Din oras

Pensionarii dansatori ai Centrului de Zi pentru Varstnici, vedete la Romanii au Talent

Cine spune ca pensionarii sunt ursuzi si mereu nemultumiti cu siguranta nu l-a cunoscut pe domnul Costica. La cei 65 de ani ai sai este exuberant, mereu glumet, iar miscarile de dans si pofta de viata oricine le poate invidia. L-am cunoscut in urma cu un an, la Clubul Pensionarilor din Zorilor. Si atunci era sufletul petrecerii, vesel si optimist din cale afara. La Centrul de Zi pentru Varstnici Nr 1 l-au atras cursurile de dans si spectacolul de teatru. Aici, ansamblul Armonia Seniorilor are un repertoriu de invidiat – cu traditii populare, dansuri tiganesti si chiar o piesa de teatru in trei acte. Ieri Costica, alaturi de 5 doamne din Centrul de Zi, au facut show la preselectiile Romanii au Talent. Numarul lor inedit de dans se va repeta in urmatoarele zile sub ochii indragitilor jurati.

Nu s-au pregatit prea mult pentru numarul lor. E un show unde talentul conteaza. In trei zile Costica si cele cinci doamne au fost gata sa arate ce au mai bun in fata specialistilor de la ProTV.

“Spectacolul a iesit exceptional. Ne-am concentrat si a iesit. Nu a fost greu, asteptarea a fost lunga. Acum sa mai urcam doua scari, am urcat doar o treapta”, spune Costica, pe numele sau din buletin Constantin Pascuta.

“Niciodata nu ne-am gandit ca ajungem acolo, dar acum ne gandim sa castigam. Cu premiul cel mare mergem in jurul lumii”, il sustin femeile, partenere de scena.

“Daca nu le placea ma gandesc ca nu ne aplaudau, s-au ridicat in picioare si pana la sfarsit ne-au aplaudat”, spune, mandra, una dintre ele.

Costica a fost instalator, dar petrecerea si voia buna i-au placut mereu. Chiar si acum cand inima lui functioneaza cu ajutorul unui stent nu se da in laturi de la distractie.

“Eu pentru muzica traiesc, ce-mi place cand joc!”, spune el.

“Am fost instalator. Nu am multa scoala dar am meserie. Am facut cand am avut 15 ani un trimestru jumate de scoala populara de arta, apoi m-am lasat. Dar asta nu se uita”, completeaza el.

In Armonia Seniorilor sunt aproximativ 25 de membri, numarul fiind in continua crestere, avand in vedere succesul grupului in dans si teatru.

“Ne simtim mai bine cand dansam, e o terapie. Ne motiveaza, ne da satisfactie. Daca vedem ca progresam si lumea apreciaza ce facem, ne simtim si mai bine”, spun varstnicii.

Totul a inceput cu un studiu pentru lucrarea de disertatie a coordonatorului Centrului, Mihaela Marcovici. Femeia lucreaza de 16 ani cu varstnicii, si chiar daca a avut oferte mai tentante de munca in mediul privat, nu poate renunta la batraneii ei. Fata ei se lumineaza si devine si mai frumoasa atunci cand vorbeste de beneficiarii Centrului, de “dragutii de ei”. Este absolventa a Facultatii de Electrotehnica a UTCN, apoi a facut si Facultatea de Psihologie a UBB.

“Eram la master la psihologie. A fost un proiect de cercetare: ameliorarea durerilor cronice prin terapia prin dans. A fost o cercetare pe un an de zile. Asa am ajuns noi artisti. I-am intrebat daca vor sa faca parte din acest proiect si ne-am apucat de dans. A fost vorba de 40 de varstnici. Am observat ca atunci cand sunt activati intr-o sarcina, cei care au bucuria sa dansezem pur si simplu uita de durere, dar nu o neglijeaza, atunci o accepta”, ne-a povestit Marcovici.

Acum de doua ori pe saptamana sunt repetitii la dans si o data pentru teatru.

“In acelasi timp a aparut o doamna care spunea ca ar face teatru. Am cautat o piesa, nici nu stiu cum am gasit piesa Ibovnice cu ochi de Maramures, dar s-a potrivit de minune. In 11 noiembrie anul trecut a fost primul spectacol pe care l-am realizat. Sarbatoream 15 ani de activitate. Sala mica din Marasti a fost arhiplina, nu ne asteptam”, a mai spus coordonatoarea Centrului.

Armonia Seniorilor a avut si anul acesta, in 29 septembrie, un spectacol la Casa de Cultura a Studentilor, pentru a marca Ziua Varstnicului.

“Ma lupt cu prejudecata de ani de zile ca se termina viata dupa pensie. Faptul ca au ajuns la Romanii au Talent este o realizare a lor foarte mare, au reusit sa infranga o gramada de cutume sociale, ca daca esti batran nu mai trebuie sa traiesti, ca trebuie sa te dai la o parte. Ideea de moarte ii sperie pe multi, la fel si ideea de batranete. Eu am vrut sa aiba mai mult curaj, sa vada ca batranetea poate fi frumoasa. Timpul pe care il au pot sa il petreaca si intr-un mod util”, arata Marcovici si recunoaste ca are emotii pentru artistii Centrului, dar in acelasi timp este foarte mandra de ei.

Foto: Centrul de Zi pentru Varstnici nr 1, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *