Focus

Primăria Cluj-Napoca va fi executată silit din cauză că nu a montat plăcuțele multilingve la intrările în oraș, la un an după ce a pierdut un proces în acest caz

Primarul Emil Boc spune multe și face puține. Acest lucru l-a dovedit de nenumărate ori în ultimii ani. La fel se întâmplă și în cazul montării plăcuțelor multilingve, care ar trebui amplasate la intrările în oraș. Membrii Asociației Musai Muszaj au cerut executarea silită a sentinței de anul trecut care obligă Primăria să monteze plăcuțe cu denumirea orașului în mai multe limbi. 

În aprilie 2017, Boc anunța, într-o conferință de presă, că urmează să fie amplasate plăcuțe cu denumirea orașului în română, maghiară, germană și latină. Este aproape un an de atunci și abia dacă a amplasat patru plăcuțe din cele 16. Primăria este obligată să monteze 16 plăcuțe după ce, în februarie 2017, a pierdut procesul cu Asociația Musai Muszaj care cere amplasarea de plăcuțe trilingve. Imediat după ce a pierdut procesul, primarul a anunțat montarea plăcuțelor în cele patru limbi.

Din cauza nerespectării promisiunii de către primar, aproximativ 20 de persoane au organizat, miercuri, un flash mob în Piața Unirii, iar apoi au dus o bicicletă, care avea inscripția trilingvă pe ea, în curtea Primăriei.

”În urmă cu un an am câştigat procesul împotriva Primăriei Cluj-Napoca privind obligarea acesteia de a amplasa inscripţii multilingve la intrările şi ieşirile în oraş, dar sentinţa nu a fost aplicată. Din cele 16 indicatoare multilingve au fost amplasate doar 4, iar noi cerem şi montarea celorlalte 12. Pentru a atrage atenţia asupra acestei cereri, am dus o bicicletă cu o inscripţie multilingvă a municipiului Cluj-Napoca în română, maghiară şi germană din Piaţa Unirii până în parcarea din curtea Primăriei unde aceasta va rămâne până când vor fi amplasate şi restul de 12 indicatoare. Marţi am iniţiat executarea silită a sentinţei de anul trecut şi am notificat Prefectura Cluj despre aplicarea deficitară a unei decizii a instanţei”, a declarat Andras Bethlendi, membru al Grupului de Iniţiativă Musai Muszaj.

Primarului Emil Boc nu i se pare nimic anormal că nu a montat decât patru din cele 16 plăcuțe. Marți declara la un post de radio că este doar o furtună într-un pahar cu apă toată povestea cu inscripțiile multilingve.

“Este o mică furtună într-un pahar cu apă. După cum puteţi observa, cele mai importante intrări în municipiu, cu cea mai mare vizibilizate şi impact concret au aceste plăcuţe multilingve amplasate. Dacă vă uitaţi la Floreşti, cea mai aglomerată rută din România, are aceste plăcuţe. La fel şi cea dinspre aeroport. La fel la Baciu sau pe Calea Turzii. Mai sunt aici de reglementat câteva probleme şi mă refer aici la intrarea dinspre Chinteni şi la cea dinspre Gheorgheni – Borhanci. Se vor reglementa în perioada următoare. Au fost câteva probleme tehnice care sunt în curs de soluţionare şi vor fi amplate şi aceste plăcuţe”, a spus Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *