Focus

Primăria are orbul găinii în cazul obeliscului Carolina. Monumentul se năruie bucată cu bucată și nu a fost restaurat de peste 100 de ani

Primul monument laic al Clujului, situat în Piața Muzeului, într-o zonă foarte frecventată de turiști și localnici, este neglijat de autoritățile locale de zeci de ani. Obeliscul Carolina sau stâlpul Carolina poartă nu doar ștampila timpului ci și a nepăsării celor care ne conduc și a actelor de vandalizare. Starea acestui ,,document” cu scene de epocă de la începutul secolului XIX este deplorabilă. 

Imaginile gravate pe basoreliefuri abia se mai văd, rugina a devorat literele imprimate pe una din laturile statuii, dalele de la baza monumentului sunt sparte și deteriorate. Din loc în loc s-au desprins bucăți din construcție. De asemenea, unele figurine, care înfățișează orășeni înstăriți din Cetatea Veche, nu mai au picioare, brațe sau cap.

Concret, monumentul se năruie bucată cu bucată ca într-o moarte lentă, agonizantă și prelungită. 

Mai mult, la distrugerea lui au contribuit și bunii cetățeni ai orașului, cu un ascuțit simț civic, care au găsit de cuviință să vandalizeze monumentul. Obeliscul a fost desenat cu vopsea, iar pe una din laturile statuii, cineva a scris cu verde un cuvânt urât pentru corasonul iubitorilor de istorie. Baza obeliscului ia ochii turiștilor cu grafitti și mâzgălituri.

Istoricii spun că e rușinos pentru oraș și o pată neagră pe obrazul municipalității să nu investească în acest obelisc.

,,Starea monumentului lasă mult de dorit. El ar trebui să fie supus urgent unor lucrări de restaurare. Au avut loc doar lucrări paleative până acum. Însă o restaurare implică o lucrare de proporții mari cu specialiști. Nu îmi amintesc să fi fost resturat vreodată, în peste 100 de ani de când a fost ridicat. Au mai reparat pe ici pe colo. De exemplu, au pus în urmă cu câțiva ani o literă căzută din textul în latină, au mai pus câte un cap la loc pe scena cu orășenii, dar dacă ne uităm atent sunt multe capete lipsă. E o emblemă a Clujului și nu înțeleg de nu se se implică factorii responsabili”, a declarat profesorul de istorie Vladimir Bogosavlievici.

Și arhitecții clujeni sunt îngrijorați de aspectul monumentului. Reparațiile pe care le necesită Obeliscul Carolina nici măcar nu ar face o gaură prea mare în bugetul local, arată specialiștii.

,,Ar trebui restaurate basoreliefurile, în principal. Ar trebui curățată piatra. O restaurare nu ar schimba aspectul, din contră, monumentul și-ar redobândi aspectul original. E evident că are nevoie de întreținere după atâția ani. E uzat destul de serios, dar nu foarte grav în comparație cu alte monumente din oraș”, ne-a explicat arhitectul Adrian Borda.

Deși este evident pentru oricine trece prin Piața Muzeului că Obeliscul Carolina are nevoie de restaurare, municipalitatea ridică din umeri și nu mișcă un deget. 

,,Trebuie să vedem exact despre ce este vorba. Sunt anumite proceduri”, ne-au transmis reprezentanții biroului mass-media din Primăria Cluj-Napoca și ne-au solicitat o cerere pe 544.

Vor fi investiți bani în monument în viitorul apropiat sau va fi lăsat în plata Domnului? S-au mai făcut studii pentru reabilitarea lui din 2014, când aleșii au comandat un studiu și apoi l-au pus la sertar? Ce s-a ales de promisiunile făcute de municipalitate în vara lui 2015? Primarul Emil Boc declara atunci că vor fi alocați aproximativ 60.000 de lei pentru restaurarea unor monumente din centrul orașului, printre care Obeliscul Carolina. Ce s-a ales de acest plan? De ce a fost prelungit termenul limită de alocare a banilor la nesfârșit?

Sunt întrebări la care dacă aleșii ar avea un răspuns și, ulterior, un plan de acțiune, ar mai spăla din petele de pe istoria locală. Obeliscul este una din cărțile de vizită ale Clujului deoarece, pe lângă faptul că a fost ridicat în cinstea unei vizite regale, are gravată pe una din laturi stema municipiului – dovada că acest oraș a fost și este o unitate administrativ-teritorială liberă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *