In vizor

Prietenul lui Emanuel Ungureanu, acoperitul SRI Constantin Dina, curentat de DNA

Scris de 1992
 • Șeful Corpului de control din Ministerul Sănătății, Constantin Dina, audiat la DNA pentru suspiciuni privind un concurs aranjat

Procurorii DNA au făcut, joi, percheziții la Ministerul Sănătății, într-un caz privind suspiciuni de nereguli în organizarea de către Constantin Dina, șeful Corpului de Control al MS, a unui concurs pentru ocuparea unei funcții din cadrul Direcției Control și Integritate, au declarat pentru Gândul surse judiciare. Dina este suspectat că ar fi dat subiectele înainte de examen unei apropiate, pe care el a adus-o în trecut la MS, pe un post de șef de serviciu la direcția pe care o conduce.

 • Direcția Națională Anticorupție nu infirmă ancheta în acest caz, dar spune, într-un răspuns transmis la solicitarea Gândul, că nu pot fi date informații despre cauza penală în care s-ar face cercetări întrucât ”nu există suspect în cauză”.
 • Ministerul Sănătății a transmis, la solicitarea Gândul, că nu a fost informat despre o anchetă legată de modul de desfășurare a unui concurs pentru ocuparea unui post la Direcția de Control și Integritate, dar va sprijini procurorii cu toate informațiile necesare.

Surse din Ministerul Sănătății spun că s-ar fi făcut aceste percheziții joi 10 martie, atât în sediul ministerului, cât și acasă la Constantin Dina, șeful Direcției de Control și Integritate (Corpul de control) din MS, precum și la Silvia Aramă, „pupila” sa, care a luat concursul.

Procurorii DNA i-au audiat deja pe Constantin Dina și pe Silvia Aramă, după ce, în urma perchezițiilor domiciliare, ar fi fost găsite subiectele de examen, scrise de mână, la ambii, potrivit surselor citate.

De fapt, nu a fost vorba de un concurs propriu-zis, ci de o recrutare internă, esențial fiind faptul că Dina a modificat fișa postului de șef serviciu în cadrul Direcției de Control și Integritate și a menționat că persoana respectivă nu poate fi decât jurist – în condițiile în care, înainte, pentru postul respectiv, puteai să fii și economist, și medic -, îngrădind astfel accesul unor contracandidați, susțin aceleași surse.

În plus, a introdus criteriul ca persoana respectivă să fie parte din Corpul funcționarilor publici. Această fișă modificată a fost aprobată la nivelul conducerii Ministerului Sănătății, conform uzanțelor.

Ulterior, s-a constituit Comisia, formată din Constantin Dina, alte trei persoane din MS și un reprezentant de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

Potrivit informațiilor obținute de GÂNDUL de la surse din MS, contracandidatul Silviei Aramă a ieșit după 20 de minute din sală, realizând că participă la „o cacealma”, întrucât subiectele respective erau doar articole din lege pe care trebuia să le cunoști ad litteram. Silvia Aramă ar fi scris în lucrare cuvânt cu cuvânt din legislație, semn că ar fi avut acces dinainte la subiecte.

Sursele citate au precizat că Silvia Aramă a fost adusă în Ministerul Sănătății de Constantin Dina, fiind pusă să exercite funcție de conducere – șef de serviciu împuternicit la Direcția de Control și Integritate.

În 2020, Constantin Dina a vrut să scoată postul la concurs, dar nu a mai fost posibil, din cauza stării de urgențe instituite la începutul pandemiei de coronavirus.

 • La începutul anului 2021, ​ Constantin Dina s-a autosuspendat pentru un an din funcția de la MS pe care o ocupa din 2014. Deputatul USR Emanuel Ungureanu spunea atunci că Dina s-a autosuspendat din funcția de la MS pentru a lucra pe postul de consilier pe probleme de legislație la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților. Dina a fost timp de un an consilier la cabinetele parlamentare ale lui Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, și Emanuel Ungureanu

În același timp, Silvia Aramă a fost detașată în 2021 la Corpul de control al premierului, iar când ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, l-a adus înapoi pe Dina, primul lucru pe care acesta l-a făcut a fost să scoată acest post la concurs – recrutare.

Constantin Dina a venit în Ministerul Sănătății de pe poziția de director DSP Constanța, până în 2017, când ministrul de atunci Florian Bodog i-a încetat detașarea, și s-a întors în MS un an mai târziu, în mandatul Sorinei Pintea.

Ce spune DNA despre ancheta privind posibilele nereguli în cazul concursului

Direcția Națională Anticorupție nu infirmă ancheta în acest caz, dar spune, într-un răspuns transmis la solicitarea Gândul, că nu pot fi date informații despre cauza penală în care s-ar face cercetări întrucât ”nu există suspect în cauză”.

”În situația în care cele precizate de dvs. în cerere ar face obiectul unei cauze penale, informațiilor solicitate le sunt incidente prevederile art. 28 alin (1) «Comunicarea de informaţii privind stadiul actelor de cercetare reprezentanţilor mass-media poate fi făcută numai după ce există suspect în cauză….» din Ghidul privind Relaţia dintre Sistemul Judiciar din România şi Mass-Media.

Prin urmare, nu vă putem furniza nici un fel de informații despre existența sau inexistența unei cauze care să privească aspectele menționate în cererea dvs.”, se arată în răspunsul pentru Gândul al DNA.

MS spune că va sprijini procurorii și va lua decizii administrative, dacă se impun

Ministerul Sănătății a transmis, la solicitarea Gândul, că nu a fost informat despre o anchetă legată de modul de desfășurare a unui concurs pentru ocuparea unui post la Direcția de Control și Integritate, dar va sprijini procurorii cu toate informațiile necesare.

”În legătură cu informațiile din spațiul public care fac referire la o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție privind modul de desfășurare a unui concurs pentru ocuparea de post la Direcția de Control și Integritate, menționăm că Ministerul Sănătății nu a fost informat privind această procedură”, potrivit răspunsului MS.

Mai mult, Ministerul Sănătății precizează că va sprijini ancheta procurorilor și, dacă informațiile se vor confirma, va lua decizii administrative.

”Orice anchetă penală a organelor judiciare va fi sprijinită de Ministerul Sănătății prin punerea la dispoziție a tuturor informațiilor deținute. Ministerul Sănătății va adopta imediat și eventuale decizii administrative, dacă acestea se impun”, se mai arată în răspunsul MS transmis la solicitarea Gândul.ULTIMA ORĂ

 • Acum 16 hours Justitie
  La o săptămână de la evenimente, procurorii cer arestarea preventivă pentru bătăușii de la localul ”Sare-n Bucate”. Între timp, ”bombardierii” au cam dispărut
 • Acum 17 hours Politica
  EXCLUSIVITATE! ”COCOȘIA” SE PLĂTEȘTE: S-a votat la Bistrița – și la fel se va vota în zilele urmatoare și în celelalte consilii județene, scoaterea Clujului din asocierea legată de cloud-ul regional
 • Acum 17 hours Politica
  ȚINTA celor doi ”Dottore” de la PNL e libertatea de manifestare și cea de exprimare. Bode insistă pe ”un răspuns mai ferm al statului”, mai ales că ”faptele comise în public au fost precedate de fapte de instigare publică prin folosirea unor platforme sociale”
 • Acum 18 hours Politica
  S-a urnit și societatea civilă. Ziar de Cluj atrăgea atenția marți că nord-coreenii Bode și Ciucă vor să bage la închisoare pe oricine-i contestă. Că PSD a devenit mai frecventabil ca PNL
 • Acum 19 hours Eveniment
  SUPĂRAT CA VĂCARUL PE SAT. În timp ce sindicaliştii din sănătatea clujeană protestează în fața Guvernului, Alin Tişe ar închide accesul bolnavilor din judeţele limitrofe la spitalele din Cluj
 • Acum 19 hours In vizor
  MERSUL PITICULUI: Proiectul de conectare a Clujului la Autostrada Transilvania a fost scos la licitație
 • Acum 20 hours In vizor
  Fanii “Șepcilor roșii” au criticat dur conducerea Consiliului Județean pentru starea deplorabilă a gazonului și a stadionului Cluj Arena
 • Acum 22 hours Jos palaria
  RESPECT pentru optimismul civicilor Clujului! În încercarea de a pune o ordine în colectarea deşeurilor din “Oraşul Comoară”, au înfiinţat un grup de dezbateri. Succes, deşi ştim că nu prea au cu cine. Ne referim la autorităţi
 • Acum 22 hours Eveniment
  Clujul acordă sprijin Turciei
 • Acum 23 hours Straineze
  PREŞUL LUI PUTIN ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ, UNGARIA, râde de “diplomaţia” de “tip chelner” a României: “Cu ce vă putem servi”. Uite cine s-a găsit să vorbească!
 • Acum 1 day In vizor
  BOALA GREA A ”DOTTORILOR”: IMPOSTURA NAȘTE AUTORITARISM ȘI RĂZBUNARE. Ciucă și Bode au inițiat o lege care prevede doar închisoarea pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. Orice protest va putea fi declarat tulburarea ordinii publice în viziunea acestor, chipurile, liberali
 • Acum 2 days Politica
  PSD îl acuză pe Rareș Bogdan de dezinformare pe subiectul OMV
 • Acum 2 days Rautacisme
  DIN ÎNTÂMPLARE nora inexistentului și inutilului ”sitimanajăr” Șurubaru este angajata Eco Garden și tot din coincidență soțul inspectorului școlar șef, Marinela Marc, este angajat la Supercom. Tot coincidență este și faptul că aceste firme sunt în pita banului public
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE