In vizor

Primarul Lucia Suciu îl îndeamnă pe senatorul Goțiu să meargă acasă cu totul, după ce a dormit în Parlament: „Du-te acasă la tine, în vârful dormitorului, și stai acolo cu pancarta!”

Scris de 2,624

Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni, i-a adresat în cursul zilei de ieri o serie de întrebări publice senatorului USR Mihai Goțiu, cel care a fost surprins dormind dus în Parlament:

„Puteți să îmi răspundeți dacă ați găsit o soluție pentru a putea accesa fonduri europene? Ghidurile din România erau pentru America, comunitățile din mediul rural nu se încadrau în prevederile acestor ghiduri. Știți cumva care este soluția pentru colectarea și depozitarea deșeurilor menajere la Cluj? Găsim o soluție pentru asfaltarea drumurilor comunale cu finanțare pe O.G. 28? Reușiți în acest an să achiziționați mașini transport elevi având peste 30 locuri, să nu mai fim obligați să încălcăm prevederile legale? Au fost purtate discuții cu reprezentanții ANRE vizavi de finanțarea extinderilor pentru rețeaua de energie? Sunt construite de zeci de ani și nu mai fac față solicitărilor. Pe la Ministerul Transporturilor, discuții despre centurile ocolitoare, măcar pentru comunele limitrofe marilor orașe, cele din primul nivel de dezvoltare? Pe la Ministerul Agriculturii, întrebări când este propusă trasare corectă a limitelor fiecărei unități administrative? Nu a mai fost din 1974.”

Ziar de Cluj a contactat-o astăzi telefonic pe Lucia Suciu, care ne-a detaliat gestul său de ieri, de a-l interpela pe senatorul Goțiu asupra problemelor majore cu care se confruntă comunele județului. De asemenea, primarul comunei Chinteni, care consideră inadmisibil ca un parlamentar să doarmă în această instituție a statului, îl îndeamnă pe senatorul Goțiu să meargă acasă cu totul, nu doar să se „autosancționeze”:

Întrebările pe care i le-am adresat sunt doar 10% din problemele județului. Eu trăiesc cu speranța că toți parlamentarii clujeni, indiferent de culoarea lor politică, încep să ia la alergat ministerele! Eu cred că atunci când au plecat spre București știau clar care sunt marile probleme ale județului Cluj. Singurii care au găsit o soluție sau, poate, la care m-am adresat eu mai des, dat fiind faptul că aveam contactele, telefoanele în mod special, au fost colegii mei de la Partidul Social Democrat. 

Sunt foarte multe probleme la nivelul județul Cluj. Din păcate, noi, primarii, consilierii județeni, Consiliul Județean, în speță, cred că nu mai pot rezolva aceste probleme fără parlamentarii noștri. 

Ați văzut și dumneavoastră ce se întâmplă, mie pur și simplu îmi este jenă! Cum poți să te duci să dormi în Parlamentul României?! Nu îmi vine să cred! Cum se poate așa ceva?! Se discuta bugetul României! Care sunt banii pentru infrastructura de la nivelul fiecărei comunități din mediul rural, alocați! Cum poți, când se discută bugetul României, și cum poți să te duci la Parlament și să dormi acolo?! Asta nu își permite să facă nici unul din primarii de la limita județului, din vârf de munte! Nu și-ar permite să facă așa ceva! 

Doar nu credeți că domnul Goțiu s-a obosit să îmi ofere un răspuns! Cred că este o limbă străină ce eu am scris acolo pentru domnia sa. Am fost cutremurată gândindu-mă că muncim de dimineața până seara și nu găsim nicio rezolvare. Vă dau un singur exemplu: limitele administrative ale unităților nu au fost trasate din 1974. Au fost luate niște repere după curbele de nivel, dar concret, să avem borne care delimitează o comună de cealaltă nu sunt în teren. Gândiți-vă că avem titluri de proprietate, de exemplu, emise de colegii care au fost în vremea aceea la Chinteni. Deci tot terenul este pe Chinteni, de exemplu, dar în momentul în care te duci să trasezi sau să pui în posesie acel titlu de proprietate, jumătate este la Borșa. Un titlul pe două unități administrativ-teritoriale este nul, din punctul meu de vedere. Nu se poate rezolva decât dacă ne ducem la o prevedere din legislație. Ca să te duci la prevederea din legislație, să dai titlu, ori într-o parte, ori într-alta, ar trebui să știi exact unde îți este limita administrativă. 

Gândiți-vă că rețelele electrice au fost prevăzute atunci pentru 150 de imobile. Astăzi avem 2000 de imobile. Niciodată nu își va permite nimeni la nivelul unei comunități, și nici nu putem, pentru că legislația nu ne permite să venim cu o îmbunătățire a acestei rețele. În fiecare seară de Crăciun ne trezim că avem căderi de tensiune și stăm pe întuneric. Nici nu îndrăznim să ne gândim cumva la un iluminat public ornamental pentru că ar presupune să lăsăm toată comunitatea fără energie electrică. Toate aceste probleme se pot rezolva doar prin ministere, cu concursul ANR-ului. Degeaba te duci tu, primarul comunei X, pentru că nu o să poți rezolva problema.

Parlamentarii în primul rând ar trebui să dezbată în Parlamentul României problemele delicate din fiecare județ. Cum credeți că se mai poate rezolva rampa de deșeuri la Cluj? Nu mai există nicio soluție! Singurul care poate rezolva este Ministerul Mediului. Parlamentarii ar trebui să se ducă la minister, să îl informeze pe ministru: «Uitați care este situația dezastruoasă în care județul Cluj se află, nu mai avem unde să ducem deșeurile, nu se prezintă firmele la licitații, prețurile sunt extraordinar de mari. Atenție, Ministerul Mediului, că ați venit și ați stabilit o taxă de 80 de lei/tona de deșeu pentru cei care nu fac colectare selectivă și pentru cei care nu scad procentual cu 15% în fiecare an.» Sunt două aspecte: pe de o parte, sunt comune care se dezvoltă foarte puternic, nu au cum să scadă, gen comuna Chinteni, unde am avut, în 2015, 446 de tone de deșeuri; în 2016 trebuia să scădem cu 15%. Cum Dumnezeu să scădem dacă avem 700 de locuitori în plus? Am ajuns la 664 de tone. Vine Ministerul Mediului și zice: «Ia să achitați voi o taxă spre Ministerul Mediului de nici mai mult, nici mai puțin de 30 000 de lei!» Așa, zeci de milioane din bugetul local! De unde?! Eu săptămâna trecută am mers la ministrul Mediului în audiență. Dar nu ar trebui să merg eu, primarul de la Chinteni, la ministrul Mediului, pentru că problema deșeurilor menajere este a întregului județ. Eu oricum nu o să plătesc această taxă la mediu pentru că nu mi se pare corect. 

Dar ce-i Parlamentul, hotel, domnule? Du-te, domnule, acasă, că fiecare dintre noi avem un imobil! Da, vrei să protestezi? Nu te oprește nimeni, pentru numele lui Dumnezeu, dar nu în Parlament! Du-te acasă la tine, în vârful dormitorului, și stai acolo cu pancarta! Că nu te oprește nimeni! Dar cum să te duci într-o instituție a statului să stai noaptea acolo?! Și ziua, când trebuie să lucrezi, ca să dai dovadă că ești interesat de ce se întâmplă în România, cum să dormi la ședința de buget? Cea mai importantă ședință! În care se stabilește viitorul țării, pentru că, dacă nu ai buget, nu mai poate funcționa nimeni! 

Nu mă interesează să te autosancționezi cu salariul, te duci acasă! Cu totul! Când îți permiți să dormi în Parlamentul României, să te vadă o țară întreagă, și nu numai! Mie mi se pare inadmisibil! Simți că ești obosit? Fiecare dintre noi putem avea momente de oboseală, putem avea momente de oboseală datorată unor boli: poți fi extrem de răcit, poți avea o problemă de sănătate. Bun, rămâi acasă! Și dați-mi voie să vă spun că pentru mine foarte mult înseamnă ținuta! Reprezinți România! Reprezinți cetățenii județului Cluj! 

Nu cred că își permite un consilier local sau un primar de comună să doarmă la o ședință de Consiliu! Dar în Parlamentul României! Și trebuie să accepte: nu fac nimic! Eu consider că un parlamentar trebuie să fie liantul între ministerele de la București și zona din care provine, unitățile administrativ-teritoriale, indiferent că discutăm de municipii, comune, ș.a.m.d. Eu asta consider că ar fi firesc, să poți să te duci la ușa oricărui parlamentar de Cluj, indiferent de culoarea politică, să poți să-i spui care sunt realele probleme ale județului. Eu, dacă aș fi în locul dânsului, aș fi foarte mândră să port o discuție cu primarii, să fac tot ce stă în puterea și în priceperea mea pentru atragerea cât mai multor fonduri spre zona din care vin, să găsesc soluții pentru centurile de ocolire, să găsesc soluții de terminare a autostrăzii, pentru că dacă toți parlamentarii ar face front comun și ar fi dedicați zonelor din care provin, situația cu siguranță ar fi alta!”

Vicepreședintele Senatului, Mihai Goțiu, contactat de Ziar de Cluj pentru a oferi un răspuns întrebărilor adresate de către primarul Lucia Suciu, a declarat râzând:

„Fără supărare, dar nu știu dacă doamna primar din Chinteni știe că eu fac parte din opoziție, nu dintre cei aflați la putere. Adică, sunt întrebări care vizează, ok, chestiunile pe care le-am susținut la amendamente la buget pentru că lipseau și e vorba de centura Gilău-Apahida pentru care, dacă ne referim la infrastructură ș.a.m.d., dar discuțiile astea cu ministerele Transporturilor ș.a.m.d., mai mult decât audierile care au fost cum au fost, de miniștri, nu aveam cum să fac, pentru că de abia începe sesiunea ordinară după ce se termină totuși bugetul, ca să fie eventual chemați miniștrii sau secretarii de stat prin comisii. Deci, efectiv nu era vreo posibilitate tehnică de a putea avea asemenea discuții în perioada asta de către cineva care se află în opoziție. 

Eu sunt perfect de acord (că ar trebui să fie o legătură între parlamentari și miniștri – n.r.), dar trebuie să aibă un pic de răbdare că dacă cunoaște totuși un pic politica și știe ce pot să facă cei din opoziție și ce pot să facă cei de la putere, treburile astea trebuie adresate în primul rând celor de la putere, au posibilitatea directă de a discuta. Noi doar interpelând și chemând pe miniștri și secretari de stat la comisii putem face lucrul acesta, ceea ce probabil că doar după ce vor începe să funcționeze normal, că deocamdată am avut o lună ianuarie cu sesiune extraordinară, a început sesiunea ordinară acum, dar care sper să se termine astăzi cu bugetul și mâine cu moțiunea de cenzură și apoi să intrăm în program cât de cât normal.”

Ziar de Cluj l-a mai întrebat pe senatorul Goțiu cum comentează declarația primarului Lucia Suciu, care i-a sugerat să demisioneze din Parlament, după ce a dormit în timpul ședinței:

„Mi se pare un pic hazardat. Adică, cred că doamna primar are o gradație a responsabilității și a răspunderii pentru fapte. Am transmis astăzi un mesaj cât se poate de public că mi-am cerut scuze și m-am autosancționat cu indemnizația pe 7 zile pe care o voi dona pentru un proiect care presupune dotarea spitalelor, a unor secții care tratează copii cu probleme, cu tratamente cronice.”ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Poate ne spune un specialist în lege: în cazul statuii lui Iuliu Maniu asistăm la o vandalizare (faptă penală)? Că primarul ne minte ca o servitoare. Chiar muncitorii sunt de vină?
 • Acum 6 hours In vizor
  Tronsonul Nădășelu-Zimbor de pe Autostrada Transilvania rămâne încă o tură muzeu
 • Acum 7 hours In vizor
  PNL are patru ”dottore” în funcții înalte în stat. Scandalurile tezelor de doctorat ale premierul Ciucă și miniștrilor Bode, Cîmpeanu și Roman, dovada că celor din PNL nu le pasă de imaginea partidului. O dovadă în plus: Roman și Cîmpeanu se întorc în prima linie politică
 • Acum 8 hours Eveniment
  CLUJ-NAPOCA MILIONULUI DE LOCUITORI DUPĂ EMIL BOC, are sub 300 de mii conform recensământului din 2021, care s-a ținut în 2022
 • Acum 9 hours Eveniment
  Tânăr de 20 de ani din Cluj, dispărut de la unitatea medicală unde era INTERNAT. Dacă-l vedeți sunați la 112!
 • Acum 10 hours Analiza
  Comedia lui Boc: După 5 ani de studii de fezabilitate (a se citi bani irosiți), centura Cluj începe cu lărgirea unei străzi pe 2 km
 • Acum 10 hours Justitie
  Victor Piţurcă, eliberat și pus sub control judiciar. Primele declarații după ieșirea din arest
 • Acum 10 hours Cooltura
  DEMONII- Spovedania lui Stravoghin, un spectacol de excepție al Naționalului Clujean. In absentia lui Tihon, drama regizată de Tudor Lucanu îl scoate în evidență pe profetul Dostoievski
 • Acum 11 hours Justitie
  Victor Pițurcă, adus cu duba la DNA: a fost adus și fiul lui în fața procurorilor
 • Acum 12 hours Politica
  Marcel Ciolacu: “Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”
 • Acum 1 day PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 1 day General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE