Reportaj

Pentru ei, 50 de lei inseamna o noua viata

Un copil s-a nascut intr-o familie saraca, in care parintii, oameni cu cateva clase sau fara educatie, muncesc cu ziua pe unde apuca sau aduna fier vechi. Mai are cinci frati. Mananca o data, poate de doua ori pe zi si traieste intr-o zona in care toti vecinii o duc asa, asa ca nu isi compara viata cu a altora. Copilul ar merge la gradinita, are sase ani deja, dar pentru asta ii trebuie haine, incaltaminte si niste caiete. Nu le are, nu pleaca de acasa pentru ca nu are cu ce se incalta, iar maica-sa nu isi permite sa-i puna un sandwich in ghiozdanel. Daca acest copil nu merge la gradinita, peste un an, doi, maximum, cand va ajunge la scoala, va ajunge sa abandoneze, pentru ca a pierdut ritmul din start. Nu a avut o sansa egala cu cea a colegilor lui. Va deveni, peste cativa ani, un adolescent cu copii pe care nu-i va putea trimite la scoala, pentru ca nu va avea bani sa-i cumpere papucei sau sa-i puna o felie de paine in ghiozdan. Lipsa de educatie inseamna saracie, saracia duce la lipsa de educatie. Cercul se inchide. E o poveste reala, iar in Cluj se repeta de sute de ori.

Dar acest cerc vicios poate fi stopat. De azi, printr-un parteneriat semnat intre Consiliul Județean Cluj, Inspectoratul Scolar Judetean si Asociaia OvidiuRo, programul „Fiecare Copil in Gradinita” ajunge in mai multe comunitati sarace din judet. Clujul devine astfel primul judet din Romania in care strategia judeteana pentru integrarea copiilor din familii sarace in sistemul scolar se coreleaza in mod fericit cu misiunea OvidiuRo de a face din educatia timpurie o resursa disponibila tuturor copiilor saraci din Romania, pentru a le oferi sansa sa devina membri activi ai societatii.

Bontida, deschizatoare de drumuri

Prima loacalitate care beneficiaza de acest program este Bontida. Acolo, opt copii au fost deja dusi la gradinita prin intermediul acestui program, iar alte cazuri sociale se afla in analiza pentru ca si alti copii sa beneficieze de educatie timpurie. Fara acest minim ajutor, parintii spun ca nu si-ar fi permis sa ii duca pe copii la gradinita. Cei 50 de lei primiti lunar de la asociatie sunt folositi pentru a asigura hrana celor mici, in timp ce Primaria va asigura imbracamintea elevilor. Pentru aceasta, Consiliul local Bontida aproband suma de 150 de lei pentru fiecare copil.

Sorina se considera norocoasa. La cei sase ani ai sai, e prima dintre cei sase frati care se poate lauda ca merge la gradinita cu regularitate. Din decembrie, de cand s-a inscris, viata ei s-a schimbat radical; a invatat deja culorile, chiar daca se descurca mai greu cu cifrele. A lipsit doar de doua ori, iar mama ei, Domnica, se rusineaza cand e intrebata de ce: “N-am avut ce sa ii pun sa manance”, spune ea, cu privirea in pamant. 

Traiesc la marginea Bontidei, intr-un cartier in care familia lor e cea mai saraca. Aici, toate casele sunt din chirpici, dar ei nu au nici macar apa sau curent. Camera intunecata de 16 metri patrati le e dormitor, bucatarie si baie. Iar Sorina isi face temele pe jos, n-au nici macar masa. “Nu mi-e rusine sa zic – suntem saraci”, spune femeia, in timp ce arata cu mana catre toata averea ei – doua canapele vechi si un dulap pe care sunt scrijelite o serie de nume. De tavan sta atarnata o sarma pe care sunt puse la uscat cateva haine de copil.

“Apa iau de la vecini si le-o platesc din alocatie”, explica Domnica.  

E mandra de fata ei si se bucura ca are o sansa mai buna decat a avut ea. Are doar opt clase, dar viseaza ca Sorina sa ajunga la liceu. Ca ea sunt alte zeci de mame din Bontida, care se roaga la sfinti sa primeasca cei 50 de lei pe luna, sa fie acceptate in program. Stiu prea bine ca singura sansa a copiilor lor e educatia, iar fara un minimum ajutor acum, nu o sa razbeasca pe viitor. 

„Felul in care ne ocupam de copiii de acum arata Romania care o vom avea peste 10, 20 de ani. In tara noastra, rata abandonului scolar este foarte mare; din pacate, nu pierd doar copiii, ci pierde intreaga familie. In mod special, e vorba de fete care abandoneaza sistemul, iar intr-o societate sanatoasa educatia femeilor e cruciala”, declara printesa Marina Sturdza, sustinatoare a proiectului.

In judetul Cluj, peste 100 de copii din Poieni, Sacuieu, Calatele si Bontida vor fi sprijiniti sa mearga la gradinita, alaturi de copiii din Cojocna, care fac parte din program din 2011. Comunitatile au fost selectate in functie de numarul de copii foarte saraci care nu frecventeaza gradinita si de dorinta membrilor echipelor locale (profesori, asistenti sociali, mediatori scolari, directori de scoala, primari) de a implementa programul.

Scopul nu este numai de a creste prezenta copiilor, ci si de a schimba mentalitatea parintilor, de a-i apropia de gradinita si de a-i face sa constientizeze importanta educatiei timpurii si a scolii in general. De aceea, prin rotatie, un „parinte de serviciu” ajuta profesorii in activitatile cu copiii. O data pe luna, in fiecare gradinita, profesorii organizeaza „Ziua Parintilor”, cand acestia participa la o activitate educationala cu copiii. Astfel, in gradinitele unde se desfasoara programul se dezvolta o „comunitate a parintilor care vor sa isi educe copiii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *