In vizor

Primăria răspunde la sesizările privind siguranța pietonilor la mai bine de 60 de zile: șantierul se închide, iar slujbașii publici „nu constată neconformități”

Scris de 66

O situație înregistrată în prima zi de iulie, în care lucrările la unul din șantierele de pe strada Constantin Brâncuși au avansat pentru două zile până pe partea carosabilă, punând viața pietonilor și a celorlalți participanți la trafic în pericol, a fost semnalată atât Inspectoratului pentru Situații în Construcții, cât și Primăriei Cluj-Napoca, poate-poate vor fi făcute verificări. Luni, în 7 septembrie, la mai bine de 60 de zile de la solicitarea adresată administrației locale, reprezentanții acesteia și-au amintit că ar fi cazul să răspundă solicitării, așa că au făcut-o în linii mari, în același limbaj de lemn. Conform răspunsului oferit de reprezentanții biroului de comunicare a Primăriei, în urma solicitării Ziar de Cluj din 2 iulie 2020, „specialiștii”/ inspectorii (și ce mai vreți voi) Primăriei au efectuat un control tocmai în data de 22 iulie 2020, adică la 20 de zile de la semnalarea unei situații. 

Șantierul se închide, lucrările sunt terminate, iar Primăria nu constată neconformități. 

CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea imobiliară din Cluj a scos șantierele pe carosabil, iar trotuarele au dispărut

Să ne înțelegem: șantierul e ok, n-are nimeni treabă cu el, execuția lucrărilor este, de asemenea, în grafic, toți sunt bine merci, doar cu pietonii și verificările efectuate de inspectorii administrației locale e cam nasol.

Nu de alta, dar aceștia din urmă trebuie să facă față așa-zisei distanțări sociale pe trotuarele înguste, unde e plin de autoturisme parcate, unde șantierele se extind nestingherite, pentru ca într-un târziu administrația locală să ne spună: nu sunt victime, nu sunt probleme. 

Dacă vă aventurați din Piața Cipariu pe direcția Constantin Brâncuși, veți constata că trotuarele sunt, de fapt, impracticabile, și situația se extinde până pe strada Borhanciului, unde pe un singur sens de mers putem găsi un trotuar îngust, pe unde părinții trebuie să-și facă loc cu tot cu cărucioarele de copii; aceeași situație poate fi regăsită și pe strada Romul Ladea, unde trotuarul e un lux inexistent, ori pe str Fagului, lipsită de trotuare, dar care duce spre lărgita stradă Bună Ziua și tot așa, la infinit. 

Situația pietonilor este, pur și simplu, neglijată atât de administrația Boc, cât și de polițiștii locali, care nu se sinchisesc să aplice amenzi pentru un fir de pătrunjel unui bătrân, dar uită să rezolve situația autoturismelor parcate ilegal pe spațiul pietonal. 

Și „răspunsul” Primăriei din 7 septembrie 2020:

Din care aflăm cum că:

„Referitor la solicitarea adresată cu nr. de înregistrare 314551/2020, precizăm faptul că polițiștii locali au efectuat verificări în data de 22 iulie 2020 și au constatat faptul că lucrarea de pe șantierul deschis pe strada C-tin Brâncuși nr. 57-59 s-a executat în baza AC nr. 1392/01.10.2019 pentru ”Imobil de birouri cu regim de înălțime2S+P+5E+R, împrejmuire, amenajări exterioare”. (…).

La data și ora controlului, domeniul public afectat de lucrările de spargere, a fost adus la starea inițială. Din punctul de vedere al respectării normelor de organizare de șantier, nu s-au constatat neconformități”, se precizează în reacția întârziată a administrației locale la o solicitare publică. 

E cunoscută lentoarea specific ardelenească, dar în cazul unor slujbași publici este, totuși, inadmisibilă. 

O viteză de reacție de peste 60 de zile poate fi explicată prin acțiunile de PR și reclamă în care sunt prinși slujbașii din Primărie, pentru a-i umple pagina de facebook a primarului Emil Boc de „realizări” virtuale. 

Spațiul pietonal din municipiul Cluj-Napoca reprezintă una dintre temele ce nu au fost asumate de reprezentanții administrației locale. În schimb, aflăm constant că „vom avea”, „vom face”, „Clujul va avea”, iar verbele sunt tot la viitor, deși ar trebui deja prezentate la trecut: am făcut, am realizat, am dat în folosință. 

Dacă în cazul tuturor situațiilor semnalate prin intermediul mass-mediei, dar și a cetățenilor, Primăria va efectua controale la peste 20 de zile distanță, atunci ne putem aștepta la cazuri mult mai grave. 

Iar dacă în situația semnalată de Ziar de Cluj, în care lucrările de șantier s-au extins pe partea carosabilă pentru două zile, ar fi fost vorba despre victime, cu totul altfel stătea situația acum. 

În prezent, situația de pe această arteră este cu mult îmbunătățită: șantierele și utilajele, plus autoturismele, nu mai ocupă partea carosabilă, ci doar spațiul pietonal. 

E bine. ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 7 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 7 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 13 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 13 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 14 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 1 day General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE