In vizor

Primăria cumpără apartamente scumpe pentru asistații social, în loc să construiască de trei ori mai ieftin

Din 2018, Primăria Cluj-Napoca se chinuie fără succes să construiască un mic bloc de locuințe sociale, pe care un privat l-ar fi terminat în 6 luni. Invitat la un post local de radio, viceprimarul Dan Tarcea a reiterat astăzi promisiunea finalizării locuințelor sociale de pe strada Ghimeșului în prima parte a acestui an, cu toate că panoul informativ de pe șantier ne spune cu totul altceva.

Pe panoul de pe Ghimeșului este trecută data finalizării construcției: 01.11.2021. Cine spune adevărul, în acest caz? Panoul sau Dan Tarcea?

„Avem mai multe programe pentru locuințe sociale. Primul program este finalizarea construcției de pe strada Ghimeșului, discutăm de 12 locuințe sociale, care urmează să fie finalizate în prima parte a anului”, a declarat viceprimarul.

Citiți și: Șantierul deplorabil al locuințelor sociale de pe Ghimeșului ar mai putea dura încă 22 de luni

Banii jos, ochii la ușă!

Fiindcă cele 12 locuințe sociale construite cu greu de Primărie nu sunt suficiente, deoarece termenul de finalizare al acestora este oricum incert, municipalitatea va achiziționa „locuințe sociale” la prețurile de lux ale pieței imobiliare clujene.

Prețul mediu de vânzare pe metru pătrat construit a ajuns la Cluj, în luna decembrie, conform site-ului compariimobiliare.ro, 1 677 de euro.

Dacă Primăria ar folosi banii disponibili pentru locuințele sociale, pentru a construi pe terenurile pe care le are deja în proprietate, cu un cost maxim de construire de 500 de euro/mp le-ar putea oferi beneficiarilor de 3 ori mai multe apartamente.

Cu bugetul prevăzut pentru anul trecut pentru achiziția de locuințe sociale de pe piața liberă, de 2 milioane de euro, Primăria ar putea cumpăra, în medie, 20-25 de apartamente de 2 și de 3 camere.

Cu aceiași bani, Primăria ar putea construi un bloc cu 60-75 de apartamente, adică de 3 ori mai multe decât urmează a cumpăra. 

„După aceea, avem un alt program de achiziție de locuințe sociale de pe piața liberă. Am avut deja două sesiuni de licitație sau de achiziție pentru aceste locuințe sociale. Anul trecut am reușit să cumpărăm o locuință socială pentru că a fost o singură ofertă. La cea de-a doua sesiune am avut 12 oferte pentru locuințe, dintre care 6 nu au fost eligibile din punct de vedere tehnic, adică condițiile tehnice ale acelor apartamente nu au corespuns cu solicitările noastre.

La celelalte 6 suntem în faza de evaluare, am avut deja ieri o primă rundă de negocieri cu proprietarii și urmează să vedem dacă reușim să ne înțelegem până la capăt în legătură cu prețul, pentru că este o procedură, oamenii vin, își depun oferta la Primărie, noi avem un evaluator extern care face evaluările și nu putem trece de această valoare pe care o face evaluatorul. Evident că evaluarea trebuie să țină cont și ține cont de prețul pieței pentru că este un evaluator extern care își asumă valorile”, a declarat astăzi viceprimarul Dan Tarcea.

În loc să construiască locuințe sociale în regie proprie (cu costuri de 3 ori mai mici sau de 3 ori mai multe), Primăria preferă să cumpere apartamente de pe piața exorbitantă a Clujului, într-un moment în care prețurile sunt cele mai mari din ultimul deceniu. Cum banii publici sunt ai tuturor, adică ai nimănui, risipa însă nu mai contează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *