
Primăria Cluj-Napoca a pierdut faza de apel din proces deschis de firma Impact Developer&Contractor. Cu această companie Emil Boc a bătut palma în urmă cu câțiva ani pentru construirea unui cartier de locuințe pe Dealul Lomb. Câteva sute de apartamente erau destinate tinerilor, însă proiectul a fost tras pe linie moartă. Administrația locală a fost dată în judecată de partenerul privat și, inițial, primăria a fost obligată să plătească aproape 40 milioane lei. Sentința nu a fost definitivă, iar la final ÎCCJ a decis rejudecarea dosarului.
La începutul acestei săptămâni, Curtea de Apel Cluj a dat o sentință nefavorabilă Primăriei Cluj-Napoca într-un proces deschis de compania Impact Developer&Contractor.
”Respinge apelul declarat de apelanta societatea IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A., în contradictoriu cu intimaţii MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA şi CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA, împotriva încheierilor de şedinţă din 22.02.2016, 28.11.2016, 30.10.2017, 05.06.2019 şi 18.11.2020, toate pronunţate de Tribunalul Specializat Cluj în dosar nr.79/1285/2012. Admite apelul declarat de apelanta societatea IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. în contradictoriu cu intimaţii MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA şi CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA, împotriva sentinţei civile nr.2013/23.12.2020 şi a sentinţei civile nr.381/24.02.2021, ambele pronunţate de Tribunalul Specializat Cluj în dosar nr.79/1285/2012, pe care le schimbă în tot, în sensul că: Admite cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată, formulată de reclamanta societatea IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. în contradictoriu cu pârâţii MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA şi CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA şi, în consecinţă: Dispune rezilierea contractului cadru nr. 55423/04.07.2007 încheiat între Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi societatea Impact Developer & Contractor S.A. Obligă pârâţii la plata către reclamantă a sumei de 4.597.447,38 lei cu titlu de despăgubiri, precum şi la plata dobânzii legale aferente în sumă de 5.454.461,52 lei calculată pentru perioada 01.09.2010-13.09.2022, urmând a se calcula în continuare dobânda legală aferentă până la plata efectivă a debitului principal. Obligă pârâţii la plata către reclamantă a sumei de 291.675,57 lei cu titlu de cheltuieli de judecată efectuate la fond. Obligă intimaţii la plata către apelantă a sumei de 58.089,79 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în apel. Definitivă şi executorie. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Cluj”, arată soluția pe scurt a instanței.
Cum s-a ajuns la proces
În anul 2011, Primăria Cluj Napoca s-a asociat cu SC Impact Developer&Contractor în cadrul firmei Lomb SA. Prin această firmă urma să se construiască un cartier de locuințe pentru tineri pe Dealul Lomb. Administrația clujeană urma să vină cu un aport care consta în terenul cu o suprafață de 179 de ha, iar firma privată cu banii pentru investiția imobiliară.
Potrivit cererii de chemare în judecată, cei de la Impact ar fi întreprins toate demersurile necesare realizării proiectului, fiind derulate numeroase proiecte tehnice și studii de fezabilitate privind drumurile, îmbunătățirile funciare și prevenirea eroziunii și stabilizării solului, proiecte tehnice pentru parcuri și spații verzi, etc.
”Consiliul Local nu a înțeles să-și îndeplinească obligația esențială asumată în actul constitutiv al societății și impusă totodată de dispozițiile legale de a efectua plata vărsămintelor la capitalul social, la expirarea termenului de 2 ani stabilit pentru efectuarea plății vărsămintelor la capitalul social”, se arată în document.
De altfel, Primăria Cluj Napoca nici până la data introducerii cererii Consiliul Local nu a comunicat vreo explicație cu privire la refuzul de îndeplini această obligație.
În opinia avocaților celor de la Clearline, ”nerespectarea de către Consiliul Local al Mun. Cluj Napoca a obligației de a vărsa la capitalul social al societății Lomb SA a aportului constând în terenul în suprafață de 179 ha, situat în zona Dealul Lomb, Cluj Napoca, face pe deplin întemeiate pretențiile reclamantei, constând în acordarea de daune-interese reprezentând prejudiciul efectiv suferit”, se mai arată în cadrul dosarului.
sursa: gazetadecluj.ro