PORTRET

Povestea Cosminei Heffler-Anca, o tânără avocată din Baroul Cluj: „În munca asta trebuie să fii și psiholog și un fel de semi-judecător”

Cosmina Heffler-Anca e o tânără avocată din Baroul Cluj, o prezență de un optimism contagios, o persoană veselă, deschisă, plină de viață, ce inspiră încredere prin profesionalism și entuziasm. Deși radiază de tinerețe, avocata are de partea ei și experiența, pentru că pledează deja de un deceniu, și poate vorbi astfel în perfectă cunoștință de cauză despre specificul profesiei de avocat, despre relația cu clienții și instanțele de judecată clujene. 

O admitere extrem de dură la Drept, unde era o concurență acerbă

Cosmina s-a născut în Micești, o localitate ce aparține acum administrativ de municipiul Alba Iulia, o așezare ce păstra încă, pe vremea copilăriei sale, un aer sănătos, specific mediului de la țară:

„Când eu eram copil era așa, un aer semi-rural, oamenii se cunoșteau între ei, se salutau, erau niște legături umane mai puternice și poate o umanitate mai pronunțată decât cea din mediul urban.”

Umanitatea, bunul-simț și jovialitatea copilăriei s-au imprimat adânc în caracterul Cosminei, păstrându-se până în ziua de astăzi. După obișnuitul traseu școala generală – liceu (absolvit la Colegiul „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia), Cosmina s-a decis să urmeze Facultatea de Drept din Cluj, o hotărâre curajoasă, pentru că, pe vremea aceea, admiterea presupunea o pregătire temeinică și îndelungată, concurența fiind foarte mare:

„Perioada admiterii a produs o impresie puternică asupra mea, pentru că, în 1997, era o admitere extrem de dură. Erau mulți candidați pe un loc, Facultatea de Drept, în special la UBB, era foarte căutată și, pentru a te pregăti pentru acest examen, începeai cu doi ani înainte, luai ore, era o pregătire, pe nivel de istorie și de gramatică, deosebit de aprofundată.”

Fericirea reușitei la admitere a fost susținută pe parcurs și nu au existat niciodată regrete, pentru că Facultatea de Drept din Cluj i-a oferit Cosminei mediul universitar autentic pe care și-l dorea:

„Am avut profesori pe care îi respect și îi admir. Îl pot aminti pe Ion Deleanu, o figură remarcabilă, un om impunător, cu vaste cunoștințe – era profesor de Drept Constituțional și a fost unul dintre autorii Constituției. Mi-a fost profesor Gheorghiță Mateuț, un om care e o enciclopedie ambulantă și un foarte bun profesionist. De asemenea, conducătoarea lucrării mele de licență, Veronica Rebreanu, e o persoană cu un rafinament deosebit în relațiile cu oamenii, care îți dădea bucuria de a învăța în specialitatea ei, Teoria generală a dreptului.”

Decizia de a deveni avocat specializat pe Drept civil și comercial

După absolvirea facultății, Cosmina a urmat un masterat, tot în cadrul UBB, în „Dreptul comunitar al afacerilor”, și acesta a fost momentul în care a conștientizat drumul pe care dorea să-l urmeze din punct de vedere profesional. La masterat a întâlnit-o pe avocata Adina Udrescu, ce a inspirat-o să aleagă avocatura:

„Colega noastră, Adina Udrescu, a fost o persoană care mi-a deschis perspectiva cu privire la profesia asta, a ceea ce oferă ea. Adina era deja avocat și mi-a plăcut modul dezinvolt în care interacționa cu oamenii, felul în care își susținea ideile, toate acestea fiind diferite de ceea ce observasem la ceilalți participanți la masterat, care erau din medii diverse: absolvenți, juriști, unii chiar asistenți la Facultatea de Drept. 

Mi-a plăcut foarte mult modul ei de a-și susține ideile, era ceva deosebit, și ea mi-a propus să colaborăm, m-a rugat să vin la ea la cabinet, să văd despre ce e vorba în această profesie, în avocatură. Și, vreme de câteva luni, în anul 2002, am avut o colaborare voluntară în care eu am intrat așa, cu pași semi-timizi, în lumea avocaturii, a justiției, a instanțelor. Ea lucra foarte mult pe Dreptul comercial și civil, laturi ale dreptului pe care și eu le îndrăgeam și pe care le-am urmat apoi în specializarea mea în domeniul avocaturii.

Mi-a plăcut foarte mult faptul că dreptul civil și comercial soluționează probleme complicate care apar în relațiile dintre oameni, sau situații conflictuale, dar fără latura aceea sordidă a dreptului penal și, astfel, poți analiza unele aspecte sau probleme de drept fără a exista acea presiune, le poți analiza ca un profesionist și oarecum fără o implicare emoțională deosebită, concentrându-te doar asupra chestiunii litigioase deduse judecății.”

Din 2007 a devenit avocat definitiv în Baroul Cluj

În 2005, Cosmina Heffler-Anca a trecut cu bine examenul de admitere în avocatură, apoi a parcurs cei doi ani obligatorii de stagiatură și, în anul 2007 a devenit avocat definitiv în Baroul Cluj. Perioada de început, își amintește Cosmina, nu a fost una ușoară:

„Parcursul meu profesional a avut o perioadă de început grea, pe care cred că o au majoritatea avocaților din România, pentru că, fiind o profesie liberală, nu deții venituri lunare garantate, sigure, ci doar ceea ce tu reușești să obții pe baza unei activități profesionale pe care o desfășori în mod constant și serios. 

Clientela, cel puțin în ceea ce mă privește, nu a venit de pe stradă, ci pe baza recomandărilor clienților care au fost mulțumiți de rezultate și au trimis vestea cea bună și la cunoscuții lor, care au venit și au apelat la serviciile juridice ale cabinetului.

Până la urmă, eu cred că și Dumnezeu a avut un cuvânt de spus în realizarea mea, în mod cert; și cred că și părinții mei, care m-au susținut în mod constant.”

Avocatul – un intermediar între două lumi

Cosmina Heffler-Anca consideră că profesia de avocat e una versatilă, în care e important să ai o anumită mobilitate comportamentală și psihică și capacitatea de adaptare la situații noi, la provocări:

„Trebuie să ai capacitatea de a crea un echilibru între dorințele firești ale clienților de a câștiga cauzele și de a li se soluționa pozitiv problemele și presiunea, aș zice, destul de puternică, din sala de judecată, unde judecătorii au un volum destul de mare de dosare, care în realitate nu le permit să studieze aprofundat sau cu deschidere reală problemele care li se prezintă. Și atunci, munca avocatului este cea de a fi un intermediar între problema clientului, lumea lui și cadrul destul de strict și uneori superficial al instanțelor de judecată.”

Fiind un intermediar, avocatul, în opinia Cosminei, realizează echilibrul între aceste două lumi și susține situația de fapt și de drept, pe care o supune atenției judecătorului, în vederea obținerii unui rezultat pozitiv, fără implicațiile emoționale pe care le-ar putea aduce în fața instanței clientul:

„E important să îi prezinți judecătorului cu exactitate, în mod evident și profesionist, exact ceea ce vrei să vadă, în așa fel încât să i se formeze o concluzie care să fie favorabilă poziției clientului tău, începând de la formularea cererii de chemare în judecată și până la pledoaria finală.”

„În munca asta trebuie să fii și psiholog și un fel de semi-judecător”

Cosmina Heffler-Anca a căutat întotdeauna să dezvolte o relație de sinceritate în raport cu clienții săi, de respectare a ceea ce ei caută la un avocat – un sfat, un ajutor profesionist. A încercat mereu a îi degreva de toate acele situații conflictuale și presiuni pe care le-ar trăi în mod inevitabil dacă și-ar susține singuri interesele:

„În munca asta trebuie să fii și psiholog și un fel de semi-judecător, pentru că prin filtrul tău intră la început problemele clienților, pe care ei ți le aduc în atenție, și avocatul cred că este cel care la început decantează ceea ce este important, ce poate prezenta interes și are relevanță în susținerea poziției procesuale a clientului, separă toate acestea de elementele emoționale, personale, de conflict, care nu interesează instanța de judecată. După ce realizezi această semi-judecată prezinți strategia și ceea ce consideri că e bine, că e oportun a fi urmat în traseul dosarului.”

Cosmina consideră că e foarte importantă păstrarea relației de încredere care se creează între avocat și client, printr-un interes constant din partea avocatului, care nu se poate rezuma la a încasa onorariul și a lăsa ulterior lucrurile să decurgă, într-o formă sau alta. În ceea ce privește onorariul, Cosmina Heffler-Anca afirmă că „sunt avocați pentru toate buzunarele”:

„Piața în general reglează nivelul onorariilor. Avocații tineri, avocații începători caută să își stabilească onorarii mici pentru a-și forma o clientelă, pentru a atrage în acest fel, prin contrast cu avocații consacrați, clienții mai ezitanți sau care nu dispun de venituri suficiente pentru a plăti un avocat cu o vechime mai mare. 

Am trecut și eu prin experiența respectivă. Nu cred că prețurile mari reflectă neapărat calitatea muncii avocatului, dar, până la urmă, totuși pot fi un element de referință important pentru clienții care ezită.”

„Baroul Cluj l-am ales datorită mediului pe care îl oferă orașul”

Cosmina Heffler-Anca a ales Baroul Cluj datorită mediului pe care îl oferă orașul: un grad crescut de competitivitate, accesul mult mai facil la informații și posibilități sporite de dezvoltare profesională:

„Fiind al doilea oraș al României, cu conexiuni universitare puternice, Clujul rămâne un mediu pe care eu îl prefer. Are elemente de decență. De competitivitate, dar cu decență, ceea ce în Capitală am sesizat că nu se întâmplă.

Îmi place modul în care oamenii își trăiesc viața și caută în general să se deschidă spre nou, fără a-și pierde echilibrul. Mi se pare un oraș foarte echilibrat, lucru spre care eu tind în general în toate domeniile vieții: mi se pare cel mai important să poți atinge un echilibru prin profesie, prin relațiile personale, de prietenie, de cuplu.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *