In vizor

Praf în ochi sau vor să facă ceva? După 60 de ani, hidrocentrala de la Tarnița de un miliard de euro, repusă pe agenda publică

Proiectul hidrocentralei de la Tarnia Lăpuștești este vechi de vreo 60 de ani. A stat prin sertarele Ministerului Energiei, n-a fost de interes, politicienii i-au dat cu flit și au plimbat ideea de colo-colo, s-au bătut cu cărămida în piept că se face, dar nu s-a făcut zeci de ani.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a ieșit la înaintare cu hidrocentrala de la Tarnița, unul dintre cele mai grele proiecte pentru minister și pentru județul Cluj. Povestea asta „dăinuie” de prin 1970, dar nimeni nu s-a apucat de lucru. Ministerul își asumă, acum, după șase decenii, să facă studiul de fezabilitate.

„În ceea ce priveşte Ministerul Energiei, noi ne-am asumat un program ambiţios de sprijinire a investiţiilor în infrastructura energetică a României şi, probabil, cel mai important proiect pe care România avea datoria să îl facă de acum 40 de ani sau mai bine de atât este Tarniţa Lăpuşteşti. 

Este vorba de o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj care rezolvă mai multe probleme, în principal – nevoia de echilibrare a sistemului energetic. Pe înţelesul tuturor: avem două lacuri la Tarniţa şi Lăpuşteşti, unul plasat mai sus decât celălalt. Atunci când avem nevoie de producţie în sistem, apa din lacul de sus trece prin turbine şi produce energie electrică. Atunci când avem excedent de producţie, activăm pompele din lacul de jos şi, practic, urcăm apa în lacul de sus şi astfel reîntregim potenţialul acestei hidrocentrale”, a declarat, luni, Sebastian Burduja.

Investiția ar fi de un miliard de euro, iar puterea instalată este de 500 de MegaWați și un GigaWatt.

„Vorbim de, probabil, o valoare de un miliard de euro, aproximativ, o putere instalată între 500 de MW şi 1 GWatt, probabil, patru turbine. Şi ceea ce am făcut este să punem în consultare publică o analiză şi, sigur, un studiu de fezabilitate la nivelul anului 2023. Nu e prima dată când România încearcă să facă acest proiect, dar acum toate elementele sunt că a venit timpul lui”, a adăugat ministrul.

Proiectul centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa-Lăpuşteşti a fost inclus şi în anul 2018 în lista proiectelor strategice de investiţii ce urmau a fi pregătite şi atribuite în parteneriat public privat de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).