Reportaj

Piața Mărăști, un monstru care în caz de incendiu riscă să se transforme într-un nou Colectiv

Piața Mărăști este un labirint deosebit de alambicat, format din mai multe corpuri de clădire, care, în caz de incendiu, riscă să se transforme într-un nou Colectiv. De-a lungul timpului, la corpul vechi de clădire au fost adăugate noi construcții, piața s-a dezvoltat în vremurile în care exista cerere, iar în prezent este într-un semi-colaps: spațiile comerciale sunt ocupate aproape în totalitate doar la parter, la etajul I multe sunt deja pustii, iar la nivelurile superioare stăpânește paragina.

Comercianții se plâng de faptul că multe ieșiri au fost transformate, prin ridicarea de pereți de rigips, în magazine, că nu există aer suficient în acest complex comercial, că oamenii care lucrează aici văd lumina zilei doar dimineața, când vin la serviciu, geamurile, în zone vaste, fiind inexistente.

De asemenea, vânzătorii mai reclamă faptul că pentru clienți există doar o singură toaletă funcțională, una singură la mulțimea de oameni care se perindă zilnic prin această piață! Curățenie se face doar o dată pe zi, dimineața, când într-adevăr este curat, dar, fiindcă coșurile de gunoi există doar pe ici, pe colo, mizeria domnește peste piață în restul zilei.


La parter magazinele sunt înțesate de mărfuri, vânzătorilor le-a fost interzis să își mai scoată produsele pe holuri, așa că piața arată acum, în mare parte, totuși civilizat.

Și în piața agroalimentară, față de mizerabila piață Mihai Viteazul, este ordine și curățenie, datorită oamenilor gospodari care își așază minuțios legumele și fructele pe tarabe, simetric și chiar cu simț estetic, astfel încât e o plăcere să îți faci cumpărăturile aici. 


Problema majoră a acestei piețe rămâne accesul, care se face prin câteva (insuficiente) uși strâmte, pe scări rulante care la un moment dat sunt blocate și se opresc în tavanul nou creat, pe scări în spirală nerecomandate persoanelor claustrofobice.


Reprezentanții Serviciului de Prevenire din cadrul ISU Cluj ne-au informat că ei au mai făcut controale tematice în piețe, că au fost anul acesta și în Piața Mărăști:

„Dacă cineva crede că se încalcă normele undeva poate să facă o petiție în scris la noi și mergem și verificăm la fața locului și comunicăm în scris măsurile, dacă e cazul. În Piața Mărăști, probabil or mai fi fost [căi de acces blocate – n.r.], la cât e de mare clădirea, dar blocat înseamnă… depinde, sau erau îngustate, sau… dar s-a rezolvat problema pe timpul controlului, ce se poate rezolva. Noi am fost de câteva luni acolo, dar nu s-au constatat probleme deosebite la data controlului. Dar, cine observă, constată sau crede că e o încălcare a normelor, poate să facă o petiție în scris la noi, poate fi trimisă prin poștă, pe mail, poate fi depusă personal și noi mergem și verificăm. Pe spațiile comune trebuie afișate și planurile, schițele de evacuare.”

Aceste schițe de evacuare care, în cazul clădirilor mai puțin alambicate și cu un acces facil, sunt o simplă formalitate, în cazul Pieței Mărăști ar trebui să fie afișate în locuri cât mai vizibile pentru că din clădirea pieței este greu să găsești o ieșire chiar și în mod normal, fără a fi vreun incendiu, datorită construcțiilor încropite fără nicio noimă, legate haotic, doar spații pe care să se încaseze chiria să fie, siguranța cumpărătorilor fiind lăsată pe ultimul plan!

Filmatul și fotografiatul în interiorul clădirii Pieței Mărăști este strict interzis, orice tentativă fiind imediat sesizată și împiedicată pentru ca, probabil, neregulile din această piață să nu fie sesizate public, ce e în Piața Mărăști să rămână în Piața Mărăști, cu tot cu ieșirile dezafectate, cu scările rulante blocate, cu etaje aflate într-un etern șantier, cu toate lucrurile care nu sunt în ordine și care, dat fiind traficul zilnic intens de persoane din această piață, au potențialul, în caz de incendiu, să transforme Piața Mărăști într-un nou Colectiv.

Să sperăm că pronia cerească, pentru că se pare că este singura care ne are în pază în Cluj-Napoca, ne va feri de un potențial dezastru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *