Diete

Pestele si fructele de mare in dieta macrobiotica

Dieta macrobiotica recomanda pestele si fructele de mare ca supliment ocazional al cerealelor, ciorbelor, legumelor, algelor si bauturilor. Cantitatea de peste si fructe de mare variaza in functie de starea de sanatate si de nevoile personale. Se pot consuma din cand in cand sau de cateva ori pe saptamana. In medie, totusi, se recomanda consumul de 2-3 ori pe saptamana, intr-o cantitate totala care sa nu depaseasca 20 % din mancarea consumata in ziua respectiva.

Tipurile de peste si fructe de mare care sunt recomandate sunt acelea cu continut scazut de grasimi saturate si colesterol si acelea care sunt usor de digerat.

Tipuri de peste si fructe de mare: Cambula, cambula de mare, cod, crap, limba de mare, morua, pastrav, peste teleosten, peste uscat, pesti mici uscati (iriko), sardele, scrumbie, alti pesti cu carnea alba. Peste pentru consum ocazional: peste-spada, sardele, scrumbie, somon, ton, alte specii de pesti albastri si cu carnea rosie. Fructe de mare pentru consum ocazional: caracatita, crab, rac de rau, homar, scoici, stridii, alte tipuri de moluste.

Modalitati de gatire ai preparare a pestelui si a fructelor de mare. Gatire: afumat, crud si proaspata (sashimi si sushi), fiert, fript, fript in aluat (tempura), fulgi de peste uscat, in saramura, la aburi, la cuptor, la gratar, marinat, rumenit, scazut si apoi fiert, scazut si apoi gatit la aburi, scazut si apoi gatit la cuptor. Preparare: adaugat in supe; folosit pentru a da gust si a condimenta ciorbele, zarzavaturile si alte feluri de mancare; preparat ca fel de mancare separat; preparat cu alge; preparat cu cereale (paella); preparat cu zarzavaturi; preparat la aburi; servit ca aspic de peste; servit cu o salata cruda proaspata.

Ingrediente si condimente folosite pentru potrivirea aromei si gustului pestelui si a fructelor de mare. Ingrediente: daikon amestecat, daikon ras, ghimbir ras, hasma bucati, hrean ras, lamaie, pasta de mustar verde, portocala, ridichi rase, salata proaspata. Condimente: ardei rosu, ghimbir, lamaie, mirin (indulcitor pe baza de orez dulce fermentat), miso (pasta din boabe de soia si cereale fermentate), otet de orez, otet de umeboshi, piper negru boabe, sos de kuzu, sos de soia (shoyu), sos de tofu, sos de ulei (de susan, de porumb, de sofran, de seminte de mustar, de masline), tamari (ca sos sau condiment), alte condimente folosite traditional si consumate frecvent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *