Analiza

Populismele lui Boc în pandemie: Vinerea Verde, cu gratuitate pe transportul în comun, poate duce la Vinerea Neagră

Primarul Emil Boc a anunțat, în 12 martie, că susține transportul public gratuit pentru toți clujenii în fiecare zi de vineri, Clujul alăturându-se  campaniei „Vinerea Verde”, inițiată de Guvern prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Pe pagina sa electorală de Facebook, edilul a precizat că a propus implementarea la Cluj-Napoca, începând chiar din aprilie, a „câte o zi cu transport public gratuit în fiecare săptămână – vinerea”:

„Vom analiza împreună cu CTP Cluj-Napoca implicațiile financiare și parcurge procedurile legale pentru elaborarea unei Hotărâri de Consiliu Local în acest sens, de la elaborare proiect la consultare publică etc. (…)

Repet, susțin mersul pe jos și recomand clujenilor să aleagă cel puțin o zi pe săptămână această variantă sau transportul public sau alte modalități alternative la mașină.”

Reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor declarau în 12 martie că inițiativa „Vinerea Verde” este „menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile orașe”. În comunicatul Ministerului nu se precizează, nu se recomandă, nu se impune niciun fel de gratuitate pentru transportul în comun, campania fiind mai mult o invitație la mersul voluntar pe jos, cu autobuzul sau cu trotineta:

„Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor doreşte să instaureze în România Vinerea Verde, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante, poate chiar cu amprentă zero de carbon (mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun). Vinerea Verde este o invitaţie la un alt fel de comportament, o inițiativă care încearcă să schimbe mentalități”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Invitația ministrului Mediului a aprins la Cluj beculețele populismului. „Vinerea Verde” sună foarte bine, iar o gratuitate pe mijloacele de transport în comun pentru toată lumea, o zi pe săptămână, sună excelent, din punct de vedere electoral. Iar Emil Boc a plusat: îi va invita și pe primarii din zona metropolitană să urmeze exemplul Clujului, iar transportul gratuit vinerea să devină disponibil pentru întreaga zonă metropolitană.

O inițiativă aplaudabilă într-un an normal, nu și într-unul de pandemie, de transmitere comunitară puternică a noului coronavirus care se reînnoiește cu tulpini mai contagioase, mai agresive, mai periculoase.

În Vinerea Neagră, în care primarul Boc anunța Vinerea Verde, rata incidenței în Cluj-Napoca era de 4,33. Pe județul Cluj, rata era de 3,32. În ultimele 24 de ore fuseseră raportate 291 noi cazuri de infectare cu Covid-19 în județ.

Pe timp de pandemie, într-o perioadă în care infectările cresc, valul trei amenințând la orizont, să dai gratuitate vinerea pe transportul în comun este un gest de iresponsabilitate. În condițiile în care mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca sunt deja aglomerate la orele de vârf, când oamenii merg spre și de la muncă, să încurajezi prin gratuitate și mai multe persoane să folosească autobuzele și tramvaiele, care astfel vor deveni și mai aglomerate, este total nepotrivit, e dintr-un alt film decât cel pe care îl traversăm acum, filmul care rulează de un an fiind despre distanțare socială, măști, 2 metri între oameni, evitarea formării grupurilor  ș.a.m.d.

De altfel, anul trecut, Raed Arafat declara:

„Faptul că oamenii au ieșit cu mașinile personale este un lucru bun, pentru că nu aglomerează transportul public în comun, în același timp, normal că asta îngreunează circulația, dar de fiecare dată pentru fiecare chestie există un avantaj și un dezavantaj. Poate în această fază, cei care și-au folosit mașinile au limitat contactul cu alte persoane, au limitat posibilitatea de a fi infectați cu virusul, în cazul în care intrau în mijloacele de transport în comun aglomerate”, transmitea șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, citat de digi24.ro.

„Vinerea Verde” nu este o inițiativă menită să reducă aglomerația din trafic, traficul nemaifiind sufocant în Cluj de când elevii și studenții stau acasă, de când o parte dintre angajați muncesc de acasă, de când mulți stau acasă în șomaj. Nu! În plină pandemie, pe guvernanți și pe edilul liberal Boc i-a apucat grija față de mediu. Ce contează că măsurile lor menite a reduce poluarea pot crește riscurile de infectare cu coronavirus? Sună bine „Vinerea Verde”? Sună!

Mai rău însă va suna când, după Vinerea Verde, va veni și nota de plată în Vinerea Neagră.

Vinerea e cea mai proastă zi să dai gratuitate pe transportul în comun într-o pandemie. E ziua în care oamenii se pregătesc de weekend: merg la cumpărături, își vizitează prietenii, rudele. Dacă e gratis, hai să luăm autobuzul!

Cu siguranță, „îngrijorații” de mediu din Florești, de pildă, nu vor recurge la trotinete sau la mersul pe jos, dacă au drum în Gheorgheni, la mall. Nici cei din Iris, dacă trebuie să ajungă în mall-ul din Florești. Ș.a.m.d. Vor lua cu toții autobuzele și tramvaiele!

Vinerea Verde și gratuită pe CTP poate deveni un factor major de risc, poate duce la carantină, la Vinerea Roșie sau Neagră. Dar riscă politicienii de la putere să piardă un prilej de creștere electorală?

Posibila creștere a numărului de cazuri, după implementarea acestei inițiative? Daune colaterale!

Citiți și:

Situație dramatică în Cluj: secțiile ATI COVID au rămas fără locuri libere. Ce soluții are prefectul Tasnadi Szilard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *