Din oras

Patronul de la Mama Manu vrea să facă un bloc de șase etaje, fără locuri de parcare, pe strada București, pe o bucată de teren mult prea mică

Un proiect imobiliar controversat al firmei care deține lanțul de shaormerii Mama Manu a fost respins de arhitecții din Comisia de Urbanism. Proiectul prevedea construcția unui bloc de șase etaja la intersecția străzilor București și Dimitrie Comșa, însă suprafața de teren este mult prea mică pentru o asemenea construcție. Urbaniștii au recomandat atât reducerea înălțimii cât și realizarea unui număr suplimentar de parcări.

Comisia de Urbanism a analizat Planul Urbanistic de detaliu ce prevede construirea unui imobil cu regim de înălțime de 2S+P+6E pe o parcelă de doar 597 mp, situată la intersecția dintre strada București nr. 47 și strada Dimitrie Comșa nr. 26. Proiectul este realizat de biroul de proiectare Arhimar SRL, avându-i ca beneficiari pe PERFECT FRESH FOOD S.R.L,  firma care deține lanțul de fast food Mama Manu.

Proiectul prevedea realizarea de spații comerciale la parter și locuințe la etajele superioare. Accesul auto si accesul pentru zona de locuire se realizeaza de pe str. Dimitrie Comsa de pe latura nordvestica a terenului. Accesul la zona de spatiu commercial/alimentatie publica se realizeaza de pe strada Bucuresti.

Chiar dacă vor să construiască un bloc cu șase etaje și cu spații comerciale, au propus realizarea doar 16 locuri de parcare: 4 locuri de parcare la nivelul Parterului si 12 locuri de parcare in subsolul -1 si -2. In zona parterului si in curte vor fi amenajate si locuri de parcare a bicicletelor.

Arhitecții din Comisia de urbanism nu a fost impresionați de acest proiect ce propune înghesuirea unui bloc mult prea mare pe acea parcelă de teren. Aceștia au venit cu sugestii de modificare și revenirea în Comisiei.

Astfel, pe lângă recomandarea de a mai „tăia” din înălțime, proiectanții trebuie să găsească soluții pentru un număr mai mare de parcări, dar și pentru o suprafață de spațiu verde mai mare. De asemenea, vor trebui să analizeze impactul pe care această construcție îl va avea asupra caselor din vecini.

Acesta este un alt exemplu de urbanism haotic, de blocuri înghesuite între case pentru maximizarea profitului. Noroc că uneori, în special și datorită mediatizării, urbaniștii din Comisie devin brusc responsabili și le mai taie din având dezvoltatorilor imobiliari lacomi.

Așa arată acum zona:

Așa arată proiectul celor de la Arhimar: