Jos palaria

Preotii sunt indemnati oficial sa iasa din biserici si sa foloseasca Internetul in sprijinul enoriasilor

Biserica ortodoxa nu isi mai poate permite in acest moment „o activitate anemica”, drept care preotii ar trebui sa nu isi limiteze activitatea doar la cea liturgica, ci sa iasa in intampinarea nevoilor oamenilor in mod real. Faptul ca mijloacele de misiune  trebuie sa fie „cele adecvate vremurilor, folosindu-ne de tehnica moderna”, este principalul mesaj al documentului „Ortodoxia transilvana in confruntare cu secularismul de azi”, transmis recent de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului. 

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului, intrunit la Manastirea Barsana, pe 29 iunie, insusindu-si proiectele de viitor ale Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, intrunita in sedinta la Cluj-Napoca pe 14 iunie. Sunt vizate „o seama de probleme importante legate de viata spirituala, filantropica, culturala si sociala a credinciosilor”. 

„Cu toate realizarile frumoase, atat pe taram duhovnicesc, cat si edilitar, filantropic si cultural, se constata nevoia dinamizarii activitatii preotilor si consiliilor parohiale in multe parohii. Dinamica vietii sociale fiind una alerta nu ne putem limita la o slujire liturgica in biserica, ci trebuie sa iesim intru intampinarea nevoilor oamenilor. Mijloacele de misiune sa fie cele adecvate vremurilor, folosindu-ne de tehnica moderna. Nu ne mai putem permite o activitate anemica”, se arata in document. 

„Tinand cont de faptul ca societatea romaneasca, orientata tot mai mult spre profit, face sa se mareasca numarul celor care au nevoie de ajutor si protectie sociala, militam pentru o mai intensa implicare a Bisericii, alaturi de stat, pentru rezolvarea unor probleme sociale importante si, mai ales, pentru asigurarea unei asistente spirituale pentru cei saraci sau deznadajduiti. Consideram ca ajutorul material primit din partea statului sau prin solidaritatea comunitara trebuie sa fie mereu insotit de asistenta duhovniceasca si practici de consiliere care sa ajute la echilibru sufletesc si renasterea sperantei. Avand in vedere numarul tot mai mare de asistati sociali si nevoia tot mai accentuata de asistenta, consideram ca Biserica noastra trebuie sa conlucreze cu statul si administratia locala pentru a prelua o parte a sarcinilor de asistenta sociala si spirituala, dar sa i se permita si preluarea de la stat a unor resurse destinate asistentei sociale care pot fi astfel mult mai bine, mai eficient si mai judicios cheltuite, continuand alaturi de stat sa actioneze pentru consolidarea armoniei si stabilitatii social”, arata oficialii mitropoliei clujene. 

Se cer, in acelasi context, „noi masuri legislative si actiuni din partea statului in domeniul educatiei si reconstructiei de comunitati in Diaspora pentru a nu ne pierde cetatenii raspanditi prin lume”.

„Trebuie incurajate si sprijinite astfel toate unitatile bisericesti sa dezvolte site-uri oficiale, actualizate continuu si construite in asa fel incat sa devina atractive si interesante, realizand un dialog pe problemele cu care se confrunta astazi, mai ales tinerii, construindu-se un spatiu de expresie viu si adecvat misiunii Bisericii noastre. Se poate ajunge astfel la realizarea starii de comuniune, ca o replica fata de exprimarea singulara, retelele de socializare fiind de cele mai multe ori un refugiu pentru oameni tot mai insingurati, oameni care cauta o artificiala apartenenta sociala sau spirituala. Nu trebuie sa ramanem indiferenti la aceste dezvoltari ale societatii si tehnicii, Biserica trebuie sa mearga acolo unde este nevoie de ea, acolo unde merg oamenii, chiar daca este vorba de spatiul virtual„, subliniaza acestia.

Deoarece tara noastra se afla in al douazeci si treilea an consecutiv de pierdere demografica, iar alocatia pentru un copil este de 10 ori mai mica decat cheltuiala statului pentru un caine fara stapan, trebuie sa militam pentru reforme care sa incurajeze stabilitatea familiilor, dar si reducerea numarului de avorturi. Biserica si Statul sa coopereze mai strans pentru a promova proiecte in domeniul legislatiei privind educatia copiilor si tinerilor, in domeniul asistentei sociale privind copiii si parintii care au probleme majore de ordin social. Cununia celor doi tineri (barbat si femeie) este binecuvantata de Biserica, iar preotul trebuie sa le explice ca familia niciodata nu poate fi redusa la aspectul biologic, juridic, psihologic, sociologic sau cultural, ea nu este doar un contract, ci un important izvor de viata, fantana care reinnoieste mereu lumea. 

Nu in ultimul rand, sinodul indeamna la „relatii fratesti cu Biserica Greco-Catolica, in spiritul Evangheliei lui Hristos” si cu celelalte culte, in spiritul ecumenic. 

„Este clar ca in multe comunitati Biserica noastra Ortodoxa este nedreptatita de deciziile unor lideri comunitari care, personal, au o alta confesiune sau au identitate religioasa incerta, ori apartin de alte etnii. In aceste conditii, consideram ca trebuie sa luptam pentru ca enoriasii nostri, majoritari sau nu, sa-si castige drepturi egale si decizii in conformitate cu legile in vigoare. Prin urmare, Biserica noastra va trebui sa se manifeste activ pentru a sprijini oameni si proiecte care corespund cu viziunea majoritatii privind viitorul comunitatii. Implicarea preotimii in aceste conditii va putea fi considerata ca o forma legitima de actiune sociala si comunitara si nu ca implicare politica sau propagandistica”, puncteaza, totusi, oamenii bisericii. 

Pentru curajul de a indrepta biserica spre mijloacele tehnice ale momentului si a-i trimite pe preoti sa isi sprijine enoriasii folosind Internetul, ceea ce este un mare pas inainte pentru biserica ortodoxa, ii spunem Jos Palaria! IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Maramuresului si Salajului. 

Foto: ziuadecj.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *