Din oras

Povestea nuielusei lui Mos Nicolae si cele opt autorizatii ale Primariei Cluj-Napoca

La cele mai aglomerate intersectii si prin cele mai circulate zone din centrul orasului zeci de persoane de etine roma vand kitsch-urile de Mos Nicolae. Doar opt autorizatii a eliberat Primaria Cluj-Napoca pana astazi pentru acestia. Romii stau si rabda frigul zilnic pentru doar cativa zeci de lei.  Povestea nuielusei de Mos Nicolae nu e stiuta de mai niciunul dintre acestia. 

In aproape orice statie de autobuz din centrul municipiului Cluj-Napoca poti intalni una sau doua persoane care vand suveniruri de Mos Nicolae. Preturile incep de la 2 lei pentru o nuia suflata cu polistiren sau vopsita auriu si ajung pana la 5 lei pentru un bat cu o papusa care il simbolizeaza pe Mos Nicolae. 

Pe strada Memorandumului  aproape de statia de autobuz doua adolescente te invita zambind sa cumperi o nuia. Aranjate in cutii de carton in functie de preturi, nuielele sunt departe de adevarata simbolistica a obiceiului cadourilor din noaptea de 5 decembrie. 

„Apoi noi nu stim ce simbolizeaza nuiaua lui Mos Nicolae. Noi numai le vindem. Da promitem ca daca ne spuneti povestea obiceiului de Mos Nicolae o sa o spunem si noi la altii. Oricum stim ca ne aduce cadouri, ce mai conteaza restu’…”, au afirmat fetele zambind. 

Putin mai departe tot pe Memorandumului o mamica alaturi de copilul ei stau in fata magazinului Rialda si incearca sa imbie trecatorii sa cumpere nuiele. Aceleasi modele, aceleasi preturi. Parca toti comerciantii s-au inteles intre ei si au stabilit un pret unic. 

„Stam si noi sa facem un ban, sa ii cumpar niste dulciuri la asta micu’ sa se bucure si el de Mos. Sta cu mine, ca nu am cu cine sa il las acasa. Povestea lui Mos Nicolae? Apoi stiu ca era ceva sfant care face cadouri mai mult nu stiu”, a declarat vanzatoarea.

In zona Regionalei CFR din Piata Avram Iancu o batranica se plimba printre trecatori cu un brat de nuiele. Vopsite in alb cu funde rosii, betele sunt la pret negociabil. Trei lei bucata, dar daca cumperi mai multe pretul e negociabil. Batrana, la cei  68 de ani a fost singura persoana dintre vanzatorii ambulanti care stie cat de cat povestea adevarata a Sfantului Nicolae.

„Io stiu ca o fost un sfant bun care si-o dat averea la saraci. Asta cu obiceiul, ca de Mos Nicolae sa primesti o bota inseamna ca nu ai fost cuminte. Ii pedepsea pe cei rai. La noi ii obiceiu sa pui o creanga de mar in apa in 6 decembrie. Ase faceam cand eram copil mi-o aratat mama si mi-o zis ca daca inmugureste de anul nou o sa fie un an bogat”, a declarat Marioara.

Concluzia trecerii in revista catorva vanzatori de suveniruri de mos Nicolae e ca acestia habar nu au cine a fost Sf. Nicolae si ce semnifica obiectele pe care ei le vand.

Legenda lui Nicolae, cel mai popular sfant din Transilvania spune ca acesta s-a nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei din Asia. Ramas orfan de ambii parinti Nicolae a intemeiat manastirea Sionului, iar averea mostenita a impartit-o celor saraci. Povestea cadourilor in dimineata zilei de 6 decembrie spune ca Nicolae a ajutat trei surori fara zestre sa se marite. Fetelor mai mari le-a lasat in timpul noptii cate o punga de galbeni la poarta, iar sora mai mica observand acest lucru a stat treaza noaptea fapt pentru care punga de galbeni care ii era destinata Nicolae a aruncat-o pe horn. Din horn galbenii au ajuns intr-o soseta pusa la uscat, iar de aici a aparut obiceiul ca de Mos Nicolae copii sa isi curete ghetele pentru ca urmeaza sa primeasca dulciuri. 

De unde obiceiul nuielelor in noaptea de Sfantul Nicolae? Se spune in popor ca, in noaptea de 5 decembrie incepe iarna si ca, Nicolae isi scutura barba si de aceea trebuie sa ninga. De Sf. Nicolae se fac vraji, pronosticuri meteorologice si farmece, iar batranii pun crengute de mar in apa pentru ca acestea sa infloreasca de anul nou. Inflorirea crengutelor de Anul Nou prognozeaza un rod imbelsugat al livezilor. O alta legenda cu privire la nuielele de Sf Nicolae dateaza din anul 1552  din timpul asediului orasului Metz de catre regele Carol al V-lea. La acea vreme breasla tabacarilor a inventat un personaj care cu un bici in mana ii pedepsea pe tineri alergandu-i pe strazile orasului. Ulterior acesta a fost asociat cu Sf. Nicolae.

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca au emis pana la aceasta ora doar opt autorizatii pentru vanzatorii stradali, autorizatii pe marginea carora urmeaza sa se discute amplasamentul. In conditiile in care numai in zona centrala a orasului am intalnit peste 20 de persoane care vindeau nuiele de Mos Nicolae Primaria va incepe sa faca o serie de controale in randul vanzatorilor ambulanti care impanzesc centrul orasului. Tot  ce au putut face a fost sa ne anunte ca se vor face controale printre cei care vand pe strada nuiele de Mos Nicolae aducand un plus de kitsch imaginii centrului orasului. 

„Controale se vor face la fel ca in fiecare an. Persoanele care vor fi gasite ca vand fara autorizatie emisa de Primaria Cluj-Napoca vor primi amenda”, a declarat Oana Buzatu reprezentant al biroului mass-media din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *