Sanatate

Planuri in prag de pensionare

Va mai amintiti cand pensionarea insemna un ceas de aur, un baston si semnele varstei pe mainile dvs.? Acum poate insemna de multe ori munca de voluntariat in adaposturile de necesitate, excursii in locuri exotice pe care nu ati avut ocazia sa le vedeti si vizite la copii si nepoti.

 

Milioane de oameni din lumea intreaga au varsta sau sunt in prag de pensionare – o etapa noua a vietii care va poate rasplati si satisface la fel de mult ca si etapele anterioare. Stilurile de viata sanatoase si stadiul avansat al gerontologiei se reflecta in cresterea numarului anilor de viata mai sanatoasa, de care se pot bucura pensionarii.

 

Pensionarea in etape

Ideea de pensionare va nelinistete? Depinde in buna parte de dvs. In fata acestor noi situatii deseori suntem nepregatiti si lipsiti de experienta. Pensionarea nu este ceva ce se intampla peste noapte. Ea trebuie vazuta ca un proces ce se desfasoara in etape. Cu fiecare etapa parcursa, puteti lua masuri pentru implinirea propriei satisfactii.

 

1.    Inainte de pensionare

Aceasta etapa acopera intervalul de varste intre 40-60 de ani – timp in care ati acumulat incredere in propriile forte si stiti deja cum va puteti pregati pentru o viata lunga. Cei ce se gandesc si se pregatesc pentru pensionare se adapteaza si mai bine. Adaptarea este de obicei determinata de trei factori:

 

a)    Securitatea financiara: economisiti si investiti cu intelepciune acum, chiar daca incuba disciplina si risc. Audierea de cursuri pentru pregatirea in vederea pensionarii va poate ajuta sa va estimati venitul pe perioada retragerii din activitate si daca va fi suficient pentru stilul de viata pe care vi-l proiectati. Incepeti sa calculati din vreme si veti avea timp sa mai faceti schimbari, in cazul in care cifrele nu va multumesc.

 

b)    Sanatate: controlul greutatii corporale prin exersare fizica regulata si dieta sanatoasa, plus ingrijirile medicale profilactice, va vor aduce mai tarziu beneficiile unei sanatati si vitalitati satisfacatoare.

 

c)    Atitudine pozitiva: optimismul in legatura cu viitorul este un tonic pentru o retragere din activitatea plina de satisfactii.

 

Pentru construirea unei atitudini pozitive:

–    Proiectati-va viata dupa retragerea din activitate: Cum va veti ocupa timpul ocupat altadata numai de problemele slujbei? Preocuparile si activitatile de interes personal pot sa nu fie suficiente. Ganditi-va la pensionare ca la o oportunitate pentru continuarea instruirii si acumularii.

 

–    Analizati-va cu atentie: daca propria identitate, respectul de sine si relatiile sociale sunt legate de cariera dvs. sau a sotului, adaptarea ar putea fi problematica. Incercati sa gasiti alte modalitati pentru a atinge sentimentul de realizare completa, pozitie sociala si statutul dorit.

 

–    Nu va neglijati starea emotionala: admiteti-va sentimentele de suferinta, suparare sau tristete in legatura cu inaintarea in varsta si renuntarea la slujba. Daca aceste stari emotionale persista, apelati la consiliere.

 

2.    Momentul deciziei

Va veti retrage din activitate mai devreme? Cum veti dori sa traiti? Cu cat aveti mai mult control asupra acestor decizii, cu atat mai bine va veti adapta la perioada de incetare a activitatii. Pentru exersarea puterii de control:

 

–    Faceti mici “repetitii” in vederea pensionarii: planificati ce v-ar placea sa faceti cu timpul liber si chiar aplicati astfel de proiecte in concedii si la sfarsiturile de saptamana. Reduceti-va progresiv orele de munca sau responsabilitatile. Daca sotul / sotia a decedat, interesati-va de activitatile accesibile celor singuri chiar din perioada cand lucrati.

 

–    Reevaluati rolurile fiecaruia in cadrul casniciei. Daca sunteti casnica, faptul ca sotul se va afla tot timpul prin preajma va va ajuta sau va va stanjeni in rutina zilnica? Incepeti de pe acum sa va impartiti indatoririrle domestice. Daca ati avut o cariera, cum va puteti simti mai in largul dvs. standa acasa de la 9 la 17? Cum se va schimba viata dvs. zilnica daca va pensionati, iar sotia nu?

 

3.    Pensionarea

Cateodata, anumite circumstante va impun pensionarea. Cand sunteti obligat sa va retrageti din activitatea datorita concedierii sau bolii, sau cand de fapt nu va permiteti sa va retrageti aceasta poate deveni o povara.

 

Chiar si cea mai bine planificata pensionare se poate dovedi o incercare grea. Dezorientarea, melancolia, nelinistea, anxietatea, usoara depresie sau preocupare in legatura cu timpul trecut sunt reactii normale pentru marea majoritate in timpul primelor 6 luni. Daca aveti astfel de sentimente, fiti convins ca se vor atenua si ca va veti reface vitalitatea pana la sfarsitul primului an. Daca nu, sau daca aceste reactii par sa fie prea intense, discutati cu medicul curant.

 

Mai mult de 90 % dintre pensionati la cerere sunt totusi multumiti. Iata ce recomanda specialistii pentru o retragere din activitate demna si fara evenimente neplacute:

–    Mentineti-va activ: stabilirea de obiective si respectarea unui program mentin continuitatea si stilul sanatos de viata.
–    Puneti accent pe jocurile distractive (Scrabble, rebus, integrame) care va stimuleaza intelectual si va mentine perspicacitatea. Capacitatea mintala nu se degradeaza inevitabil o data cu varsta. “O utilizati sau o pierdeti” se aplica atat capacitatii mintale, cat si celei fizice.

 

–    Calatoriti: nu neaparat foarte departe sau in conditii foarte costisitoare. Sunt firme profesioniste specializate pentru turisti varstnici.
–    Intoarceti-va la scoala: completati-va studiile, incepeti altele sau audiati curusuri numai din placere.
–    Faceti munca de voluntariat: nu numai ca veti avea sentimentul de autoimplinire dar veti acoperi si o mare lipsa in unele vremuri de buget restrans. Cateva dintre locurile unde experienta si ajutorul dvs. ar fi binevenite sunt: muzeele, scolile, spitalele, bibliotecile, organizatiile sociale.

 

Planificati si lucrati dupa ce v-ati retras din activitate. S-ar putea sa fie de fapt cel mai bun loc de munca pe care l-ati avut vreodata. Si pentru ca acum sunteti propriul sef…

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *