Uncategorized

Pretul celei mai scumpe case din Cluj este mult supraevaluat

Articolul publicat ieri de Ziar de Cluj despre Casa Tataru, cea mai scumpa vila din Cluj, evaluata la 2,2 milioane de euro, a starnit vii reactii atat din partea cititorilor, cat si din partea specialistilor in domeniul imobiliar.

Unii ne-au acuzat ca facem jocurile mostenitorului actual, pentru a creste cota imobilului, altii ne-au sugerat sa facem o analiza cu persoane avizate din domeniu, pentru a afla valoarea reala a rezidentei.

 

Casa Tataru, scoasa la vanzare cu 2,2 milioane de euro este supraevaluata, este de parere arhitectul Adrian Borda. Casa a fost proiectata de arhitectul Gio Ponti, insa a pierdut din valoare din cauza instrainarii unei parti consistente din gradina, dar si a deteriorarii suferite de-a lungul timpului.

Arhitectul Adrian Borda cunoaste indeaproape schimbarile prin care a trecut casa din cartierul Grigorescu, proiectata de Gio Ponti, cel care a ridicat primul zgarie-nori din Milano, turnul Pirelli. Ultima data, Borda a vizitat vila in 1990, deoarece ii cunostea pe vechii proprietari. Acum, Casa Tataru este scoasa la vanzare cu 2,2 milioane de euro, insa arhitectul este de parere ca pretul este mult peste valoarea cladirii.

“Cred ca este foarte departe de realitate acest pret. Este o suma uriasa si casa nu este chiar atat de mare. Pretul este de doua ori mai mare fata de ce ai putea spera, intr-un fel, sa obtii. Trebuie sa gasesti un client care sa si aprecieze obiectul, iar asta este o mare problema, ca sa nu mai punem la socoteala investitia de reabilitare”, spune Adrian Borda.

Casa familiei Tataru, fost rezident regal, este scoasa la vanzare dupa ce ultima proprietara a decedat zilele trecute.

De la constructia ei, in anii 30, peste jumatate din gradina a fost instrainata, sustine Borda, ceea ce scade din valoare. “Gradina cobora 80-100 de metri la vale, dar acum terenul se termina undeva foarte aproape de casa. Ce ii lipseste casei este terenul, gradina care i-a fost luata in etape succesive. Gradina a fost luata partial inainte de 90 si partial dupa 90. Asa un obiect frumos e valoros doar daca are alaturi si spatiul din jur”, spune acesta.

Primii proprietari, familia Tataru, au cautat un architect modernist si renumit la acea vreme, si astfel au ajuns la Gio Ponti. Dupa ce a fost ridicata, casa a aparut si intr-o revista de arhitectura a vremii.

“Nu avea lucruri fantastice ca finisaje, dar totul era de buna calitate: faianta in bai, pe unele locuri tamplarii frumoase si lambriuri foarte simple, moderne. In general, nu avea lucruri iesite din comun, dar erau lucruri bune, mobila moderna, corpuri de iluminat frumoase”, isi aminteste Borda.

 

Exclusivitate incalcata?

 

Un alt punct de vedere a venit din partea reprezentantilor agentiei Grup de Lux care si-au manifestat consternarea asupra faptului ca mai exista agentii care pretind ca au reprezentarea comerciala a clientului: “Precizez clar si raspicat ca doar RE/MAX Grup de Lux are exclusivitatea pe aceasta rezidenta si ca oricine pretinde altceva minte. Chiar si in eventualitatea in care o alta agentie, sa spunem, ar gasi un cumparator, ea va primi jumatate din comision, iar noi jumatate, caci asta inseamna exclusivitate”. Ramona Cuc, reprezentanta agentiei Grup de Lux, a refuzat sa ne spuna daca exista persoane interesate de imobil.

 

“Mai mult de 700.000 de euro nu merita”

 

Un alt punct de vedere interesant ne-a fost oferit de unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri si imobile din Cluj-Napoca. Acesta ne-a declarat sub protectia anonimatului: “Este o rezidenta frumoasa si veche, nu-i vorba, dar trebuie sa fii nebun sa dai 2 milioane si ceva pe ea. In primul rand, casa nu are pedigree. O fi ea din 1937, dar nu are acel pedigree, acea noblete ce o putem regasi la proprietatile marilor familii. Apoi, imobilul are un trecut destul de intunecat din punct de vedere juridic, ca sa nu mai povestim de felul in care a ajuns el in mana actualilor proprietari, familia Mihu. Chiar si asa, discutand de valoarea terenului, de utilitatea reala si concreta a casei, pot sa va spun cu mana pe inima ca aceasta rezidenta nu se ridica la standardele de  “usability” pe care o locuinta le impune in aceste vremuri. Interiorul este pe alocuri meschin, in plus necesita sume serioase pentru reabilitare si modernizare”.

foto: Grup de Lux

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *