Din oras

Piata Unirii, inca un proiect nefinalizat la Cluj

In urma cu patru ani, municipalitatea anunta cu surle si trambite demararea proiectului de modernizare a Pietei Unirii, conform proiectului realizat de Planwerk. Doar ca executia difera de proiectul anuntat de edili: inchiderea laturilor de est si vest si asigurarea continuitatii pietonalei de pe Bulevardul Eroilor nu s-a mai realizat.

In 2009, reprezentantii Primariei declarau in presa ca pe latura dinspre Muzeul de Arta vor fi terase si o scena urbana, iar ca studiile de trafic arata ca inchiderea celor doua strazi nu va afecta traficul.

Sursa foto: cetateanulclujean.ro

Dupa aproximativ un an, planurile s-au schimbat, iar mai marii orasului spuneau ca se amana pietonalizarea pana dupa finalizarea autostrazii si a centurilor de ocolire, care vor scapa orasul de traficul greu. Cu toate acestea nu s-a intamplat nimic, iar Piata este inconjurata de masini, departe de a fi spatiul promis in proiectul Planwerk.

“Practic, toata Piata este in mijlocul unei mari parcari. In plus, nu are continuitatea pe care trebuia sa o aiba cu Bulevardul Eroilor. Latura vestica este garajul acelorasi personaje care fac comert din portbagajul masinii. E pacat, pentru ca Piata, atat cat s-a facut din ea, se dovedeste a fi foarte buna. Toate evenimentele facute aici sunt foarte reusite si multe dintre ele precum TIFF sau Zilele Clujului au presupus inchiderea traficului auto pe cele doua laturi si a fost in regula”, este de parere Virgil Pop, secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

Foto: Dan Bodea

Pe de alta parte, Primaria Cluj-Napoca inca este in cautare de solutii si sustine ca inchiderea laturilor de est si de vest a Pietei Unirii nu era parte in proiectul de 7 milioane de lei.

“Proiectul de reabilitare a Pietei Unirii este un proiect amplu care se desfasoara in mai multe etape. Intr-o prima etapa s-a realizat modernizarea Bulevardului Eroilor, iar in a doua etapa s-a executat amenajarea zonei de contact la situl arheologic – acoperire cu sticla a sitului, amenajare cu piatra cubica a Pietei Unirii si realizarea fantanii arteziene din zona. Urmeaza, intr-o alta etapa, inchiderea laturilor de est (latura ce cuprinde Hotel Melody) si cea de vest (latura ce cuprinde Diesel). In prezent se cauta solutii alternative pentru devierea traficului, astfel incat inchiderea celor doua laturi sa nu afecteze circulatia rutiera din aceasta zona intens circulata. Valoarea totala a investitiei Modernizare si Amenajare Pietonal Piata Unirii, asa cum au fost aprobati indicii tehnico-economici prin HCL 621/2006, a fost de 22.387.539 Lei inclusiv TVA. Lucrarile de modernizare executate au fost in valoare de  7.007.713,65 Lei cu TVA suma in care nu a fost prevazuta pietonalizare laturilor la care faceti referire. Atribuirea lucrarilor de executie a proiectului de pietonalizare se va face pe baza unei licitatii iar,  in acest moment, nu avem o estimare actualizata a costurilor”, au precizat reprezentantii Primariei.

Piata Unirii reamenajata a fost inaugurata in 4 noiembrie 2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *