In vizor

Primăria Cluj a mai bifat un eveniment care i-a adormit și pe organizatori. Dan Tarcea, cu ochii pe pereți VIDEO

Primăria Cluj-Napoca a mai bifat un eveniment. Unul atât de plictisitor, încât și organizatorii erau cu ochii pe pereți. Ca sa înțelegeți de ce spunem că s-a bifat, încercați să vă aduceți aminte că dezbaterea despre cetățuie este de undeva din deceniul trecut. Atât de mult se dezbate, până se bat câmpii.

Anul trecut, conducerea Primăriei anunța organizarea unui concurs de soluții pentru realizarea unui teatru de vară pe Cetățuie și pentru amenajarea restului zonei. Bineînțeles că nu s-a făcut nimic de atunci. Nu s-a făcut mai nimic din cauza problemelor juridice legate de terenuri. Ani la rând s-au purtat negocieri peste negocieri și nici în momentul de față nu s-a rezolvat în totalitate situația. Primăria mai cumpără cu zeci de mii de euro câte un imobil degradat, mai pune niște bănci, mai toarnă o găleată de beton pe alei și cam atât. Cetățuia este în continuare degradată, fără căi de acces pietonal amenajate și năpădită de vegetația crescută haotic.

După ani buni de promisiuni și vorbe goale, Primăria a organizat joi seara o dezbatere publică pe tema amenajării Cetățuii. O dezbatere atât de banală, încât și pe domnul Tarcea l-a apucat somnul. După lungile prezentări a cum arăta cetățuia în 1900 toamna, până la afișarea sa actuală, într-un final s-au discutat și probleme cu adevărat importante.

(Sursa video: Facebook) 

În urmă cu un an elevi ai unei școli din Cluj au pus pe picioare un proiect prin care arătau ce este acolo „sus”. Copiii, coordonați de o profesoara de biologie au făcut două plăcuțe informative cu obiective turistice – una în limbaj Braille, care să vină în ajutorul persoanelor nevăzătoare și una tipărită normal. Acest lucru conducerea locală nu a fost niciodată în stare să-l facă. Cum nu au fost capabili de a face, nu au avut nici interesul de a proteja munca unor elevi, așa că în mai puțin de o lună plăcuțele au fost distruse.

În dezbaterea de joi seara, profesoara de biologie a pus din nou problema refacerii plăcuțelor, deoarece este foarte important ca și persoanele cu deficiență de auz să simtă ce este acolo.

„Lucrez cu copiii care de nouă ani de zile văd problemele orașului și încearcă prin puterile lor să facă proiecte pentru diverse categorii de oameni, în condițiile în care orașul e un oraș deschis, cultural, european, turistic. Cu toate acestea unele lucruri pot fi îmbunătățite sau lipsesc”, spune profesoara de biologie.

Un alt tânăr, care se afla în cărucior cu rotile a cerut să se facă rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități.

„Propun ca pe scările care sunt momentan să se monteze o rampă, între scări. Să fie făcut în așa fel încât și noi, cei care suntem în scaun rulant să putem urca sus, să avem și noi priveliștea pe care orice om care e pe picioarele lui o are” spune tânărul.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *