In vizor

Petiția online care cere modificarea ritualului Botezului a strâns într-o zi peste 32 500 de semnături. ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului: „Eu nu cred că trebuie schimbată rânduiala Botezului, dar grijă, grijă mare de copilași!”

Cazul tragic al bebelușului de la Suceava, născut prematur, care a decedat după ce s-a înecat în timpul botezului (realizat prin întreita cufundare completă în apă, după rânduielile Bisericii), a trezit ample reacții în societate. 

O petiție online, care cere modificarea ritualului botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță, adresată Bisericii Ortodoxe Române, a strâns într-o singură zi peste 32 500 de semnături. 

Ziar de Cluj l-a contactat pe Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, pentru a afla opinia înaltului ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, dacă ar trebui modificat sau nu ritualul botezului, în contextul petiției inițiate recent și a întâmplării tragice de la Suceava:

„Nu am văzut (petiția – n.r.). Nu, acuma nu așa se va modifica ritualul botezului, ci trebuie o discuție serioasă. În sensul că Botezul este prima taină pe care o primim noi, creștinii, când suntem copilași mici și, vedeți, sunt locuri în țara aceasta, chiar în Moldova, unde a fost și necazul, care socotesc botezul invalid, dacă nu e făcut prin afundare. Și, atunci, de aceea trebuie tare bine gândit. Nu că nu e valabil și botezul prin turnare, e valabil și acela, dar, în mod tradițional, după rânduiala rămasă din străvechime, e botezul acesta prin afundare. Numai că preotul trebuie să aibă o bună experiență, o gingășie aparte, când e vorba de copii. 

Dar nu eu voi hotărî, acuma, la telefon, cu dumneavoastră. Eu nu cred că ar trebui modificat, nu putem noi modifica rânduiala, că doar nu e o rânduială pentru România, că e o rânduială pentru toată ortodoxia din lumea aceasta. Ci, trebuie gândit foarte bine. Sigur că să fie foarte atenți preoții, să fie foarte atenți cu copilașii. 

Așa s-a transmis de la începutul creștinismului, întreita afundare în apă, preînchipuie moartea și învierea cu Hristos. 

Nu știu dacă în asta stă o hotărâre (în petiția cu peste 32 000 de semnatari – n.r.), nu e vorba numai de câteva mii de oameni, ci e vorba de milioane de oameni ai căror copii au fost botezați așa, prin afundare. 

Eu nu cred că trebuie schimbată rânduiala Botezului, dar grijă, grijă mare de copilași! Și mai e ceva. Încă o dată zic. Botezul e valabil și prin turnare, când e vorba de copii bolnavi, ar trebui prevenit preotul: uitați, copilașul acesta e bolnav, aveți grijă cum îl botezați! Sau, (poate fi botezat – n.r.) mai încolo.”

Vă redăm mai jos textul petiției, inițiate cu o zi în urmă, pe platforma campaniamea.declic.ro:

„Către: Biserica Ortodoxă Română

Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță!

Având în vedere situațiile tragice în urma cărora au murit prunci după cufundarea în apa din cristelniță, BISERICA trebuie să reglementeze urgent această practică!

NU cerem anularea practicii Botezului ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste riscuri inutile și chiar absurde!

Cum se poate face?

Prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniță și nu cu smuceli și chiar brutalitate (cazuri ce-i drept izolate dar au existat!), așa cum se poate observa din dovezile filmate de-a lungul timpului…

Precizări foarte clare:

1. Această petiție – moderată și constructivă, este adresată BISERICII ORTODOXE ROMÂNE și NU este îndreptată împotriva unor persoane, nu este împotriva Bisericii ci este tocmai pentru rezolvarea definitivă a unei situații foarte controversate în urma căreia s-au întâmplat multe accidente în urma cărora au murit bebelușii…

2. Unii poate vor argumenta că mulți preoți deja o fac în acest mod (doar stropirea simbolică) – cinste lor! – dar petiția are scopul de a impune această practică pentru totdeauna și în toate bisericile din România și Diaspora!

3. Este Timpul să ne dăm mâna – mireni și clerici – pentru îndreptarea definitivă a acestor lucruri!

De ce este important?

Moartea bebelușilor fie și accidentală din cauza unor astfel de practici greșite – este o tragedie fără margini care aduce durere în loc de bucurie… Acest risc trebuie exclus de-acum înainte iar Bucuria Botezului să triumfe!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *