După ce ani la rând a ignorat problema plăcuțelor multilingve la intrarea în oraș și s-a „jucat” în instanță cu asociațiile care au cerut acest lucru, primarul Emil Boc a decis că ar trebui totuși să le monteze. Anunțul a fost făcut vineri, în cadrul unei conferințe de presă.
Ca să nu dea curs din „prima” asociației Musai-Muszaj, care a cerut de nenumărate ori montarea de plăcuțe multilingve, ba a și dat Primăria în judecată, Boc a cerut părerea unei comisii de specialitate din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Aceștia au concluzionat că e nevoie de plăcuțe multilingve la intrările în oraș. Soluția propusă de profesorii din cadrul UBB arate astfel: vor fi montate două plăcuțe, amplasate una sub alta: pe prima, cea de deasupra să scrie numele în limba latină al orașului, iar pe a doua să scrie numele Cluj-Napoca, Kolozsvar și Klausenburg (în limba română, maghiară și germană).
„M-am adresat UBB prin care am cerut un punct de vedere de la experți pentru a găsi o rezolvare acestei problemei. Am primit de la UBB un răspuns profesionist pe care am să vi-l prezint.
Facultatea de Istorie și Filosofie a numit o comisie care propune pentru intrările în oraș indicatoare multilingve care să reflecte multlingvismul, dar și o plăcuță în limba latină, care să reflecte latura istorică a orașului. Deci primul răspuns a fost de a avea o reprezentatare în integrum de la cele mai vechi timpuri până în prezent”, a spus Boc.
Cele două propuneri ale UBB arată astfel:
1. Mvnicipivm Aelivm Hadrianvm Napocense fondat de împăratul Hadrian (117-138 d.Hr.)
Cluj-Napoca
Kolozsvar
Klausenburg
2. Mvnicipivm Aelivm Hadrianvm Napocense
„Vor fi panouri standard prevăzute de lege pentru intrările în localități și vom avea prima tablă care reflectă denumirea administrativă și a doua tablă, care reflectă denumirea istorică va fi pusă deasupra. Această formulă subliniază dimensiunea orașului nostru din antichitate până în prezent și dimensiunea multilingvă și multiculturală, soluție care își propune să unească și nu să dezbine, este o soluție ideală și perfectă. Am obligația ca și primar să respect trecutul, dar să ne îndreptăm privirea și spre viitor, este o soluție europeană”, a declarat Boc.
Potrivit primarului, montarea acestor plăcuțe multilingve ar stinge orice conflict juridic anterior pe această temă.
„Această soluție își propune să stingă toate conflictele juridice existente. Odată ce ai inscripționare multilingvă se stinge orice conflict existent. Această soluție nu este în contradicție cu sentința judecătorească”, a punctat Boc.
Reprezentanții Musai-Muszaj și-au prezentat punctul de vedere cu privire la decizia primarului, un punct de vedere ușor ironic.
„Mișcarea Musai-Muszaj salută faptul că, după respingerea cererii a 2700 de cetățeni, după un proces cu 374 cetățeni, după pierderea titlului de Capitală Culturală Europeană, după folosirea unor date statistice eronate în proces, după neasumarea dialogului cu membrii Musai-Muszaj, în 07.04.2017:
-acceptați legile în vigoare în România;â
-recunoașteți tratatele ratificate de România;
-sunteți consecvent cu valorile asumate prin proiectul Capitalei Culturale Europene;
-vă asumați faptul că orașul Cluj este multicultural și multilingv;
-recunoașteți că limbile și culturile clujenilor sunt apreciate în propriul lor oraș;
-faceți primul pas pentru a scăpa orașul de acuzația naționalismului”.
Trebuie precizat faptul că Primăria Cluj-Napoca a organizat în urmă cu câțiva ani un concurs de soluții pentru realizarea de totemuri/turnuri la intrările în oraș. Acum, primarul e recunoscut că a organizat degeaba concursul și că turnurile respective nu pot fi montate din cauza problemelor juridice.
„Soluția cu totemurile nu o pot pune în practică din cauza problemelor juridice cu terenurile și presupune proceduri de expropriere plus că e nevoie de soluții de proiectare. Acel concurs a fost organizat pentru că atât s-a putut la acea vreme, nu au fost anticipate greutățile după apariția noului PUG și problemele cu terenurile. Mintea mea atât a crezut mai bine atunci că trebuie să cer părerea experților”, a afirmat Boc.