Editorial

Plus, noul PDL. Cioloș se pregătește să facă take over la USR

Una dintre cele mai mari greșeli ale PNL-ului, în afară de faptul că, la acea vreme, ca și acum, nu se reformase, a fost să accepte acum ceva ani în interiorul său, prin absorbție, rămășițele metastazice ale PDL, la acea vreme aflat în moarte cerebrală.

Aidoma puilor de cuc plantați în alt cuib și care, odată eclozați, își aruncă colegii de cuib peste bord pentru a mânca mai mult şi a-și spori șansele de supravițuire, tot așa și PDL, odată injectat în corpul PNL, l-a căpușat, s-a revigorat și a ajuns să controleze multe din acțiunile PNL-ului de acum. Vreți un argument drept dovadă? În PNL Cluj, care este în întregime de sorginte penelistă, nu a mai rămas picior de vechi liberal prin organizație în afară de Adrian Oros, acum ministru al Agriculturii, dar și Oros își trăiește climaxul carierei politice. Iar Clujul nu va fi niciodată cu adevărat liberal. În inima lui băsistă, Emil Boc va rămâne forever un pedelist ca mentalitate, însă nimeni nu îi va putea comenta ceva câtă vreme rezultatele vor fi de partea lui.  

Similitudinea Plus-PDL nu este o exagerare. PLUS este un rateu al securiștilor externi ghidonat de Emmanuel Macron, USR este oarecum un succes al securiștilor autohtoni, un proiect aproape reușit a lui Florian Coldea. În ce sens? Încă de la înființare, după bâlbe politice și administrative, Dacian Cioloș a arătat că este un lider slab care nu coagulează. Un prost manager politic care nu capitalizează voturi. Ca dovadă, Plus nu a făcut până azi nicio brânză din punct de vedere electoral. Pe de altă parte, USR a reușit să treacă cu brio patru cicluri electorale și să capete tot mai multă aderență. Aleșii USR, indiferent de poziție, au căpătat gustul puterii și au început să învețe administrație și politică. Disperarea cu care Plus și-a dorit fuziunea cu USR este relevantă în acest sens, fiindcă Plus fără USR, dacă se poate imagina așa ceva, ar fi fost o organizație politică mai slabă ca ALDE.  

Prin fuziunea USR cu Plus s-a dat drumul la procesul de preluare ostilă a USR de către Dacian Cioloș.

Contextul este perfect, Dan Barna are mari probleme de legitimitate politică, atât în interiorul partidului, cât și pe scena politică.

În interior, are dușmani de calibru în persoana lui Nicușor Dan și a găștii sale. Victoria lui Nicușor Dan este extrem de importantă în scenariul acestei preluări. Am trecut de etapa în care Nicușor Dan putea fi luat la mișto că se scobește în nas. În următorii patru ani, va fi gestionarul Capitalei, primul bazin electoral al țării, locul unde se învârte cel mai mult cash din România. Nicușor Dan, liderul ucis de propriul său partid, vrea răzbunare, iar acum are toate atuurile să o obțină.

În interiorul partidului există o grămadă de susținători ai lui Nicușor Dan care presează foarte tare pentru plecarea lui Dan Barna. În prostia lor politică, lor li se pare că Dan Barna e mai periculos dacă rămâne președinte și mai inofensivă posibilitatea ca USR să fie acaparat de liderii de la PLUS. Fiindcă așa e USR, un partid aflat la adolescența politică, care gândește hormonal și nu își dă seama ce face la beție decât dimineață, când e prea târziu. La exterior Dan Barna are dușmani și mai importanți. Cel mai mare dușman din afara partidului este paradoxal chiar electoratul dur al lui USR.

Oameni care nu sunt implicați cu carnet în acest partid, dar care au susținut USR cu prezența fizică la proteste, cu inima, cu share-ul și cu like-ul și cu votul – un nou stil de a face politică -, sunt suparati acum cand văd că Dan Barna se comportă ca un baron, distrugând competiția acolo unde are interes să-și elimine adversarii interni, sau ignorând competiția, lăsând partidul în anumite zone pe mâna oamenilor de la Plus. Așa s-a întâmplat ieri la Cluj, unde o haită de nevolnici politici de la Plus Cluj a reușit, în urma votului intern, datorită numărului superior de delegați, să scoată afară din schemă două vedete ale parlamentarismului românesc: Mihai Goțiu și Emanuel Ungureanu, amândoi parlamentari USR Cluj, amandoi cu mandate foarte bune în parlament. Practic, niște neica nimeni din Plus Cluj vor intra în Parlament fără niciun merit politic și doar pe niște sforării și golănii interne specifice plusiștilor.  

Preluarea USR-ului de către Plus Cluj e doar o chestiune de timp. Conducerea USR Cluj compusă din iluștri necunoscuți Cătălin Sălăgean și George Trif va deconta in cel mai neaoș spirit politic rezultatele proaste de la locale care au fost chiar și sub așteptările celor mai pesimiști cârcotași politici. Nu e mai puțin adevărat că liderii USR Cluj au demonstrat și o lipsă de ouă tipică politicianului român, refuzând să își dea demisia pentru rezultatele proaste, ba chiar făcându-se că plouă pe acest subiect.  

Dezamăgirea electoratului userist la nivel național este foarte mare. Fanii duri ai USR remarcă impotența lui Dan Barna, cât și perversele lui Dacian Cioloș, care stă la așteptare. Din punctul de vedere al votanților duri ai USR, este inacceptabil faptul că elitele USR au eșuat în a confirma politic în ultimii cinci ani, deși au avut ocazia. Nu votanții USR, ci șmecherii din conducerile USR au ratat cu brio toate obiectivele interne asumate inițial. Au promovat în funcții oameni pe criterii obiective, nu pe meritocrație. Au eliminat din funcții sau au executat politic orice membru de partid care a avut poziții critice sau care a condamnat încălcarea unor prevederi din statut. Au fost slabi în a face opoziție PSD. Au fost indecisi în ceea ce privește asumarea unei guvernări. Iar acum sunt pe cale să-și livreze moca bruma de câștig, structurile din filiale și puținele mandate de primari câștigate cu sânge papagalilor de la Plus care, spre deosebire de ei, useriștii, sunt mai perverși, mai tăcuți și mai hoitari, mai puțin naivi și chiar mai agresivi. Spre deosebire de USR, care a respectat în proporție mare criteriile de integritate impuse la acceptarea de noi membri, la Plus acestea au fost lăsate sub preș astfel că în Plus au putut intra traseiști, securiști sau copii de securiști, diverși veleitari dornici de sinecuri. Partidul mai mare are membri mai puţini în căsnicia cu PLUS, partidul mai mic, dar cu membri mai mulţi.

Așa cum a făcut PDL cu PNL, așa va face Plus cu USR. Va veni când e masa gata și când trebuie să sosească oaspeții externi, licuricii mari ai Europei și ai Americii, ca să constate, în 2024, cât de frumos s-a reformat clasa politică românească, cât de spălățel e Dacian Cioloș și ce frumos e să ai parteneri cu pedigree european chiar dacă puțin securistic precum acesta.

USR nu a înțeles și nici acum nu înțelege că un partid nu își poate dărâma liderii dintr-un moft. Că un partid nu își poate distruge un președinte proaspăt ales. Că un partid matur nu poate să evolueze fără negocieri și compromis. Că un partid rațional nu își poate permite să rezolve probleme prin armaghedoane date presei. USR seamănă cu un băiat de milionar tocilar căsătorit cu un femeie superbă care și-o trage cu grădinarul.

Naivitatea USR a fost întotdeauna principalul obstacol pentru care acest partid nu a reușit să rupă în mod decisiv gura târgului României. E mişto să vorbeşti despre principii în politică, mai ales la început de drum sau când eşti în campanie, dar după ce intri în cloaca politică, vine realitatea crudă: politica se face în echipă, pragmatic şi în timp. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *