In vizor

Primăria a cumpărat în 2017 un tomograf scump pentru copaci, dar arborii „bolnavi” continuă să pericliteze sănătatea clujenilor

Furtuna de duminică a rupt în parcurile și în cartierele Clujului mai ales arborii „bolnavi”, deși Primăria a cumpărat în 2017, cu 28 500 euro, un tomograf pentru copaci.

Norocul a făcut ca la ultima furtună violentă să nu fi încercat nimeni să se adăpostească de vânt, grindină și ploaie sub arborii din Parcul Central, care s-au prăbușit peste alei și bănci, făcând pulbere totul în cale.

La începutul anului 2018, viceprimarul Dan Tarcea a declarat pentru Mediafax că  „Primăria Cluj-Napoca a achiziţionat un tomograf pentru a evalua starea de sănătate a copacilor din municipiu. Protejarea spaţiilor verzi va fi, astfel, intensificată şi se vor evita tăierile unor arbori sănătoşi. Acest tomograf conţine un set de componente care, prin utilitatea lor, detectează părţile în descompunere din interiorul trunchiului, identifică putregaiul timpuriu, ajută la stabilirea precisă a geometriei trunchiului arborelui în momentul realizării tomogramei şi oferă date tehnice cu privire la stabilitatea arborelui la nivelul rădăcinii şi rezistenţei acestuia la vânt, furtuni, vijelii. Tomograful a costat 132.000 de lei şi a fost achiziţionat în urma unei licitaţii publice”.

Potrivit viceprimarului, în urma testărilor urma a se întocmi o hartă la nivel de oraş cu arborii care prezentau un potenţial pericol, aceștia urmând a fi tăiaţi sau toaletaţi:

Primii arbori care vor fi evaluaţi vor fi cei din Parcul Mare. În funcţie de cum vor decurge lucrurile, dacă acest prim tomograf nu va face faţă, vom mai achiziţiona astfel de aparate”, a subliniat Dan Tarcea.

Trei ani mai târziu, arborii bolnavi din cartierele și din parcurile Clujului, tomografiați sau nu – cel mai probabil, nu! – au fost doborâți de furtună.

Arborii din Parcul Mare, primii care urmau a fi evaluați cu privire la stabilitatea și rezistența la furtună, au căzut la pământ, investiția Primăriei într-un scump tomograf dovedindu-se astfel inutilă.

Copacii de mai jos puteau cauza o tragedie în noaptea de duminică, dacă le-ar fi căzut în cap trecătorilor. O tragedie care putea fi prevenită prin tomografierea lor, toaletarea corectă sau tăierea arborilor bolnavi din timp. O tragedie care încă se mai poate întâmpla, la următoarea furtună, când alți copaci vulnerabili își vor da obștescul sfârșit pe bănci, trotuare, mașini ș.a.m.d.

Ziar de Cluj i-a întrebat pe reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca în ce locații au fost diagnosticați arborii cu tomograful pentru copaci achiziționat în anul 2017, câți copaci au fost tomografiați până în prezent și ce măsuri s-au luat în urma diagnosticării realizate. De asemenea, i-am întrebat pe subordonații lui Emil Boc câți copaci au fost doborâți de furtuna de duminică, 18 iulie, și câți dintre arborii doborâți au fost diagnosticați în prealabil cu tomograful pentru copaci. Vom reveni cu răspunsurile municipalității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *