In vizor

Primarul Șulea ne arată niște arătură la marginea Floreștiului și susține că e șantierul “în foc continuu” la Centura de Sud

După ce a fost dezbrăcat săptămâna trecută de hainele imaginare de “Împărat Administrativ Cel Mai Gospodar al Floreștiului” într-o emisiune ÎN VIZOR de la televiziunea NCN Cluj, Horia Șulea s-a gândit că e cazul să mai regizeze o minciună pentru locuitorii pe care-i păstorește.

Prin urmare s-a lăsat întâlnit “întâmplător” de unul dintre admiratorii lui prin noroaiele din sudul comunei pe care le-a prezentat drept lucrări “la foc continuu” la Centura de Sud a Floreștiului – cea care trebuia, conform declarațiilor din campania electorală din 2016, să fie gata, predată la cheie, dar despre care se știe că nici măcar exproprierile de pe amplasament nu s-au făcut în totalitate.

Boală grea minciuna la politicieni, dar cum o duc cei din PNL Cluj la rang de artă, mai rar!

Prin urmare, pe Facebook, Horia Șulea a început, din nou, lucrările la Centura de sud a Floreștiului. Că el nu are nici o rușine să mintă, e meseria lui, dar floreștenii chiar sunt proștii lui? Luați, citiți și vă cruciți:

”Suntem pe aliniamentul centurii de Sud a comunei Florești. Se lucrează la decopertări și ritmul lucrărilor este unul alert și am speranța că până la finele anului se va circula pe acest drum. Va avea trotuare, pistă de bicicletă și câte o bandă pe sens. Aici se lucrează la decopertări și pe partea cealaltă se lucrează la defrișări. Suntem în apropierea intersecției cu Sfântu Ioan din Cluj-Napoca, unde va fi construită o rampă de acces pentru a se face racordul între cele două străzi”, a spus primarul Horia Șulea.

Și că tot avea sacul cu promisiuni la el, Șulea susține că va dezvolta Valea Gârbăului, unde Primăria are un teren ce va fi folosit pentru a fi amenajată o școală și o grădiniță.

”Este un teren pe partea de sud a Văii Gârbăului, de 8 hecatre, unde se va putea construi un centru civic, cu școală, grădiniță și de tot ceea ce mai au nevoie ce care vor locui în zonă”, a mai spus primarul Horia Șulea.

Revenind la Centura de Sud, la începutul lunii noiembrie 2017, Horia Șulea, tot pe Facebook, pornise fix aceleași lucrări de decopertare, delimitare și țărușare “la foc continuu”. A pus și poze cu niște arătură făcută de către utilajele firmei Differit în drum spre locurile de iernare, numite pompos “organizare de șantier” și cu niște țăruși bătuți pe marginea drumului – cum vă ziceam: lucrări de “țărușare, delimitare”…

„Ei si iata….dupa teribil de multe proceduri, discutii, intalniri, comunicari, acte si procedee tehnice si juridice si administrative,

AU INCEPUT LUCRARILE LA DRUMUL DE LEGATURA SUD

Executantul, Diferit SA, a atacat (da, momentan cu tarusare, delimitare, utilaje, muncitori, organizare de santier – urmeaza sapaturile, terasari, etc) zona V Garbaului, concret aria unde va fi giratia Drum – Bretea spre DN.

Finalizare? Mi-ar place ca pe 1 Decembrie 2018, la Centenarul Marii Unirii, sa avem o sosea practicabila” – scria Șulea la începutul lunii noiembrie 2017.

Conform promisiunilor “ferme” din campania electorală din 2016, Centura de sud trebuia să fie inaugurată (finalizată și circulabilă) în data de 1 noiembrie 2016. Finalizarea drumului de “ocolire sud” al comunei Floreşti a fost unul dintre argumentele care au stat la baza campaniei electorale a lui Horia Şulea. Pe o bună parte dinte cei 33% de locuitori prezenţi la vot, promisiunea că vor putea circula pe Centura de sud a comunei, încă de la 1 noiembrie 2016, i-a determinat să îi ofere votul. Iar de atunci, de la promisiune și până la depășirea cu peste 1 an a termenului de finalizare a acesteia, lucrările acestea au avut parte de diverse “demarări”.

“Sper ca în urma analizei ofertelor tehnice să nu avem contestații și să putem începe lucrările în aprilie-mai 2016. În mod normal, funcție și de condițiile meteo precum și alți factori, în noiembrie 2016 ar trebui să avem drumul de legătură utilizabil“, a declarat primarul comunei Florești, Horia Șulea în luna martie a anului 2015.

În luna mai 2016, în plină campanie electorală, Horia Şulea anunţa semnarea contractului de execuţie a lucrărilor fapt ce i-a adus câteva sute de voturi din partea credulilor.

“Am convocat această conferinţă de presă cu ocazia semnării contractului de execuţie a lucrărilor pentru şoseaua de ocolire pe partea de Sud a Florestiului, un proiect la care s-a muncit mult şi s-a muncit bine având în vedere faptul că am ajuns în această faza, de a semna contractul pentru execuţia lucrărilor. Firma Diferit a fost desemnată câştigătoarea acestei licitaţii. Eu nu pot să le doresc decât spor la treaba, din punctul nostru de vedere vor avea toată deschiderea. Sper că la sfârşitul celor 6 luni de zile, din momentul semnării ordinului de începere a lucrărilor pe care probabil îl vom face în următoarele 5-6 zile, să reuşim ca, până la toamnă, Florestiul să mai aibă o şosea de legătură cu municipiul Cluj-Napoca, astfel încât şi prin această investiţie să contribuim la decongestionarea traficului dintre Floreşti şi Cluj”, a afirmat Horia Şulea în 17 mai 2016.

Restant cu glumele de de 1 aprilie, primarul comunei Floreşti a oferit în 12 aprilie 2017 un nou termen pentru finalizarea Centurii de sud a comunei. Într-o emisiune radio, edilul a explicat ascultătorilor punctul său de vedere cu privire la cauzele care au dus la întârzierea cu un an a demarării (nu a finalizării) lucrărilor.

“Ce pot să vă spun se lucrează la organizarea de şantier a celor de la firma Diferit, care vor executa şoseaua de ocolire pe partea de sud. Probabil că după Paşti vor intra în plin şi ei la lucru acolo. E şi perioada aceasta de dinainte de Paşti. Ei îşi ştiu administrarea internă. Cert este un lucru. Am spus-o şi o repet: termenul de execuţie este de 6 luni de zile. Deci începând cu lucrările de organizare de şantier avem toate şansele ca în luna octombrie acel drum să fie dat în folosinţă. Accesul la Spitalul Regional se va face şi pe varianta de ocolire sud care va fi gata în toamnă, cu siguranţă cu mult mai repede decât Spitalul Regional de Urgenţă. Am dat ordinul de începere anul trecut pentru că am avut marea problemă cu exproprierile, ne-a ţinut un an de zile, nu datorită faptului că nu am avut bani. Ne lovim de legislaţie şi am scos o hotărâre de consiliu, mai trebuie să scoatem o hotărare de consiliu sau încă 7 în spate, care să consfinţească că prima este aceeaşi lucru cu ultima. Asta e legislaţia, nu avem ce face”, a declarat Horia Şulea.

Dar, în şedinţa din 20 iulie 2017 a Consiliului Local Floreşti, primarul Horia Şulea a afirmat că executantul (Diferit SRL) refuză să înceapă lucrările.

“… din nefericire, executantul lucrării şosea de ocolire pe partea de sud a Floreştiului încă nu s-a prezentat în teren pentru a demara lucrările acestei investiţii. Aici pot să vă spun că lucrările conform contractului şi graficului aferent contractului ei au termen limită de predare a acestei lucrări conform graficului asumat prin contract şi selecţia în urma licitaţiei în aprilie 2018. Nu aş putea să vă spun de ce. Am făcut toate demersurile, am făcut tot ceea ce ne-a stat în putinţă în a-i determina să ne eplice de ce nu vin să se apuce de lucru. N-am primit încă nicio explicaţie. Eu sper şi trăiesc cu speranţa că acest grafic de execuţie nu va fi depăşit şi nu va fi încălcat. Noi ne-am făcut datoria. Suntem în grfic, suntem în termen, suntem exact aşa cum spune legea. Sper să se apuce de lucru să demarăm această lucrare”, a afirmat Horia Şulea în plenul şedinţei din 20 iulie 2017.

Răspunsul firmei Diferit a fost unul de senzaţie. Vinovatul pentru neînceperea lucrărilor este chiar beneficiarul, în speţă primăria Floreşti.

“(…) Vă comunicăm însă că societatea noastră nu se află în culpă în ceea ce priveşte demararea lucrărilor fiind pregătită ca în momentul în care condiţiile contractuale sunt îndeplinite, să începem executarea acestor lucrări. Culpa pentru neînceperea lucrărilor până în acest moment aparţine exclusiv Comunei Floreşti, societatea noastră notificând de nenumărate ori problemele ivite şi obligaţiile neîndeplinite de către beneficiarul nostru. Aceste notificări au rămas până în prezent fără niciun rezultat. Precizăm că această situaţie este nefavorabilă şi pentru Diferit, care înregistrează prejudicii importante datorită neînceperii executării acestor lucrări în teremenul contractual stabilit, inclusiv prin faptul că suntem nevoiţi să imobilizăm personal şi utilaje la dispoziţia autorităţii contractante. Prejudiciile suplimentare ne sunt cauzate şi prin declaraţiile profund nefondate şi defăimătoare ale reprezentanţilor achizitorului”, se arată în răspunsul firmei Diferit, răspuns semnat de inginer Grigore Vădean.

Drept pentru care, cu mai puţin de o lună înainte de începerea anului şcolar, când traficul dinspre Floreşti spre Cluj-Napoca se știa că va deveni unul sufocant, Horia Şulea nu a mai oferit niciun termen de începere a lucrărilor de execuţie a drumului de ocolire sud al comunei Floreşti.

“Este o conjunctură creată. O conjunctură peste care sperăm să trecem cât de repede posibil. Ce pot să vă spun, au fost viraţi banii în contul celor care au fost expropriaţi de pe alineamentul acestui drum. Au fost necesare nişte mici corecturi la proiectul tehnic al lucrării, corecturi care s-au făcut. Eu sper ca în cel mai scurt timp lucrările să înceapă şi să înceapă într-un ritm alert. Nu discutăm despre motivaţiile unora sau altora. Greşeli au fost şi de o parte şi de alta. Se pare că în lumea asta doar cei care muncesc mai şi greşesc. Ideea e că din nefericire acea linie de finanţare pe care am reuşit să o obţinem anul trecut de la CEC Bank cu o dobândă excepţională (şi nu întâmplător, probabil că am obţinut această dobândă datorită faptului că Floreştiul este o comună solvabilă) stă încă neutilizată. Sper ca în cel mai scurt timp lucrurile să intre într-o normalitate şi lucrările să înceapă într-un timp alert” – a declarat Horia Șulea în august 2017.

Ca să înțelegeți cât de dispus să mintă este acest individ, vă reamintim un episod din septembrie 2016, moment în care Șulea se bătea cu cărămida în piept că va termina Centura când a promis, dar reprezentanții CJ Cluj confirmau pentru Ziar de Cluj că pentru eliberarea autorizaţiei de construire a Centurii de Sud a comunei, administraţia floreşteană nu a depus niciun document la registratura forului judeţean. Dar Șulea lucra “la foc continuu”!

Proiectul este realizat în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca motiv pentru care părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte autoritatea competenţă să dea undă verde demarării şantierului. Potrivit legislaţiei în vigoare, UAT-urie care au în cadrul organigramei de funcţii  Birou de Urbanism au posibilitatea să îşi eliberze singure autorizaţiile de construire. Acest lucru înseamnă că atât primăria Floreşti cât şi primăria Cluj-Napoca îşi eliberează fiecare, în parte, pe porţiunea de drum care îi revine, autorizaţia de construire. Cum însă drumul face legătură între două UAT-uri, eliberarea autorizaţiei de construire intră în atribuţia Consiliului Judeţean Cluj. Cum la Floreşti, Cluj-Napoca şi la şefia CJ Cluj sunt personaje membre în acelaşi partid, PNL, este de neînţeles cum, din 17 mai, când primarul Horia Şulea anunţa semnarea contractului de execuţie a lucrărilor şi predarea amplasamentului către firma Diferit SRL, nu s-a ajuns la un consens şi, implicit, la emiterea autorizaţiei de construire.

Așa că avem toate motivele să privim cu circumspecție jocurile de comunicare pe care le face pe Facebook Horia Șulea și să le batem obrazul celor care-i preiau aminciunile fără să-i facă pomelnicul minciunilor de până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *