Din oras

Pe un frig de noiembrie, producătorii clujeni sunt goniți din piețe, cu tot cu tarabe, sub cerul liber

Pe un frig de noiembrie, producătorii și agricultorii clujeni își scot producția afară, sub cerul liber, chiar în preajma piețelor. Deciziile luate de autoritățile locale pentru a salva situația în cazul producătorilor clujeni au fost luate cu întârziere, iar restricțiile înăsprite au intrat în vigoare de luni și se aseamănă tot mai mult cu o stare de urgență. Aceste măsuri lovesc direct în agricultorii români, care sunt nevoiți să-și scoată marfa pe tarabe, afară, chiar dacă vremea rece specifică lunii noiembrie s-a instalat de-a binelea. De altfel, aceste restricții ar putea să îi coste pe guvernanți câteva procente la alegerile parlamentare din decembrie 2020. 

Cu întârziere, după ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, primarul Emil Boc anunța abia duminică măsurile prin care producătorii locali vor putea continua să-și comercializeze marfa. 

Desigur, acestea sunt soluții de avarie, în condițiile în care pe un frig de noiembrie, agricultorii și producătorii clujeni sunt scoși afară din piețe, cu tarabele sub cerul liber. 

În Piața Hermes din cartierul Gheorgheni se făceau pregătiri pentru amenajarea tarabelor afară, pe o ceață deasă și un frig de noeimbrie:

„În loc de legume și fructe vom vinde marfă înghețată.

Sau, direct, înghețată”, a decarat unul dintre producătorii din Piața Hermes. 

„Pe parcursul zilei de ieri am avut discutii cu Premierul Ludovic Orban, cu Prefectul județului Cluj, cu DSP cu DSV, cu administrarea piețelor și vreau să știți că priețele din municipiul Cluj-Napoca vor rămâne funcționale.

Este adevărat, nu vor putea funcționa în regim de interior, dar toate cele cinci piețe aflate în administrarea Primăriei, Zorilor, Hermes, Grigorescu, Florilor și Ira vor funcționa în regim deschis.

Vor fi amenajate standuri pentru producători afară, pentru ca producătorii care vând în piețe să aibă în continuare locația asigurată.

Săptămâna viitoare vremea va fi mai bună și se va putea vinde afară”, a declarat duminică, Emil Boc.

În mod cert, „vreme bună” de afară nu ține cont de predicțiile edilului clujean. În acest context, producătorii clujeni sunt nevoiți să își scoată marfa afară. 

CITEȘTE ȘIBoc: ”Piețele din Cluj-Napoca NU se închid. Tarabele vor fi mutate în exterior”

 

Pentru a drege busuiocul, și ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Nechita Oros, s-a trezit vorbind pe ultima sută de metri, duminica, despre preocuparea Guvernului Orban pentru producătorii locali:

„Azi la întâlnirea organizată la Instituția Prefectului Județului Cluj cu primarii localităților unde există piețe agroalimentare, am identificat împreună soluții adecvate pentru ca activitatea în piețele agroalimentare și accesul producătorilor de produse românești să se realizeze fără expunerea la riscul de contaminare cu virusul SARS-CoV-2”, a transmis, duminică, ministrul Agriculturii, Adrian Oros. 

Despre ce „soluții adecvate” este vorba?

• unde sunt piețe închise și se pot rabata pereții, se vor organiza astfel încât să fie deschise;
• unde este posibil se vor muta mesele alocate producătorilor agricoli în spațiile din proximitatea piețelor;
• se vor organiza piețe agroalimentare volante, în aer liber, pe alte amplasamente

După cum este cazul Pieței Hermes, unde pereții nu se pot nicicum rabata, singura soluție aplicată este mutarea meselor și tarabelor afară, în preajma piețelor. 

Piețe volante, în luna noiembrie. 

Chiar dacă producătorii locali și-au plătit taxele anuale pentru tarabe și comerțul în interior.

În Piața Hermes sunt 30 de producători, în Piața Zorilor sunt 15 producători, în Piața Grigorescu 16 producători, în Piața Flora 30 de producători și în Piața Ira peste 40 de producători.

Probabil singurii care știu cum să facă față unei asemenea harababuri girate de guvernul penelist Orban sunt comercianții de pe strada Argeș, obișnuiți de ani de zile să-și vândă marfa sub cerul liber, indiferent de vreme. 


În privința piețelor private din Piața Mihai Viteazu și Piața Ion Meșter, Primăria va acorda sprijin administratorilor pentru a funcționa în condițiile în care le vor obține de la DSP, a anunțat Emil Boc. 

„Vom acorda sprijin administratorilor privați pentru funcționarea și acestor piețe în condițiile pe care le vor obține avizate de la DSP și Direcția Sanitar-Veterinară, așa cum de altfel și Primăria Cluj-Napoca depune toate documentațiile la aceste structuri ale statului pentru a putea fi autorizate și funcționale”, a anunțat Boc.

Prin urmare, deși starea de alertă-urgență a intrat deja în vigoare, Primăria caută „soluții” similare, pe care le aplică deja în cazul piețelor aflate în subordinea administrației locale. 

Deocamdată, cei care se conformează fără voie noilor restricții sunt comercianții din preajma Pieței Mihai Viteazul, cei care știu să vândă în orice condiții, la tarabele amenajate afară. 

În vreme ce producătorii clujeni sunt goniți de colo-colo, afară din piețele amenajate, marile lanțuri de hypermarket-uri își pot vinde marfa în spații închise, cu patru pereți și acoperiș deasupra capului. Cam în acest fel știe Guvernul penelist Orban să susțină economia „europeană”, în detrimentul producătorilor autohtoni. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *