Din oras

Piața Mihai Viteazu a ajuns cea mai urâtă și murdară piață istorică a Clujului

O pată neagră uriașă pe fața orașului ,,spoită” frumos în zona centrală cu construcții moderne este cu siguranță piața Mihai Viteazu cu aspectul ei comunist și degradat. Scuza Primăriei pentru pasul bătut pe loc este un conflict juridic. Dar până se vor apuca aleșii de treabă, le punem ochelari de cal turiștilor care vin la TIFF sau la alte evenimente și trec prin piață ca să nu ne facă reclamă proastă?

Dacă statuia lui Mihai Viteazu din piața cu același nume ar prinde viață și-ar căuta altă „casă”, în stare mai bună decât teritoriul deplorabil din centrul Clujului pe care îl împarte cu porumbeii. ,,Atâția ani am stat împotriva turcilor cu oamenii mei…” a rostit cândva Mihai Viteazu. Cuvintele sunt inscripționate pe monumentul flăcării eterne din piață. Dacă Mihai Viteazu a rezistat împotriva turcilor, statuia lui nu a putut rezista trecerii timpului și birocrației și s-a ales cu soclul crăpat și deteriorat, stropit cu vopsea pe ici-colo și măzgălit de amatorii de graffiti. Din păcate, statuia domnitorului este amplasată într-o piață neglijată de autorități.

Cea mai urâtă piață istorică a Clujului

Dintre cele patru piețe istorice importante ale orașului de cinci stele, Piața Mihai Viteazu este probabil ultimul loc în care ai duce un turist. Ce lucruri interesante i-ai putea arăta? Își va delecta ochii cu bucăți de tencuială desprinse din soclul statuii ecvestre, pavaje crăpate, bucăți de cărămidă căzute din ziduri în iarbă sau grilaje rupte? Eventual, îl poți duce la un film în partea din spate a pieței la Cinema Florin Piersic, fosta Cinema Republica, renovată și modernizată din 2011; dar ca să o spunem pe aia dreaptă, clădirea nu a pierdut mult în exterior din aspectul tern și cenușiu pe care îl avea în comunism.
Dar poate turistul ar vrea să vadă una din cele 14 fântâni arteziene din oraș în care Primăria investește bani anual, prin firma SC Servinstal Import Export SRL, pentru întreținerea ei. Dar în fapt, denumirea de fântână e prea mult pentru bazinul albastru lăsat să se deterioreze, din Piața Mihai Viteazu. Fântâna funcționează vara, dar în restul anotimpurilor, bazinul e plin cu frunze și gunoaie pentru că nu prea are parte de curățenie.

Porumbeii, singura pată de culoare din piață

Tot perimetrul pieței e marcat de resturi și gunoaie aruncate unde au nimerit oamenii fără cei șapte ani de-acasă. Dacă problema curățeniei Primăria o poate rezolva rapid cu sprijinul cetățenilor, problema renovării e una încurcată de peste zece ani. La capitolul reparații, statuia lui Mihai Viteazu ar trebui trecută prima, împreună cu blazoanele din jurul soclului, care au la rândul lor bucăți desprinse din tencuială. Pe un blazon cineva a uitat un șervețel; oamenii mai lasă mizerii pe blazoane ca pe un cuier, dacă le e greu să meargă la unul din coșurile de gunoi montate de Primăria Cluj-Napoca în gardul viu. Măcar avem suficiente coșuri de gunoi în piață și mai avem bănci înguste, fără spătar. Oare nu au pus edilii bănci mai comode ca să nu zăbovim mult în piață și să observăm și alte nereguli? De exemplu, o parte din scările de ciment care duc la statuie. E rușinos cum arată și de evitat să le folosești iarna pentru că sunt alunecoase, fie pe ploaie, fie pe ninsoare. Panorama gri și monotonă a pieței istorice Mihai Viteazu, e înviorată doar de prezența numeroasă porumbeilor care îi bucură atât pe cei mici, cât și pe adulții care îi hrănesc și le fac poze. Dar pentru această bucurie din piață, Primăria nu își poate lua credit.

De ce nu s-a modernizat Piața Mihai Viteazu de 10 ani

E firesc să existe o explicație pentru starea actuală a pieței. Și pentru faptul că autoritățile nu au intervenit în piață de când au inaugurat -în 2005- Monumentul Flăcării Eterne. La un post de radio local, Emil Boc a vorbit recent despre parkingul pe care îl au în plan și de care depinde și modernizarea întregii piețe. Primarul a explicat de ce e blocat proiectul parkingului.

„În Piaţa Mihai Viteazu suntem blocaţi de conflictul juridic. Suntem pe rol cu procesul, dar între timp am lansat o invitaţie companiei portugheze să vină la negocieri cu primăria. Cogedir a câştigat licitaţia pentru realizarea parkingului subteran de 350 de locuri, dar când s-a predat amplasamentul Compania de Apă a arătat că există o magistrală de apă care nu poate fi mutată, chiar în zona concesionată. S-a considerat iniţial că aceasta nu ar afecta proiectul, dar în teren s-a constatat că era poziţionată altfel, nu pe partea stângă, ci chiar în mijlocul pieţei. Aşa s-a blocat proiectul, iar parkingul nu s-a mai putut realiza, pentru că s-a redus semnificativ suprafaţa. Se puteau face numai 50 de locuri şi nu merita, pentru că firma avea de plătit o redevenţă foarte mare.

Le-am oferit altă suprafaţă, am negociat cu biserica greco-catolică, pentru că aceasta avea o suprafaţă în faţa statuii lui Mihai Viteazu, şi le-am oferit portughezilor o suprafaţă pe lungimea străzii, spre hala agroalimentară. Ei au spus atunci că trebuie schimbat proiectul şi că acesta este scump, în jur de 500.000 de euro. Noi nu puteam să-l plătim din bani publici, la prima vedere, dar am căutat soluţii să împărţim costurile. A urmat o expertiză tehnică, să vedem dacă rezistă clădirile din dreapta la şocurile pe care le-am avea în condiţiile modificării proiectului, pentru că trebuia să coborâm două etaje în subteran. Studiul a arătat că se poate, dar cu cheltuieli foarte mari.

Apoi Cogedir a pierdut finanţarea pentru proiect în Portugalia, pentru că trebuia să vină cu finanţare, şi a căutat susţinere în România; noi i-am pus în legătură cu băncile şi au intrat în negocieri. Între timp, s-a pornit procesul în instanţă, pentru rezilierea contractului. Acum suntem din nou în faza de discutare a proiectului. În februarie i-am invitat să vedem care este poziţia lor. Avem toată deschiderea pentru mutarea amplasamentului, renegocierea contractului, pentru a-i sprijini în găsirea finanţării, inclusiv printr-o eventuală intrare a Primăriei în parteneriat. Nu putem porni un proiect major în Piaţa Mihai Viteazu, să realizăm ceva deasupra, până nu terminăm parcarea. Inclusiv statuia ar putea fi protejată sau mutată pe timpul lucrării. Dar apoi piaţa va fi obiectul unui concurs de idei” a declarat Boc la un post de radio local.

În concluzie, piața Mihai Viteazu e oarecum la mâna portughezilor care trebuie să finanțeze proiectul, Primăria e blocată juridic și clujenii se vor consola în continuare cu imaginea frumoasă a porumbeilor care locuiesc în piață, și nu a pieței în sine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *