In vizor

Piosul trubadur Bobină, angajat la Primărie, îi cere bani lui Boc să își publice o carte cu tentă creștină

Dumitru Bobină, poet, șef de serviciu în Primărie și lider de sindicat, își face veacul în administrația publică locală încă de pe vremea lui Funar. A reușit să se muleze perfect pe stilul fiecărui primar, drept dovadă că este, bine mersi, șef de serviciu de atâția ani. Doar sindicaliștii l-au hulit la un moment dat și nu au apreciat faptul că poetul Bobină a adus un cald omagiu administrației publice locale căreia i-a dedicat un dicționar al funcționarilor publici.

În fiecare an, Primăria Cluj-Napoca pune la bătaie sume importante pentru asociații și fundații nonprofit. Proiectele pentru care ONG-urile solicită finanțare din bugetul local ar trebui să fie de interes local sau național și să aibă un anumit impact în comunitate.
Deja ne-am obișnuit ca pe lista solicitanților să fie an de an aceiași prieteni ai Primăriei, cărora li se aprobă de obicei cererile. Sumele solicitate sunt foarte mari, de ordinul sutelor și zecilor de mii de lei. Cel puțin, conducerea Primăriei are decența să nu aprobe sumele cerute de unele ONG-uri ale căror proiecte sunt discutabile când vine vorba despre interesul local și național și impactul în comunitate. Sunt aprobate sume mai mici decât cele solicitate de eternii abonați la banul public, dar și așa sunt discutabile multe dintre proiectele pentru care se toacă bani din bugetul local.

O carte despre cel care a purtat crucea lui Iisus?

Anul acesta, pe lista solicitanților, pe lângă asociațiile și fundațiile obișnuite, s-a strecurat și o persoană fizică, un „oarecare” domn Dumitru Bobină. Acest domn este nimeni altul decât poetul Dumitru Cerna, angajat în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, șeful Serviciului Relații cu Consiliul și Administrație Locală. Poetul Bobină vrea ca șeful cel mare, Emil Boc să îi aprobe alocarea din bugetul local (adică din banii clujenilor) 25.200 lei ca să scoată o carte – „Din însemnările lui Simion Cireneul. Publicistică (1975 – 2016)”.

Simon Cirineul este cel care l-a ajutat pe Iisus să își ducă crucea pe Golgota. Nu știm dacă Simon Cirineul este același cu Simion Cireneul din cartea lui Dumitru Bobină pentru că poetul șef de serviciu și sindicalist este de negăsit. Numărul de telefon al poetului Dumitru Cerna sună permanent ocupat.

Nu îi ajunge salariul să își scoată o carte?

Potrivit declarației de avere pe anul trecut, poetul Bobină câștigă din salariul de șef de serviciu 45.840 lei anual (adică aproape 4.000 lei/lună), iar soția lui, Maria S. Bobină (coordonatorul Centrului de Zi pentru Vârstnici nr. 2 – aflat în subordinea Primăriei), 18.840 lei anual. Soția sa mai are și o pensie anuală de 21.000 lei.

Pe lângă venitul din Primărie, trubadurul Cerna mai deține și un depozit bancar de 60.000 lei. Domnul Bobină nu este chiar sărac lipit pământului să nu își permită publicarea unei cărți, dar i se pare probabil că i se cuvine să primească bani publici dacă tot a slujit de atâția amar de ani aparatul administrativ. Sau consideră că dacă a publicat un dicționar al  funcționarilor publici („Clujul administrativ 1992 – 2012. Dicționar de persoane”), merită o mică felie din banul public?

Reprezentanții Biroului Mass-Media au precizat că este legal ca un angajat al Primăriei să solicite bani pentru diverse proiecte atâta timp cât se încadrează în prevederile regulamentului privind acordarea de finanțare nerambursabilă pentru entitățile nonprofit de interes local. Legal o fi, dar cât este de moral?

Imagini ale imaginației lui creatoare

În 2012, poetul Dumitru Bobină a fost întrebat care este visul lui pentru Cluj. În răspunsul său, Dumitru Bobină și-a dezvăluit latura poetică și creatoare. El își dorea un Cluj al iubirii și al poeziei, iar cartierele cenușii să fie înveselite cu imagini ale imaginației creatoare ale arhitecților.

„Visul meu pentru Cluj-Napoca este acela de a deveni o capitală a poeziei. Prin aceasta nu definesc o utopie, capitala poeziei ar însemna instaurarea, în limitele lui, a unui climat al iubirii, civilizației și confortului și comuniunii. Ar mai însemna alungarea arhitecților, a inginerilor constructori, a marilor vizionari urbaniști din centru spre marginile lui, în cartiere. Prezența lor acolo ar înnobila cartierele cenușii cu imagini ale imaginației lor creatoare, imagini care să compună statura identitară a întregului”, spunea Bobină.

Hulit de sindicaliști

În urmă cu doi ani, Ziar de Cluj a dezvăluit faptul că Dumitru Bobină și Valer Suciu, cei doi lideri ai Federației Naționale a Sindicatelor din Administrația Publică și ai sindicatului Civitas din Primăria Cluj-Napoca, au condus cu o mână de fier sindicatele și au pus pe primul plan propriul interes (după cum declarau o parte din sutele de sindicaliști care au părăsit Civitas și s-au alăturat altui sindicat). „Suciu și Bobină au tratat întotdeauna lupta sindicală în funcție de propriile interese și nu au ținut cont decât arareori de interesele noastre. Dacă vă uitați pe ultimul statut al „Civitas”, aprobat la începutul anului 2011, în conducerea sindicatului au ajuns doar „ai lor”, o mână de oameni, în fapt „camarila” protejaților celor doi”, declara un sindicalist, în urmă cu doi ani, pentru Ziar de Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *