Reportaj

Pe strada Fericirii asfaltul le-a înecat oamenilor speranța – reportaj urât mirositor de la fața locului

În centrul municipiului Cluj-Napoca, pe strada Fericirii, Primăria le-a înecat oamenilor speranța. Până nu demult, locatarii acestei străzi erau cu adevărat fericiți. Locuiau într-o zonă bună a orașului, unde nu au avut, zeci de ani, până în prezent, niciun fel de probleme. Însă, administrația locală s-a gândit să îi fericească pe oameni, în toamna anul trecut, cu o asfaltare. Așa că acum strada arată minunat, dar pute monstruos!

La fiecare ploaie, pe Fericirii apa crește până la genunchi, iar pivnițele oamenilor sunt inundate. La unii, mai ghinioniști, nefericirea e chiar mai mare, pentru că apa le intră în baie sub formă de fântâni arteziene cu rahat, care se revarsă din toată zona. 

Oamenii sunt deosebit de revoltați și, la auzul veștii că a venit presa, au ieșit toți pe stradă, trăgându-ne de mânecă să mergem în fiecare casă, în fiecare pivniță inundată, să vedem până unde au ajuns apa, nesimțirea și incompetența autorităților locale:

„Am sunat la ăștia cu apa, au venit și au spus că e la noi în curte, să plătim nu știu cât… adică, plătim atâta apă de ploaie, că e pe factură mai mult apa de ploaie decât consumul și, când se înfundă, tot noi suntem buni de plată! Acum o lună, când a plouat, apa a inundat strada și avea o înălțime de un metru! Și la ultima ploaie, nu se mai vedeau rigolele, era peste tot numai apă! 

Și asta se întâmplă numai de când s-a asfaltat strada, de un an și ceva. E de un an asfaltat și ne rugăm și dăm telefoane să ne aducă pământ în spațiile special amenajate de pe trotuare… am pune și noi o floare… am pus câțiva copaci în beton, am săpat, ca să arate cumva. Am avut tuia plantat frumos, ni le-au scos. 

De un an se inundă toată strada și intră apele în curți și în pivnițe. Am tot dat telefoane și să ne aducă pământ, să putem aranja spațiile verzi, noi cu mașina nu avem cum să aducem atâta pământ! Aduce apa toate mizeriile pe strada noastră, când plouă”, ne-au povestit două doamne, locatare pe strada Fericirii.

„La fiecare ploaie se inundă pivnițele, intră apa înăuntru. Trebuie să scoatem apa din pivnițe cu găleata. Și la vecini au fost probleme”, ne explică un alt locatar.

Imediat intervine o altă vecină:

„Vreți să vedeți rahat adunat? Haideți la mine să vedeți! Haideți să vedeți ce nenorocire, cât rahat am adunat în fosa septică din curte! Să vadă Clujul cât e de ecologic, de când au lucrat bagabonții ăia! O rușine! Au băgat o grămadă de bani! Din stradă ne bagă în instalații tot rahatul! Mâl cu rahat, din stradă, când nu mai poate strada să preia, să ducă, umflă și bagă în curte! Asta e de anul trecut, de când s-a lucrat la drum! Vă dați seama, ce diferență e de nivel! Am sesizat, am dat telefon și ne-au trimis vidanja și ne-au desfundat, dar tot rahatul din stradă îl umflă apa și îl bagă aici!”

„În timp ce au lucrat la stradă, anul trecut, două luni au lăsat gurile de canal descoperite. Ei au venit, turnau bitum și, după aceea, după un timp au pus gurile de canal! Au căzut bolovani în canalizare. Acum două luni, când am sunat și au venit de mi-au mai desfundat o dată, am plătit un milion, nu mi-au dat nicio chitanță! Când vine vidanja plătim, ei nu vin pe gratis. Și, la fiecare ploaie, o umflă și o bagă aici! La prima casă de pe stradă, săracul om, în baie a avut plin de rahat!

Aici a lucrat RADP-ul cu o echipă de la Moci și înainte de asta nu existau probleme, nimeni nu a chemat vidanja să desfunde. Apa băltește aici în momentul când plouă și ne-o bagă sub casă! Apa iese în beci, pe scări se mai văd urmă de apă! Uitați, nisip cum a venit, și se vede pe scări! 

Apa vine prin pereți, noi suntem la minus un metru jumate cu pivnița, se infiltrează apa de pe stradă și iese în pivnițe prin pământ și urcă în sus. Nu știu, bani le trebuie, dar lucrări să facă de calitate, nu! Mă, omule, ai lucrat, nimeni nu zice!, dă-i la om bani! Dar nu așa! Strada e într-adevăr faină, dar au lucrat și în canalizare a intrat pământ!”, ne explică un alt locatar de pe Fericirii.

Între timp, la auzul că a venit presa, toți oamenii au ieșit pe stradă, să ne cheme să vedem și pivnițele și curțile lor, în ce hal au ajuns, inundate periodic de ape:

„Canalizările nu funcționează! Domnule dragă, astăzi vecinul de dincolo i-a chemat pe ăștia de la Canal, că împinge apa înapoi în pivniță, de la canal. La mine, aici, când au fost acum două săptămâni ploile alea mari, mi-a împins apa capacul de la canalul din curte, mi-a împins mizeria afară, vreo două roabe de mizerie, și era aici apa mai rău ca o fântână arteziană! Tot gunoiul, toată mizeria! Au venit apoi cei cu vidanjera, au spălat cu o mașină mare! Noi stăm aici din ʼ77 și, de când e strada, nimic, la apă, canal, nu au fost probleme. Noi nu am avut probleme niciodată și acum, de un an, de când s-a asfaltat strada, aici nu au schimbat conductele pe stradă, nimic; au desfăcut capacele de canal când au lucrat, și acum avem numai apă în pivnițe! Așa e și la vecini! 

De când s-a asfaltat strada, e dezastru! La noi a ieșit apa prin veceu, numai m-am băgat așa, deodată, în papuci, să mă duc la baie, seara… frate, când mă bag în baie, apa până la gleznă! Noi avem canalizare și în curte, dar a ieșit prin veceu mizeria! Toată baia, cu băiatul, am curățat, ca să nu intre în cameră! 

La numărul 6 ați fost? Astăzi m-a rugat pe mine, că a văzut vidanjorii acum două-trei săptămâni, și i-am spus să dea telefon la Apă, la Canal. Vine apa afară, învolburată, pe toată strada. Când au făcut strada, acolo nu au lucrat nimic la canal! La canal nu au lucrat nimic! Ei și acum vin și se uită și se duc! De anul trecut, de când s-a făcut Horea, e situația asta! Și strada Horea, când plouă, e plină de apă! Vedeți, că mai sunt case!”, ne-au îndemnat proprietarii de la imobilul cu numărul 3.

„Uitați și asfaltul de pe stradă și de pe trotuare, cum se desface tot!”, ne arată o vecină de pe strada Fericirii. „Uitați ce mizerie a venit cu apa! La canalizare se vede, toată hârtia igienică și tot rahatul era ieșit pe acolo! Și aici venea afară și ieșea rahatul! Uitați, să ridicăm o rigolă, să vedeți! Nu au pus nici gume la rigolele metalice, am pus noi, că era un zgomot infernal! Suna toată noaptea: taca-taca, taca-taca! Nici măcar un manșon de cauciuc să nu pui acolo?!”

Între timp, un alt proprietar iese în stradă:

„Veniți să vedeți! Aici, în curtea aceasta, acum se văd încă urmele, aici se face o jumătate de metru de apă când plouă! Iese canalul cu forță, vă arăt și pivnița cum arată! Astăzi am sunat la Apă și Canal, au venit băieții cu o mașină mică, nu prea au avut ei chef de lucru, că le-am spus să îmi curețe măcar conducta de canalizare! Mi-au zis că nu, că nu de acolo vine problema, vine problema din canalul principal, pentru că canalul principal nu suportă. Dar, nu e adevărat, pentru că până acum nu a fost chestia asta! Astea sunt povești de adormit copiii! 

Mie mi s-a întâmplat prima dată ca în curte să am o jumătate de metru de apă când a plouat și a fost gheața. Și acum, iar mi-a ieșit apa. Eu aici m-am născut, în ʼ52, și nu a fost niciodată problema asta, numai de anul trecut a început. Pivnițele până acum erau uscate praf și pulbere. Acum, de o lună de zile, încă pivnița nu e uscată, că atâta apă a fost! Aici a fost apă complet, când a fost gheață! În casă noroc că nu a intrat, dar, dacă mai ținea ploaia, atunci în mod sigur intra apa și în casă! Am scos apa cu găleți din pivniță! Uitați ce e aici, a fost apa de nu am putut coborî! De o lună de zile tot usuc, e și igrasie deja!”, ne explică locatarul de la numărul 6. 

„Deci, domnule, situația e următoare: aici e o cacealma, nu altceva, fiindcă nu este schimbată conducta principală! Nu este schimbată, deși figurează că este schimbată conducta principală pe stradă, în proiectul de refacere a străzii! Eu am impresia că conducta veche este deja epuizată, sau, cine știe ce s-a întâmplat! Dar, aici, aduce acum fel de fel de lucruri, ce se spală de pe Mecanicilor și de pe stradă, fiindcă strada nu este curățată cum trebuie!

Mergeți un pic și pe strada Horea și uitați-vă ce murdărie este! Și tot rahatul ne intră în curte, și e un miros de canal! Prima dată când a bătut gheața, până la genunchi era apa! Nu știu, zău, dar e dezastru! Și la rigole, nici nu le curăță, și nu au putut pune un cauciuc să le fixeze, am pus noi; când treceau mașinile, ding-ding!, toată noaptea!”, ne povestește un locatar.

„Vecine, dar aia e calitate de asfalt? Uite cum se macină și tot vine jos!”, intervine o vecină. „Tot câte o pietricică, și nu e nici de un an, din toamnă l-au terminat! Și pe Horea a lucrat Diferit, la fiecare casă, la fiecare bloc, au luat cofraje de plastic și au pus la fundație, în jos, sub fundație. 5 milioane ne-au cerut nouă să ne sape de acolo până acolo și să ne pună din-ăla, cu plasă cumpărată de mine! Ca să facă lucrarea, 5 milioane mi-au cerut muncitorii! Altfel, nu făceau! Și, într-o duminică, când ei nu au fost, tatăl meu mi-a săpat acolo repede, că se zicea că urmează să toarne; și, am zis, repede!, pune plasă din-aia, că altfel se strică casa! Și vecinul, tot singur și-a făcut! Păi, 5 milioane sunt bani, dragă, 5 milioane sunt bani! 5 milioane mi-au cerut să îmi sape frontul la stradă, 7 metri, altfel făceau fără!”, ne sesizează o proprietară o altă neregulă.

„Să vă zic o altă chestie. Când, acuma, de o lună, a fost ploaia aia cea mare, când a fost cu gheață, atunci, de acolo, de pe Horea, nu mai puteau să meargă mașinile până la gară, și gara acuma e făcută, recent. Și nu au putut să meargă și toți au venit pe zona aceasta, dar și aici era apa mare. Sunt geamuri pe stradă, cartofii ieșeau afară pe stradă pe geamurile de la beci, cu apa! Și le curgea apa în casă! Deci, asta e noua gară!”, concluzionează un alt locatar nefericit de pe Fericirii.

„Acum e o lună de când mie prima dată mi-a ieșit tot rahatuʼ în cămin; i-am chemat, am sunat la Apă Someș și mi-a zis clar dispecerul: «Doamnă dragă, dacă problema e de la dumneata din curte, plătești, dacă e stradal, o suportăm noi!»”, explică o doamnă.

„Eu și acum zic că asta ar trebui făcută, conducta principală ar trebui prima dată făcută și curățată! Să vină și să o spele, domnule! Și să vină și să o ridice și să o curețe! Asta a bulbucat în sus, până a dat afară! Ei, când au lucrat la stradă, au înfundat conducta. De acolo a intrat totul, toți bolovanii! 

Când au turnat betonul, jumătate au turnat pe stradă și jumătate înăuntru în canal. Două luni au fost rigolele descoperite, au fost în jurul lor 4 pari și o bandă de «Nu treceți!» Lucru de mântuială! Și asta e problema, că sunt canalele înfundate și rigolele! Veniți să vedeți de ce nu mai pot prelua rigolele debitul de pe stradă! E plin de mizerii, e mizeria până sus, sunt înfundate toate!”, explică un proprietar revoltat. 

„Uitați casa vecinului, e casă nouă, nu locuiește aici, și când a venit acasă, era plin de rahat! Instalație nou-nouță! Acum, ok, la mine e veche, la vecinul iar e veche, dar asta e casă nouă! Tot, de la A la Z, e nou la vecinul, pentru că domnul are firmă de construcții și și-a ridicat-o el, de la A la Z! Casă nouă, și să se întâmple așa ceva?! 

Bine că ați venit, că măcar dumneavoastră mai faceți un pic de lumină, că întuneric e destul!”, ne spune un locatar, conducându-ne pe stradă, când, într-un final, ne-am decis să plecăm.

Am aflat destul. Dar vom mai merge, să facem lumină, și pe alte străzi nou asfaltate ale Clujului, străzi unde asfaltul le-a înecat oamenilor speranța.

Articolul 32 din Constituția României, paragraful 2, prevede: „Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și sănătății publice”, și atunci, ne întrebăm, cum respectă administrația locală Constituția României, din moment ce nu verifică modul în care s-au făcut lucrările din bani publici, lucrări care acum deversează mizeria în casele oamenilor, constituind o reală sursă de infecție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *