asupra actului cersetoriei. Saptamana viitoare, sustine consilierul local, tinerii democrat-liberali vor imparti in oras cateva zeci de mii de pliante care vor atrage atentia asupra gestului de a oferi bani cersetorilor de pe strada.
“Oamenii trebuie sa inteleaga ca asta nu ii ajuta, ci ii incurajeaza”, mai spune Bildea.
Sau sa nu facem nimic
Florin Valentin Gliga, consilier local din partea PDL si presedinte al Comisiei pentru buget-finante, ordine publica si protectie civila, spune ca Politia Locala e responsabila cu impiedicarea actului de cersetorie din oras.
“Nu e un fenomen care sa poata fi eliminat de tot. Cersetorii sunt obisnuiti sa faca asta si o vor face pana se vor plictisi”, sustine Gliga.
Cu jumatate de gura, consilierul admite, insa, ca o campanie de informare si constientizare ar putea fi utila.
Comunicare mai buna intre municipalitate si politie
Claudia Anastase, consilier local din partea PDL, spune ca va incerca sa creeze o punte de comunicare intre forul local si Politia Municipiului, pentru a sprijini si a ajuta actiunile de combatere a cersetoriei in oras:
„Voi incerca astfel, din pozitia de reprezentant al municipalitatii, sa inteleg de ce actiunile Politiei nu au efectul dorit, de ce oamenii se intorc inapoi in oras si ce pot face, cum pot ajuta sa imbunatatim situatia”, spune Anastase.
In alte orase, cersetorii platesc impozite pentru intinsul mainii
In Petrosani, un cersetor si-a legalizat munca. Satul de amenzile pentru cersetorie pe care le primea de la Primarie, Jan a cerut autorizatie sa cante la acordeon, pe strada. A devenit astfel singurul cersetor „legalizat” din oras.
Are 44 de ani, o sotie bolnava si cinci copii, dintre care patru sunt surdomuti. Barbatul a lucrat in mina pana cand s-a imbolnavit si nu a mai putut sa-si intretina familia. Induiosat de situatia lui, un barbat i-a daruit un acordeon, iar Jan Drosu a inceput sa cante pe strazile din Petrosani. Castiga ceva bani de la trecatori, dar amenzile de la Primarie au inceput sa curga.
Asa ca barbatul s-a autorizat la primarie pentru a putea canta si, in acelasi timp, pentru a putea cersi in centrul municipiului. Astfel, municipalitatea castiga bani de pe urma impozitelor platite de Jan, iar cantaretul isi poate practica „meseria” fara frica amenzilor.
sursa foto: libertatea.ro