In vizor

Pe Dealul Lomb, afectat de alunecări de teren, Boc vrea încă o serie de clădiri care să stea pe post de decor lângă Buftea de Cluj și TEAM. Nu e de ajuns că a dorit producție de film, acum visează la Science Campus pe 6,5 hectare

Ambițiile lui Emil Boc sunt mari și ar fi demne de jos pălăria dacă s-ar și concretiza la modul serios. Primarul a vrut producție de film în Cluj-Napoca și s-a agitat până a construit Buftea de Cluj – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), deși știa foarte bine că terenul o ia la vale și vor fi probleme.

A vrut Centru de Sprijinire a Afacerilor în Lomb, s-a dat peste cap și a făcut TEAM, exact lângă Buftea de Cluj. La scurt timp de la terminarea lucrărilor, clădirile TEAM s-au crăpat, platforma de beton din față s-a deplasat și s-a rupt în bucăți din cauza alunecărilor de teren. Dar ce mai contează toate aceste detalii? Cluj-Napoca poate face producție de film, iar Boc poate bifa încă o investiție care ridică rangul orașului.

Așa arăta TEAM după alunecările de teren: 

Ca să ajungă la Buftea de Cluj și TEAM, puținii clienți care au ocupat clădirile trebuie să parcurgă un drum îngust, provizoriu pentru că cel cu patru benzi nu este gata. De ce? După cum puteți lesne ghici, din cauza alunecărilor de teren. Deși trebuia să fie gata de cel puțin cinci ani, drumul nici acum nu este finalizat deși are doar 1,6 kilometri.

V-am făcut această scurtă prezentare a situației din Dealul Lomb pentru a înțelege ce lucru necugetat vrea să facă, din nou, primarul Emil Boc. Pe același deal puternic afectat de alunecări de teren, edilul șef dorește să construiască, în parteneriat cu Universitatea Babeș Bolyai, un Science Campus, adică un ansamblu urban uriaș destinat cercetării, educației și antreprenoriatului.

Science Campus se va întinde pe o suprafață de aproape 6,5 de hectare. Din totalul suprafeței, aproximativ 3,48 hectare revin Primăriei pentru realizarea obiectivelor sale, iar restul de aproximativ 3 hectare va fi dat prin drept de superficie UBB pentru realizarea obiectivelor sale.

Ansamblul urban Science Campus Cluj este format din următoarele componente:

Primăria Cluj-Napoca va aloca bani și se va ocupa de construirea:

  • CLAS – Center for Life, Art and Science (Science Center) – un centru multifuncțional gândit ca un laborator viu (living lab) care pune cetățeanul în mijlocul proceselor de cercetare, inovare și transfer tehnologic din domeniile STEAM (Sciene, Technology, Engineering, Arts, Mathematics). Conform documentației, CLAS va fi primul centru de știință înfiinţat în ultimii 50 de ani în România.
  • Piață urbană și terenuri de sport.

Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca va aloca fonduri și se va ocupa de următoarele:

  • Platforma InfoBioNano4Health – centru comun de cercetare al UBB prin care universitatea își va direcționa cercetări din domeniile informatică, matematică, științele cognitive, inteligența artificială, bio nano științele vieții spre dezvoltări inovatoare în domeniul sănătății;
  • Facultatea de Matematică Informatică a Universității Babeș Bolyai;
  • Cămin studențesc pentru 500 de studenți.

În ședința de Consiliu Local va fi aprobat proiectul de hotărâre privind organizarea concursului de soluții pentru Science Campus. Premiul I constă în contractul de proiectare cu o valoare estimată de peste 12,8 milioane lei, fără TVA; premiul II este în valoare de 247.500 lei; premiul III este în valoare de 123.750 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *